28.1.2010

Tavarataivaan hyvät, pahat ja rumat

Ellin äidin innoittamana päätin vihdoin kirjata ylös (miksiköhän muuten ruotsiksi kirjoitetaan alas ja suomeksi ylös?), mitkä hormonihuuruissa vauvaa varten tehdyistä hankinnoista ovat osoittautuneet tarpeellisiksi ja mitkä taas ovat jo kirpparikasseissa.

Ensimmäistä odotellessa oli ainakin allekirjoittaneella aivan liikaa aikaa miettiä, mitä kaikkea tuleva pyllerö tarvitsee, ja hankintoihin oli kohtuullisesti varaakin. Tavaraa tuli siis hankittua aika paljon, öhöm. Toisaalta tein kyllä tietoisen päätöksen siitä, että olen ensimmäistä kertaa raskaana vain kerran, minkä vuoksi saan vähän hurahtaakin ihan hyvällä omallatunnolla. Googlailu ja vauvatavara-arsenaalin kartuttaminen olivat myös iso osa elämänmuutokseen valmistautumista. Siksipä olen antanut itselleni anteeksi myös ne ei-niin-onnistuneet ostokset - ensi kerralla olen paljon viisaampi (ja sitä paitsi silloin ei tarvitse aloittaa nollasta).

Aloitetaan niistä onnistumisista:

Gessleinin F6-rattaat. Toimivat, tukevat, helpot koota ja taittaa kasaan. Pienillä eturenkailla tosi näppärät käänneltävät, isot renkaat taas ovat olleet tänä talvena korvaamattomat. Heittoaisa on näppärä ahtaissa tiloissa kuten hisseissä, ratikoissa jne. Puolikova koppa ei ole liian raskas raahattava edes lapsen kanssa, meillä kun rattaat on jätettävä alas ja hissikin tulee vain puoleen kerrokseen. Lisäksi kopasta saa lämpöpussin, kun lähitulevaisuudessa siirrymme käyttämään vaunuja rattaina. Gessleinit ovat olleet käytössä melkein joka päivä ja olivat ehdottomasti hintansa arvoinen ostos.

Hoitopöytä. Meillä hoitopöytänä on Ikean Pax-sarjan matala kaappi, ja se on ollut tosi toimiva ratkaisu. Kaappiin mahtuvat Igen vaatteet ja hoitotarvikkeet, ja on helppoa, kun kaikki on yhdessä paikassa. Sitä paitsi kaapista tuli tosi kiva, kun päällystin ovien muoviset muka-ikkunat liitutaulukontaktimuovilla.

Aventin sähköinen rintapumppu. Tämä oli aluksi todella ahkerassa käytössä, huh... Hyvään pumppuun kannatti tässä tapauksessa sijoittaa. Myös Aventin pullot olivat hyviä eka kuukausina, vaikka nykyisin ne eivät jostain syystä kelpaa.

Hoitolaukku. Lahopäisyyden ja kiirelähtöjen kannalta on erinomaisen hyvä, kun kaikki vaipat, puhdistuspyyhkeet, varatutit, varavaatteet ja muut pakolliset lisävarusteet ovat koko ajan valmiina laukussa, eikä joka kerta ulos lähtiessä tarvitse erikseen miettiä, mitä pitäisi ottaa mukaan. Laukun saa kätevästi rattaiden aisaan roikkumaan, missä se kulkee mukana ilman sen suurempia kommervenkkejä.

Leikkimatto. Igge jaksaa edelleen tutkia mattoa ja lelukaaren leluja, milloin selällään, milloin vatsallaan, milloin taas istualtaan.

Rapiseva pehmokirja. Igen suuri suosikki jo kolmen kuukauden ikäisestä asti - tällä on "ostettu" monta ruokarauhaa. Sittemmin suosikkeihin on noussut muitakin leluja (ja epäleluja, mm. tyhjä C-vitamiinipurkki :), mutta tästä Igge innostui ensimmäisenä.

