18.3.2013

Välikausirajoitteinen tiedustelee

Tämän ostin.
Vaikka blogini on kovin tekstipitoinen, ei pidä erehtyä, olen kyllä kiinnostunut myös visuaalisista seikoista. Esimerkiksi omista ja lasteni vaatteista. Ensin mainituista ehkä joskus lisää, jos uskallan jatkaa Täti-ihmisen ostoshaasteen mukaisen excelin täyttämistä. Tässä kuussa oma ostoslista näyttää ainakin jollakin mittapuulla kohtuulliselta, mutta olenkin ovelasti siirtänyt materiankaipuuni lasten välikausitarpeiden täyttämiseen.

Pienempi saa periä isomman vanhat, kellarista löytyy varmaan haalaria ja kurahousua ja pipoa ja gorekenkää. Kunhan joku vaan joskus jaksaisi kaivautua sinne kaikkien vaatekassien keskelle. Lupiini kirjoitti ansiokkaasti lapsiperheen tavarakaaoksesta, asiasta, joka ahdistaa myös minua säännöllisesti. Määrättömiä ovat ne tunnit, jotka käytän lajitellen vaatteita eri kokoisiin ja eri vuodenaikoihin sopiviin pikkuveljelle säilöttäviin ja kirppikselle matkaaviin. Kuskaan pussukoita kellariin ja takaisin ylös ja tuskailen. Aina, kun isompi erä kirppiskamaa on päätynyt kellariin, alkaa jostain löytyä tavaroita ja vaatteita, jotka olisivat myös kuuluneet sinne. Yksittäisiä asioita ei jaksa sinne asioikseen lähteä viemään, joten niitä keräillään sitten erinäisiin laatikoihin ja pusseihin, joita säilytetään saunassa ja muissa liikenevissä tiloissa. Systeemi on paitsi aikaavievä, myös epäkäytännöllinen, koska samankokoisia vaatteita on sadassa eri paikassa, minkä takia osa jää toisella kierroksella käyttämättä ja koska en vaan millään kykene muistamaan, mitä kätköissä oikein majailee.

Ja tämän.
Hankalaa hommassa on se, että pelkästään ulkovaatteita on älytön määrä, kun jokaiseen vuodenaikaan tarvitaan useampia settejä eri keliolosuhteisiin. Talvella on oltava lämmin ulkoiluasu ja loskakelin vaatetus ja mahdollisesti myös joku siistimpi takki-kengät-yhdistelmä ja asusteet päälle. Sitten alkaa se omituinen välikausi, kun naulakossa roikkuvat niin toppavaatteet kuin kuravaatteet ja kuorivaatteet ja fleecet ja toisaalta jo kevättakit ja trikoopipot. Kesällä tarvitaan tennareita ja kumppareita ja huppareita ja sateenkestäviä vaatteita. Ja yleensä suurin osa on esillä yhtä aikaa, koska jos pakkaat vaikka toppavaatteet pois, niin aivan varmasti sieltä puskee joku toukokuinen lumimyrsky ja saat kaivaa ne esille taas.


Mahdollisesti myös tämän.
Lisäksi en voi enkä edes halua säästää ihan kaikkea isoveljen vanhaa, joten kamat on lajiteltava myös sen mukaan, mitkä menevät kiertoon heti, mitkä vasta oltuaan pikkuveljen käytössä. Ikävä kyllä visuaalista silmääni on alkanut hieman häiritä se, jos lapset eivät soinnu toisiinsa. En halua heidän olevan toistensa täydellisiä kopioita, mutta olen joutunut myöntämään olevani sillä tavalla rajoittunut, että minua häiritsee, jos toisella on esim. luonnonmateriaaleja ja perusvärejä ja toisella neonvärejä ja kirkkaita kuoseja. Tämän vuoksi olen kehittänyt useammankin pakkomielteen, mm. että isomman on saatava ensi talveksi samanmerkkiset ulkovaatteet kuin pienemmälle on varastossa ja mahdollisesti nyt hankittavan välikausihaalarin olisi mieluiten soinnuttava yhteen pikkuveljen olemassa olevan haalarin kanssa. Onneksi kaapissa on jo jemmassa useampi pipopari samanlaisia, mutta erivärisiä tai -kuosisia pipoja, joilla pääsen toteuttamaan tätä symmetrian kaipuutani. (Joka kyllä oikeasti on varmaan taas joku sijaistoiminto sille, että gradu laiskottaa ja tulevaisuus ahdistaa.)

Olen tässä merkityksellisessä välikausiasiassa kuitenkin nyt suurten kysymysten äärellä, enkä pysty rauhoittumaan, ennen kuin olen selvittänyt seuraavat asiat:
1. Tarvitseeko kesällä nelivuotias vielä haalarin, vai riittääkö takki ja housut -setti?
2. Pitääkö paikkansa, että päiväkodissa suositaan haalarivaihtoehtoa? (Nakkien on tarkoitus aloittaa pk-uransa syksyllä, ja ennakoisin asiaa mieluusti jo nyt.)
3. Mihin niitä kuriksia tarvitaan? Tarvitaanko niitä esim. just siellä päiväkodissa?
4. Monetko ja millaiset kengät lapsi tarvitsee? Tennareita on odottamassa kahdet, mutta mitään järkeviä kenkiä ei. Goretex-nilkkurit? Kumpparit? Nahkakengät? En ole vieläkään löytänyt järkevää komboa, onko joku muu?
5. Millaisia hanskavaihtoehtoja tarvitaan? Välikausihanskat ainakin ja sitten neulehanskoja kuivemmille ilmoille. Mutta tarvitaanko kurahanskoja?
6. Milloin käytetään softshelltakkeja? Entäs windfleeceä? Tarvitaanko näitä erityisesti johonkin ja jos, mihin?


(Ja tähän joku kulutuskriittinen loppukaneetti: jaadijaadijaa. Plus todistelua siitä, että minulla on myös muita harrastuksia ja olen ihan älykäs ihminen: liirumlaarum. Noin.)

29 kommenttia:

  1. Koska suurena intohimonani ovat lastenvaatteet, vastaan :D

    1. Tarvitseeko kesällä nelivuotias vielä haalarin, vai riittääkö takki ja housut -setti?

    Kesällä ei tarvi. Mutta kesä on lyhyt. Syys- ja kevät menee joko haalareissa tai takkihousuissa, riippuen varmaan eniten siitä kumpiin pukeutuu mieluummin.

    2. Pitääkö paikkansa, että päiväkodissa suositaan haalarivaihtoehtoa? (Nakkien on tarkoitus aloittaa pk-uransa syksyllä, ja ennakoisin asiaa mieluusti jo nyt.)

    En ole kuullut moista. Tosin kun tarinoita (huhuja) kuuntelee, meillä taitaa olla ollut Suomen rennoimmat päiväkodit...

    3. Mihin niitä kuriksia tarvitaan? Tarvitaanko niitä esim. just siellä päiväkodissa?

    Jos on vedenpitävät releet, ei mihinkään. Jos haluaa suojella ulkoiluvaatteita, niin siihen. Meidän rentous-PK:ssa ei vaadita kuriksia eli on vanhempien asia kastellaanko ulkohousut vai kurikset.

    4. Monetko ja millaiset kengät lapsi tarvitsee? Tennareita on odottamassa kahdet, mutta mitään järkeviä kenkiä ei. Goretex-nilkkurit? Kumpparit? Nahkakengät? En ole vieläkään löytänyt järkevää komboa, onko joku muu?

    Mun lapsilla on vain rumia kenkiä (ja juhlakenkiä). Talvella kuomat tai goret, sateella kumpparit, kesällä tennarit tai ballerinat. Kahdet kengät/koko/kausi riittää, esim. kevääksi tennarit ja kumpparit.

    5. Millaisia hanskavaihtoehtoja tarvitaan? Välikausihanskat ainakin ja sitten neulehanskoja kuivemmille ilmoille. Mutta tarvitaanko kurahanskoja?

    Kyllä kurahanskat on ihan fiksut vielä nelivuotiaalle päiväkotiin.

    6. Milloin käytetään softshelltakkeja? Entäs windfleeceä? Tarvitaanko näitä erityisesti johonkin ja jos, mihin?

    Purjehtimiseen ja after-purjehdus-kokkareille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tarkennan siis kysymystä yksi: tarvitseeko kesällä _neljä vuotta täyttävä_ vielä haalarin jne. :) En toki ajatellut sitä kesällä haalariin pukea. Se protestoi nyt jo haalaria ja haluaisi aina vaan takin ja farkut, joten siksikin tätä asiaa mietin. Toi takki-housut-setti on siis jo olemassa, mutta haalari vielä harkinnassa.

      Kenkäasiaan eli neloseen: meillä on ollut tähän asti tennarit, goret ja kumpparit, koska tennarit tuntuu usein kylmiltä ja kumpparit on kömpelöt. Ja kesäksi myös sandaalit (joita ei ole juuri tullut käytettyä) sekä (hävettää myöntää) Crocsit, joissa pojat mielellään kulkevat myös kotona. Silloin kun eivät käytä Reinojaan, that is. Mutta jotenkin vaan aina tulee tilanteita, joissa tuntuu, että tarvittaisiin jotain muuta kuin kaapista löytyy, mutta en silti keksi, mikä olisi optimaalinen yhdistelmä. Kahdet kuulostaa ihailtavan simppeliltä! Etenkin kun ottaa huomioon, että meillä on jo ainakin kahdet tennarit per lapsi tätä kevät-kesä-syksyä varten. Niistä vaan ei oo hirveesti hyötyä, jos plussaa on kaks astetta ja sataa.

      Kurahanskat laitetaan siis hankintalistalle. Mä ajattelin, että ehkä on olemassa jotain sellasia hanskoja, jotka käy sekä vk- että kurakelin rukkasista, kun ne kurahanskat aina hiostaa niin paljon. Mut tyydyn kohtalooni.

      Sit vielä vitosesta sen verran, että kuulostaa epäilyttävästi siltä, että mä ehkä joudun hankkimaan noikin näille suomenruotsalaisille lapsukaisilleni. Varmaan ne menee sitten rapujuhlissa myös, ja käsipalloturnauksen jatkoilla?

      Poista
    2. Hyvä täsmennys :D No, mä en sinuna sitten ostaisi haalaria - ei siinä ton ikäisellä mitään ratkaisevaa eroa ole.

      Ja mä en toki sanonut, että meillä olisi vain kahdet kengät (koska toimitaan kaveriperheiden ylijäämävarastojen loppusijoituspaikkana). Mutta kahdet järkevät kengät riittäisi. No talvikauhdella on kyllä ollut tasan kahdet, niistäkin toiset eli varakengät on ollut sitä seuraavaa kokoa odottamassa olleet. Kesällä on sitten mitä kummallisempia ballerinoja ja sandaaleja eteisen täydeltä....

      Poista
    3. Meillä ei oo yhtään paria ballerinoja! Paitsi mulla yhdet kultaiset Clarksit, joita mä en koskaan käytä. Ne on nätit, mut kaipaan lisäsenttejä. Edes pari.

      Ja meilläkin on muuten kellarissa jossain kierrätyskenkäpussi tutuilta. Mitähän siellä oli? Silloin kun se saatiin, kengät oli liian isoja. Nyt ehkä sit jo liian pieniä. Talvikausi on täälläkin pärjätty kahdella parilla per lapsi: yhdet nahkaiset toimivat sekä pakkaskelin että "siistimpinä" kenkinä ja sit on goret loskaan. Ehkä mä vielä joskus hanskaan tän välikaudenkin. :)

      Poista
    4. Heh, meillä on softshellit molemmilla lapsilla odottamassa tuolla kaapissa. Nyt kun mietin, miksi ne ostin, niin tajuan, että ainut syy on se, että ne oli kivan näköiset :D

      Mutta kiitos näistä kysymyksistä ja vastauksista. Saman ikäiset lapset aloittamassa elokuussa päiväkodin ja ihan samoja juttuja oon miettinyt!

      Poista
  2. Vastaanpa minäkin, niihin, joista jotain tiedän!

    2. En tiedä, mutta ainakin pienten ryhmässä meillä tuntuu kaikilla olevan haalari.

    3. Kyllä, päiväkodissa hyvinkin. Viikonloppuisin voi mennä kirjastoon, jos on kuraista.

    4. Mä olisin sanonut nuivasti, että yhdet, mutta ehkä sit kahdet. Keväällä kumpparit ja muut, kesällä vaikka sandaalit ja tennarit. Talvella meillä on menty myös kaksilla: omilla ja tarhakaverin Tepsuilla.

    5. Päiväkodista kyllä sitten kertovat, jos on vääränlaiset hanskat. Kurahanskat minäkin ostaisin by default.

    6. Itse käyttäisin niitä vain lapsen pukemiseen somaksi, mutta olen siihenkin liian pihi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon kans ymmärtänyt, että haalaria suositaa, mut kaksiosaisessa on puolensa. Sellainen yhdistelmä on nyt olemassa, kun jemmassa on viimevuotiset housut ja uutuutena toi Reiman takki. Mutta siitäpä tuli sit tää kauhia ongelma, että vieläkö pitää ostaa joku haalarikin? Vai kura-asu? Vai mitä? Miksei näistä oo olemassa mitään opaskirjaa?

      Yhdet kengät tai edes kahdet kuulostaa utopialta. Tavaramäärää ajatellen hyvältä sellaiselta tosin. Ehkä meidänkin lapset saa sit tarhasta lisää kenkiä! :D

      Nyt kun tarkemmin ajattelen, niin meillä taitaa kyllä olla yks softshell-takki. Se on ostettu Lindexin alekorista 15 eurolla, koska poika halusi ehdottomasti punaisen takin. Ja soma se kyllä oli siinä(kin)! Eikä edes kovin kallis ostos.

      Poista
  3. Näitä vastauksia mäkin tuun kyttäämään! Tai no, lähinnä tuota kenkäongelmaa. Just sain viikonloppuna (monen viikon jahkailun jälkeen) aikaiseksi sovitella Esikoiselle syksyn vermeitä ja JES haalarit ynnä muut sopii edelleen! Paitsi pipot ja hanskast - helppo nakki ja kivaa pikkuosteltavaa. Ja paitsi ne kengät - yhtä kuraa ja tuskaa pohdittavaa! Kumpparit onneksi jo löytyy, mutta en vain osaa järkeillä, mitä muita kenkiä tuollainen juoksenteleva mutta ajoittain myös maassa rymyävä vajaa 2vee tartteisi välikaudeksi. Jään siis tänne kuulolle viisampien sanoja odottamaan. Muutama vinkki yllä jo on tullutkin, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pipojen ostaminen on kivaa! Ja kengät on ehdottomasti pahimpia. Ikinä ei tiedä, mistä tulee hitti.

      Poista
  4. