9.4.2012

Käsi kädessä kesää kohti

Tämän pääsiäisen ainoat narsissit
ovat kotoisin kuvapankista.
Arvatkaa mitä, olen ehkä heräämässä eloon! Aurinko paistaa, raskas talvi parisuhdekriiseineen ja sairasteluineen alkaa olla takana (tietysti vannomatta paras, kuitenkin taas ensi viikolla iskee joku vesirokko tai vastaava, jos lähden liikaa hehkuttamaan) ja mikä parasta, oma pää alkaa pikkuhiljaa normalisoitua hormonihuuruista ja kaamosahdistuksesta. Fyysinen vointikin on parempi kuin aikoihin, kiitos ennen kaikkea sen, että olen vihdoin päässyt hyödyntämään joululahjaani ja käynyt nyt pari kertaa viikossa varsin tehokkaan tuntuisessa hot pilateksessa ja joogassa viikottaisen vauvajoogan lisäksi.

Lillabon vauvavuottakin jäljellä enää pari kuukautta, hurraa! Vielä joulun aikaan haikeilin, että voi haluaisin ehkä sittenkin vielä yhden vauvan, mutta huh, en todellakaan ainakaan toistaiseksi. Mikähän häiriö hormonitoiminnassa senkin kaipuun aiheutti? Nyt tuntuu ihanalta, että lapset kasvavat ja kohta voidaan taas tehdä asioita eri tavalla kaikki yhdessä ja erikseen, kun pieninkään ei ole enää niin pieni. Puhumattakaan siitä, että parin kuukauden päästä viimeistään saan polttaa kaikki kulahtaneet imetysliivit ja -topit roviolla ja nauraa voitonriemuisesti päälle. Näin: BUAHAHAHAHAHAA!

On ahdistavaa edes ajatella, että tämä lisääntymisshow raskauksineen ja vauvavaiheineen olisi taas edessä. Sitä paitsi jos tähän vielä pykäisi kolmannen pötkäleen samalla tahdilla, niin Iggehän olisi esikoulussa, ennen kuin minulla olisi kunnolla aikaa olla myös hänen kanssaan. Raskaus ja vauva vievät väistämättä aika ison osan ainakin minun ajastani ja energiastani. Siksi olen iloinen, että pojilla ei ole yhtään vähempää ikäeroa: Igen vauvavuotena sain keskittyä vain yhteen vauvaan ilman mitään raskaushuolia, ja ehdin viettää pari kuukautta ihanan huoletonta (lue: imetyksetöntä) elämää siinä välissä. Varmaan olisimme selvinneet pienemmästäkin ikäerosta, mutta uskon, että minulle ja meille on ollut hyväksi, että ipanoilla on edes se pari vuotta välissä. Joskus mietin, että muutama kuukausi enemmänkin olisi voinut olla käytännön kannalta helpompaa - esimerkiksi ei olisi ollut kahta vaippaikäistä yhtä aikaa - mutta toisaalta Igen tämänhetkinen uhma on sitä luokkaa, että isoveljen sopeutuminen vauvaan meni ehkä helpommin kesällä. (Pakollinen disclaimer: sopiva ikäero ja lasten määrä ovat perhekohtaisia asioita, eivätkä kaikki voi edes itse niistä päättää. Ymmärrän sen, ja pyydän huomaamaan, että puhun yllä omista tuntemuksistani ja meidän perheestämme, en jaa mitään yleispäteviä neuvoja perhesuunnittelusta.)

Voimakkaasta ei-nej-inte-enkä-taudista huolimatta Igge on kasvanut talven aikana niin, että käytännön arki on huomattavasti aiempaa helpompaa. Vaippahommat jäivät kokonaan pois joskus pari kuukautta sitten, ja nykyisin herra käy Nalle-potalla suurimmaksi osaksi ihan itsenäisesti. Igge syö itse (silloin kun syö, nyt sillä on ollut joku hermojaraastava ruoanvastustusvaihe), pukee itse, riisuu itse, leikkii vaikka mitä, siivoaa jälkensä (useimmiten) ja höpöttää taukoamatta kahdella kielellä. Välillä hätkähdän itsekin ipanan juttuja: miten ihmeessä sillä voi olla niin uskomaton muisti? Tyyppi muistaa jotain puolen vuoden takaisia asioita, kiinnittää huomiota pieniinkin yksityiskohtiin ja tuntee esimerkiksi kymmenittäin automerkkejä sekä melkein kaikki kirjaimet. Ollapa itse yhtä avoin uudelle tiedolle, sen sijaan että päässä tuntuu olevan musta aukko, joka imaisee 80 prosenttia kaikesta sisääntulevasta informaatiosta lopulliseen kadotukseen.

Ihanaa on sekin, miten veljekset leikkivät ja touhuavat yhdessä pitkiäkin aikoja. Pikkuveli työntää autoja pitkin lattioita isoveljen esimerkin mukaisesti hurjasti päristen. Myös ruoanlaittoleikit ovat kovassa suosiossa. Uusin villitys on isoveljen työntäminen taaperokärryssä, tosin siihen tarvitaan aikuisen apua, sillä matka tyssää pienimpäänkin matonreunaan. Mutta hauskaa noilla ipanoilla tuntuu olevan, ja myös sivustaseuraajaa alkaa väkisinkin naurattaa. Ehkä ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, mutta tämä lupaa hyvää tulevia vuosia ajatellen. Ah, niin jo näen, miten tulevaisuuden lomamatkoilla pojat pulaavat lastenaltaassa ja me miehen kanssa makaamme aurinkotuoleilla kirja toisessa, skumppalasi toisessa kädessä. (Todellisuudessa tietysti toinen meistä seisoo jatkuvasti siellä haaleassa pissavedessä erottelemassa tappelevia riiviöitä toistensa niskasta, mutta hei, antakaa naisen pitää haaveensa!)

Joskus onnistun huijaamaan nukahtamaisillaan
olevaa lasta,ja vaihtamaan käteni
punaiseen hevosmaiseen olioon.
Nyt kun vielä saisi Lillabon nukkumaan yönsä omassa rauhassaan. Igge muutti ainakin teoriassa omaan huoneeseen reilu kymmenkuisena, eli noin kuukautta vanhempana kuin Lillabo on nyt. Tämän kakkosversion kanssa moisesta voi toistaiseksi vain haaveilla, monestakin syystä. Ensinnäkin herra on siirtynyt omaan sänkyynsä vasta aivan hiljattain, mikä johtuu suurimmaksi osaksi allekirjoittaneesta. Minusta oli vaan niin ihanaa nuuskia vauvalaista siinä vieressä, ja yösyötötkin kävivät helposti. Tiesin kokemuksesta, että jossain vaiheessa tulee sekin hetki, kun minusta (olen sitä mieltä, että esimerkiksi nukkumisjärjestely on enemmän minun kuin Lillabon valinta, hän olisi varmaan tyytyväinen mihin tahansa toimivaan ratkaisuun) tuntuu siltä, että nyt vauvan on aika muuttaa omaan sänkyynsä, ja niinhän siinä kävi. Vatsatauti ja sen jälkeinen matkailu mummulaan sotkivat kuviota, mutta nyt olemme päässeet siihen, että Lillabo siirtyy viereemme vasta aamuyöstä tai varhain aamulla - viime yönä esimerkiksi puoli kuuden aikaan, kun tutti ei enää riittänyt vaivuttamaan miekkosta takaisin unten maille.

Lillabon sänky on kuitenkin aivan kiinni meidän sängyssämme, ja sen sijaan, että saisin nauttia siitä, että voin nukkua ihan miten itse haluan ilman painavaa vatsaa tai sen sisä- tai ulkopuolella potkivaa vauvaa, roikun epämiellyttävän paljon sängyn reunalla kädet pinnojen välissä, jotta käsiriippuvaiseksi paljastunut Lillabo saa pitää kiinni sormistani. Käsieni hipeltäminen rauhoittaa tyypin hetkessä, mutta esimerkiksi nukahtaminen ilman käsiä on yhtä räyhää. Ja tiedän, että räyhä on valitettavasti lähes väistämätöntä, kun Lillabo joutuu luopumaan tavastaan, mutta riipii se silti. Näkisitte, miten ipana haroo epätoivoisesti ilmaa pikku käsillään unen ja valveen rajamailla, kun yritän olla antamatta käsiäni herran näplättäväksi. Ihan uskomatonta. Miten hitossa tästä pääsisi helpoimmin eroon, vinkkejä anyone? Mikään unirätti tai -lelu ei kelpaa, ja olen jo miettinyt, että pitääkö tässä kokeilla lämpimällä vedellä täytettyä kumihanskaa, kuten joku kuulemma joskus teki. Haluan käteni takaisin!

Käsihuolista huolimatta tällä hetkellä saldo on plussalla. Olen kevään lapsi (herrantähden muuten, mullahan on huomenna syntymäpäivä!), ja valo vaikuttaa minuun joka vuosi samalla tavalla. Ensin tulee ahdistus, mutta sitten, kun on oikeasti valoisaa, voin huomattavan paljon paremmin kuin pimeydessä. Taas yksi talvi takana, ja me olemme edelleen tässä. Lapset kasvavat, elämä järjestyy, kyllä tämä tästä. Kolmen viikon päästä herään rouvana ja sitten onkin jo melkein kesä. Kesä! Minulle se on sana täynnä lupauksia ja ihanasti kutkuttelevia odotuksia. Kovin erilaisia tosin kuin vielä viisi vuotta sitten, mutta niin kai kuuluu ollakin. Näin on hyvä tässä ja nyt.

14 kommenttia:

 1. Kevät, jes! Mulle tulee joka kevät sellainen varmaan suorastaan alkukantainen ja biologinen tunne, että "jes, selvittiin hengissä talvesta" ja mieli tuntuu avartuvan, kun kaikki energia ei mene pukemiseen, riisumiseen ja tautiruljanssiin, illat ovat valoisia ja puistoissa on taas hiekkaleluja.

  Luulen, että vauvahaikeilu vauvavuonna on ihan sananmukaisesti hormonaalista. Ystävä S sanoo aina, että "imettäessä pää ei ole ihan oma" ja tuntuu olevan siinä oikeassa. Itse olen koko ajan tiennyt, että haluan kaksi lasta ja elämä on tässä, mutta silti just joskus talven pimeimpinä viikkoina pääsi sekin asia jotenkin vihlaisemaan, että viimeistä vauva-aikaa viedään. Ja nyt se tuntuu ihanalta! Lapset kasvavat, sen näkee parhaiten ihanan omatoimisesta ja skarpista esikoisesta. On hauskaa ajatella aikaa, kun kuopus on tuollainen kaksi- ja puolivuotias, että kuinka paljon helpompaa ja vaivattomampaa kaikki on, uhmasta huolimatta. Että silloinhan nuo kaksi ovat varmaan ihan erottamaton parivaljakko.

  Olen miettinyt talven aikana paljon sitä kolmannen lapsen haluamista aika kyynisestikin, että on olemassa paljon pinnan alaista naisten välistä kilpailua, haluttomuutta kohdata itseä muunakin kuin äitinä, tarvetta sysätä parisuhteen ristiriitoja muutamalla vuodella eteenpäin, jonkinlaista ahneutta siinä, että haluaisi jatkuvasti olla raskaana tai imettävä. Se muistuttaa graaveimmillaan lapsen lemmikkikuumetta, sellainen outo vauvakuume joka puhkeaa nykyisen vauvan ollessa pieni (näitä juttuja saa lukea aina silloin tällöin) eikä sillä ole mitään tekemistä järjen kanssa. Ettei siinä haluta lasta kaikkine elämänvaiheineen ja haasteineen vaan raskauden ja imetyksen symbioosia. Joka on musta loppuviimein jotenkin tosi epäeettistä niitä olemassaolevia lapsia kohtaan. Ettei mikään riitä, ettei voi olla onnellinen ja rauhallinen tässä ja nyt.

  Käsiriippuvainen Lillabo! Juhannuspoika on kans hiplausriippuvainen, sen pitää aina nukahtaessa silitellä mun käsivartta tai rintaa. Joskus saan sitä fleeceisellä unipussilla jekutettua, mut yleensä en. En yhtään tiiä miten sen saisi loppumaan, mutta toi kumihanska tuli itellekin mieleen :D

  Lipsin ja Juhannuspojan serkuvauvalle muuten soitetaan kännykästä kraanan lorinaa. Tulee halvemmaksi kuin oikea veden losotus, ja vaikeasti nukkuva pikkuvauva nukahtaa lorinaan saman tien. Jotenkin hihitytti se, kaikki nämä kikkakolmoset pienokaisten kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon miettinyt, että mitenköhän kukaan on edes koskaan asettunut näille leveysasteille asumaan. Ne tuli varmaan kevään ja kesän taitteessa, kun oli tosi kaunista ja valoisaa ja raikasta ja homma vaan parani muutaman kuukauden ajan. Sitten kun totuus valkeni, niin oli jo myöhäistä, majat ja vaimojen mahat pystyssä. Joten tässä sitä sitten ollaan.

   Toi on kyllä hyvä huomio, että joidenkin jatkuva vauvakuume tuntuu kohdistuvan vaan just siihen raskaana olemiseen ja vauvaan eikä oikeesti uuteen lapseen perheenjäsenenä. Itsekin tunnistan ajatuksen, mutta en kyllä sen takia lähtis lisääntymään! Joku just jossain (lähdeviittaukset ovat vahvuuteni) kirjoitti, että miks ihmeessä melko tuoreet äidit haaveilee vauvasta, kun niillähän on kotona vauva. Se on ihan hyvä kysymys! Kuulemma kolme lasta on uusi kaksi lasta, kukas se nyt sitä puhuikaan (niin ne lähdeviittaukset...), että kuulemma Södermalmilla nykyisin näkee tosi paljon kolmilapsisia perheitä, siinä missä ennen kaikilla oli kaksi lasta.

   On nää beibet kyllä kaikkine (fe)tisseineen. Miksi on niin vaikea ehdollistua siihen, että kun pää hipaisee tyynyä, niin silmät menee kiinni ja uni tulee? Miksi aina pitää ehdollistua johonkin ihan muuhun, joka vaatii vanhemmilta ylimääräistä kikkailua? Tuotekehityksessä on tapahtunut virhe!!

   Poista
 2. Oi, luin ihan tippa linssissä kirjoituksesi. Osa kuulostaa niin tutulta, osa on vielä edessä päin, osa on jo jäänyt kauas taakse ja eräs osa elämästäni lähenee loppuaan. Toivottavasti teillä jatkuu yhtä seesteisenä eikä mitkään taudit, pöpöt eikä kriisit iske!

  Itse olen sellainen, joka yleensä tykkää talvesta eikä kärsi kaamosmasennuksesta eikä kevätväsymyksestä. Tänä vuonna olen odottanut talven loppumista hartaammin kuin koskaan, tuntuu että se jotenkin niin symbolisoi tätä synkkää ajanjaksoa elämässäni. Vaikka edessä onkin vielä raskaan ajat, niin siltikin haluan että se kesä tulisi ja pian!

  Niin ja oikein hyvää syntymäpäivää näin etukäteen. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, ei oo sullakaan enää pitkä aika kahden lapsen arkeen. Kesä tarkoittaa tällä kertaa monella tavalla oikeesti uutta elämää! Kyllä ne palaset vielä loksahtelee paikalleen, vaikka melkoisen myllyn läpi oot joutunut tämän raskauden aikana. Mä olen yrittänyt kriiseissä hokea itselleni, että loppujen lopuksi niin käy kuin on tarkoitus - vaihtelevalla menestyksellä, mut toistaiseksi niin on aina ollut. Siis jälkeenpäin, vuosien jälkeen, olen huomannut, että just näin tän piti mennä, vaikka itse kriisin keskellä ajatus on vaan, että miksi ihmisen pitää tällaista paskaa kestää - ja kuinka paljon sitä voikaan niskaan sataa...

   Ja kiitos onnitteluista, oli kiva vaikka aika hässäkkä päivä, siksi en edes tänne ehtinyt aiemmin!

   Poista
 3. Synttärionnea, Hups!

  Elämäntilanteemme ovat varsin erilaiset, mutta kirjoituksesi lämmitti mieltäni kovasti. Ajatus aina uudelleen koittavasta keväästä ilahduttaa, tietoisuus siitä, että elämä liikkuu hetkestä ja tilanteesta toiseen - ei aina ehkä parempaan, mutta usein, ja suuntaan voi suurimmaksi osaksi itsekin vaikuttaa. Kuten sanoit, elämä järjestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! Kevät kyllä herättää minussa aina tuon Lupiinin mainitseman riemun hengissä selviämisestä ja valaa huimasti uskoa tulevaisuuteen. Ja sulle tämä tietysti tänä vuonna tarkoittaa uutta elämää muutenkin kuin symbolisesti, huimaa! Elämäntilanteemme lähestyvät toisiaan. :)

   Poista
 4. Synttärihulinaonnea! Ja onnea keväästä tasapuolisesti kaikille talven kotonajumittaneille! Mikä autuus tosiaan edes ajatella, että haalariralli helpottuu (vaihtuakseen kurailuun) ja valo valtaa mielet isoilla ja pienillä. Kevään kanssa tasatahtiin kasvaa kakkosnaketti ja kasvu helpottaa eloa sekin kummasti. Sama on ajatuksen kulku.

  Pidä muuten sitä roviota yllä tovi, minä tulen ilolla nakkaamaan kasan näitä luukkuvirityksiä ja melko virttyneitä epäseksiliivejä. Otan bensakanisterin varmuuden vuoksi mukaan.. MIten sitä imetyksen loppua voikin odottaa, vaikka toisaalta homma toimii just nyt ku junan vessa.

  Kaikilla tosiaan on omat ajatuksensa lasten ikäerosta. Voin kuvitellla, että teillä jo se muutama lisäkuukausi on auttanut, mutta isommastakaan ikäerosta ei olisi alussa haittaa. On se vaan sellaista rallia tosi vauvan ja vaippakäyttöisen uhmiksen kanssa. JOtenkin senkin takia tämä kevät ja kasvu tuntuu täälläkin maailman avautumiselta.. Mutta epäilemättä homma helpottuu ja edut senkun kasvaa, kun molemmille tulee ikää. Teillä varmasti kaksi vauhtipoikaa on mitä mainioin kaksikko kotona ja siellä poolilla. Sitä täälläkin odottelen kuin kuuta nousevaa, vaikkakin jossakin vaiheessa leikkivaatimuksen saattaa barbi-bagugan akselilla vähän erota. Nyt jo tosin Sällivauva on yhtä autuutta kun Isokisko vaivautuu viihdyttämään. Isokisko on puolestaan melko ylpeä taidoistaan hoitaa ja saada vaavetti surullisesta iloiseksi.

  Oi sentään, siellähän alkaa häähumu! Ihana piste kevään päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitos. Oh joo, pistetään kunnon roihu pystyyn ja juodaan hohottaen kuplivaa päälle!

   Mä olen seurannut tosi läheltä vuoden ja 8 kk ikäeroa naapurissa, ja meno on kyllä tosi samanlaista kuin meillä, kun näillä isosisaruksiksi tulleilla oli vauvojen syntyessä hyvin samankaltaiset taidot - niin kuin 1,5-2-vuotiailla yleensäkin. Siinä mielessä muutamalla kuukaudella ei ehkä olis ollut ihan hirveän isoa merkitystä ainakaan meillä suuntaan tai toiseen. Mut silti tulee välillä spekuloitua, että entäs jos. No, tässä sitä nyt kuitenkin ollaan, joten turha sitä periaatteessa on pohtia. Huippua on kyllä nähdä pikkuisen välähdyksiä siitä, että ehkä, mahdollisesti, toivottavasti tulevaisuudessa ainakin jotkut asiat ovat helpompia! Just niin kuin Lupiini kirjoitti, mäkin mietin usein, että parin vuoden päästähän sitä voi vaan vedellä lonkkaa sohvalla. :)

   Vauvan viihdyttämisessä isosisarus on voittamaton, tekipä se oikeastaan ihan mitä vaan! Yksi plussa on sekin, että ainakin meillä tämän kakkosen on ollut helpompi jäädä hoitoon vieraille kuin esikoisen aikanaan, kun ilmeisesti isoveli tuo turvaa.

   Häähumu on huipussaan, eilen jumituin mekkooni kun varsinaisena järjen riemuvoittona tungin sen päälleni molempien lasten nukkuessa. Tietenkin pienempi heräsi ja alkoi kiljua ja voin kertoa, että nyörityksen löysääminen yksin kiireessä on sekä hikistä että toivotonta. Voi terve. Toinen huutaa pää punaisena (lapsi) ja toinen yrittää samoin pää punaisena suoriutua ulos koltustaan (äiti). Ei näin.

   Poista
 5. Synttärionnea!

  Ihanaa tuo kuvaus kahden lapsen arjesta ja siitä miten heillä on seuraa toisistaan jo nyt. Meillä on pikku kakkos -projekti lähtenyt liikkeelle ja itse välillä mietin miten jaksan kahden kanssa.

  Mulle kevät on raskasta aikaa, ehkä joskus huhti-toukokuun vaihteessa alkaa varmaan helpottamaan, kun alkaa näkyä joten eloa luonnossa. Minä olen ihan voimaton keväisin ja kaikkialla on niin rumaa. Lisäksi olen yleensä aivan kypsä siirtymään kesään. Nytkin väsyttää niin, ettei meinaa hereillä pysyä!

  .olivia *pitkästä aikaan*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi pitkästä aikaa ja kiitos onnitteluista! Kiva kun jätit kommentin, jonka ansiosta huomasin blogisi heränneen henkiin, en ollutkaan vähään aikaan käynyt siellä. Nytpä tiedän seurata, miten projekti etenee! Ja ei oo enää pitkä aika toukokuuhun, voitolla ollaan tästä talvesta ihan ehdottomasti. Jaksaajaksaa vielä vähän! :)

   Poista
 6. Piti vielä tulla laittamaan, että toi kumikäsi olis ihan ehdoton viritelmä. Siitäkin vaadin kuvamateriaalia. Tai siitä, kun se käsine levahtaa ja pieni tajuaa joutuneensa huijatuksi ja tulvan valtaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota mäkin oon miettinyt, että entäs jos se hanska leviää... Vähän turhan rude awakening ehkä? Lapsparka enää ikinä uskaltaisi nukahtaa, ettei hullu mutsi tunge sänkyyn vedellä täytettyjä asioita huijausmielessä.
   Mun pitää ehkä perustaa sulle omat x-filesit sisäkengistä ja kumihanskoista. Joista ensin mainitut muuten uhkasivat pääsiäisenä, mutta sain lykättyä niitä toukokuulle hääkiireisiin vedoten! Riemu on toki vain väliaikainen, mut voitto se on pienikin voitto...

   Poista
 7. Ihana blogi, alan seuraamaan säännöllisesti! <3

  VastaaPoista
 8. Kiitos aivan ihanasta blogista! Häitä ja vauvoja, onko parempaa yhdistelmää :) Itse pyörittelin 3 vuotta sitten hääblogia ja nyt olis vuorossa vauvablogi - näin se elämä etenee <3

  VastaaPoista