Äitiyspakkauksen makuupussi. Menee rattaissa lämmikkeenä, leikkialustana lattialla ja matkoilla peittona. Oletettavasti haisee tutulta ja tuntuu turvalliselta missä vaan (siis vauvan mielestä).

Imetystyyny. Tämä on yllättäen ollut ihan tosi kovassa käytössä! Loppuraskaudessa nukuin tyynyn kanssa, sen kanssa sai kohtuullisen helposti hyvän nukkuma-asennon. Vauvan synnyttyä tyynyä käytettiin paitsi ruokailualustana, myös sitterinä - lämmin, vauvan mukaan muotoutuva tyyny oli jossain vaiheessa ainoa paikka, johon Igen saattoi siirtää sylistä nukkumaan ilman kiljumista. Nyt tyyny toimii sängyssä selän tukena syöttäessä (Igge on sen verran iso, että muuten tyyny on imettäessä jo turha), Igen varmistimena istumaharjoituksissa ja usein myös läppärin alustana sohvalla. :) Varsinainen monikäyttövehje siis!

Imetystyynyn monikäyttöisyys oli mulle yllätys - jos olisi pitänyt etukäteen veikata, niin olisin arvellut, että se saattaa mennä hutipuolelle. Toisin kävi, mutta toki turhuuksiakin tuli hankittua.
Ensimmäisenä mieleen tulevat seuraavat:

Kestovaipat. Ei ne vaan ole meidän juttu. Olen kokeillut muutaman kerran, mutta me ollaan niin paljon liikenteessä, että kestoilu vaatisi ihan eri asennetta. Musta ei vaan ole vaihtamaan vaippaa tunnin välein, kun ipana kitisee märkyyttään. Saati sitten kaapimaan kakkaa irti vaipoista... Riittää, että puhdistan lapsen. No, never say never, ehkä me vielä jossain vaiheessa innostutaan, mutta ainakin ne pienimmät kestovaipat taitavat mennä kiertoon.

Kestovaippailuhärpäkkeet, siis kiinnittimet, lanoliinitusaineet, riisipaperit, lisäimut ja ties mitkä. Kts. edellinen kohta.

Manduca. Toistaiseksi tällä kalliilla vehkeellä ei ole ollut meillä oikeastaan mitään käyttöä. Kotona Igge on ollut joko sylissä, sängyssä, sitterissa tai lattialla ja kodin ulkopuolella taas kärryissä, joten en ole oikein keksinyt, että mihin tätä käyttäisi. Muutaman kerran on käyty kaupassa lapsi Manducassa, siinä se. Tosin on mahdollista, että tämä muuttuu kevään tullen, ja aion kyllä ottaa repun mukaan myös Thaimaan reissulle. Ehkä se siellä pääsee ahkerampaan käyttöön.

Musiikkimobile. Igge lähinnä riehaantui, ei suinkaan rauhoittunut pään päällä hyrräävistä asioista. Enkä voi moittia, tuskinpa itsekään olisin kovin innokas nukahtamaan, jos yläpuolellani kiertäisi ympyrää muun muassa pari hirtettyä lehmää. Tämä menikin jo myyntiin melkein käyttämättömänä.

Iso osa äitiyspakkauksen vaatteista. Olen huomannut, että en ole ihminen, joka pukee vauvansa potkuhousuihin. Minusta ne ovat epäkäytännöllisiä, ja jotenkin Igge näytti niissä vähän puolipukeiselta. Käyttämättä jäivät. Sen sijaan toppapuku on käytössä, vaikka kuvittelin jossain vaiheessa haluavani jonkun muun puvun. Hyvä kuitenkin, että en sattunut löytämään - harmaa puku on ihan kelvollinen, varsinkin omilla asusteilla.

(Sivumennen sanoen, seuraavalla kierroksella en varmaan enää ota äitiyspakkausta, vaikka ei se rahasumma tietysti kummoinen ole. Äitiyspakkauksen suurin anti minulle oli kuitenkin se kaikki muu kuin ne perusvaatteet: hoitovälineet, peitto, makuupussi, lakanat jne.)

Mä tiedän, että näitä hittejä ja huteja oli jotain muitakin, koska olen miettinyt tätä listaa ennenkin. En vaan kykene muistamaan, mitä ne olivat.

On kyllä kamalan vaikea etukäteen tietää, mitä tarvitsee. Esimerkiksi vauvan ruokailuun liittyvien juttujen tarve paljastuu vasta, kun ipana on ulkona - meillä käytettiin niin rintakumeja kuin pullojakin, toisilla ne taas ovat jääneet kokonaan kaappiin. Epävarmoja ja hämmentyneitä esikoisen odottajia osataan kyllä rahastaa aika taidokkaasti, ja markkinoilta löytyy jos vaikka mitä hilavitkutinta, jota ilman tasapainoinen lapsuus ei kerta kaikkiaan ole mahdollinen, ainakin jos niiden markkinoijilta kysyy. Mun suuri suosikki on se kamala kohtuamme, joka - kuten eräs ystävä osuvasti totesi, terveisiä vaan sinne :) - on oikeastaan vain muovinen ämpäri, jolla on ällöttävä nimi. Propsit kuitenkin tämän keksijälle, ilmeisesti ämpäri on löytänyt myös ostajia (ainakin sen perusteella, paljonko niitä kaupataan Huuto.netissä)!

8 kommenttia:

 1. Hah, ehdit ensin. Mä olen miettinyt tällaista listausta jo jonkin aikaa, mutta en ole vielä saanut kasattua. Siihen saattaa vieläkin mennä aikaa, mutta multakin vastaava siis jossain vaiheessa tulossa :)

  Mä en hankkinut imetystyynyä, kun olin ihan varma sen olevan täysi turhake. Nyt mietin, että olis se ehkä sittenkin kannattanut ostaa... No, mul on ollut sellainen niskatyyny-lammas, joka on toiminut aikalailla samoissa tehtävissä, ei vaan aina ole tarpeeksi iso.

  Mä taas olen ollut Manducaan tosi tyytyväinen, ja vaikka lumen tultua ja Pikku E:n totuttua kärryihin käyttö on ollut vähäistä, ostaisin sen uudelleenkin. Nyt meillä on ollut tosi kivaa kun on imuroitu yhdessä - Pikku E oikein välillä hihkuu kun imurinputki heiluu :) Ja mähän olen aina inhonnut imurointia, mut nyt saatan sen kaivaa esille ihan huvikseen että saan tytön hyvälle tuulelle :D

  VastaaPoista
 2. Kohtuammeesta en ole kuullutkaan, kiesaus sentään!

  Huomasin itse, että mulla oli suuria vaikeuksia erottaa markkinointi informaatiosta sekä raskausaikana että vauvan synnyttyä. Esimerkkinä erään Kampissa sijaitsevan vauvantarvikeliikkeen laaja nettisivusto: siellä kerrotaan vauvamyönteisestä ja luomuilevasta elämäntavasta ja siinä sivussa myydään silkkimyssyjä, merinokapaloita ja sikakalliita kantoliinoja vetoamalla vauvan parhaaseen ja syyllistämällä hiukan äitejä, jotka vaikkapa ottivat epiduraalin synnytyksessä. (Mulla on tästä vähän henk.koht. traumoja, oli viittä vaille ettei mun synnytystä käynnistetty ja tyhmänä menin lukemaan k.o. kaupan ylläpitämiä sivuja, joissa sanottiin suunnilleen, että käynnistäminen sattuu helvetisti, on vaarallista ja heikentää varhaista vuorovaikusta... ja siinä sitten tihrustin itkua ja pelostelin etukäteen.)

  Toi kestoilu tuntuu olevan niin yksilöllistä. Meillä Limppu ei hevillä valita vaipoista ja kakkaa harvoin, on ihan sikapaljon helpompaa mennä pissa- kuin kakkavaipoilla. Joskus hirvittää kun nostan yön koisineen vauvan unipussissaan sängystä ja se on ihan litimärkä ja virnottelee silti hyväntuulisena. Meillä hillutaan muusta, esim väsymys, nälkä ja tylsyys on varmoja teemoja kehittää raivarit.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä! Mulla ois heti muutama kysymys...

  Millainen tuo imetystyynysi oli? Sain kaverilta lainaan sellaisen lenkkimakkaranmuotoisen riisityynyn, se on kai hyvä kun istuu tuolilla, mutta epäilisin että se olisi noin monikäyttöinen kuin tuo kuvailemasi vemputin. Tai sitten mä en vaan osaa käyttää sitä :D

  Entä mikä on Manduca, onko se siis kantoliina (vauva sidotaan sillä eteen)? Ne näyttää kuvissa tosi söpöiltä, en ole tosin itse hankkinut vielä.

  Kiitsa jo etukäteen avusta, ja hyvää viikonloppua sinne suuntaan!

  VastaaPoista
 4. Petuli, joo, mäkään en ole vielä luovuttanut ton Manducan kanssa, ehkä sille tulee käyttöä kunhan kelit vähän lämpenee... Ja varsinkin kun sen saa selkään, niin että Igge näkee vähän maisemia.
  Lupiini, meillä hillutaan kyllä myös väsymyksestä, nälästä ja tylsyydestä. :) Siitä on aikaa, kun viimeksi kokeiltiin kestovaippaa, mut jäi vaan mieleen, että narina alkoi tosi nopeesti vaipan kastuttua... Ja joo, herkässä mielentilassa tulee tosi helposti nieltyä vähän turhan kritiikittä kaikenlaista. Esim. ko. kaupan infosivut on aika pelottavaa propagandaa, kun niitä lukee näin vähemmän herkässä mielentilassa.

  Salamatkustaja, se on sellainen suorakulman muotoinen Brion tyyny. Siis oikeastaan vaan sellainen tarpeeks lötkö pötkylä.

  Manduca on kantoreppu, jonka on kehittänyt joku liinaihminen. Ideana on siis, että se yhdistää liinan edut (ergonominen, sopii melkein vastasyntyneestä ylöspäin) ja repun helppouden, ts. ei tarvi opetella liinan sitomista. Googlaa Manduca suomenkielisiltä sivuilta, sillä löytyy kuvia ja infoa!

  Viikonloppuja sinne myös! Nauttikaa, eikös teillä viedä viimeisiä siellä ennen ajanlaskun uutta alkua.. :)

  VastaaPoista
 5. Lupiini, kävin vielä lukemassa uudelleen tuon Bebesinfon kohdan "Keisarileikkaus", ja luojan kiitos en lukenut tuota silloin, kun jouduin päättämään, miten Igge syntyy. Aivan järkyttävää syyllistämistä, huhheijaa.

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia tästä postauksesta!
  Täällä ollaan vielä varusteluvaiheessa, joten käyttäjäkokemukset muilta on kultaakin kalliimpia...

  VastaaPoista
 7. st, ollos hyvä vaan. :) Kiva on jos on hyödyksi. Varusteluvaihe on aika haastava, kun eihän sitä yhtään kylmiltään tiedä, mitä tommonen otus voi tarvita. Tai ainakaan mä en tiennyt, joten voi hyvää päivää sitä googlailun ja ristiriitaisen tiedon määrää...

  VastaaPoista
 8. Tulee vähän myöhässä tää kommenttini, mutta mun piti sitä siis jo aiemmin tulla naureskelemaan, että kohtuamme oli mulle sanana ja välineenä AIVAN vieras ennen tätä postausta, pakko oli käydä googlettamassa. Ja vieläkään en tajua, mikä sen idea on! Oon niin samaa mieltä sun kanssa: ällöttävä nimi isolle saaville :D

  VastaaPoista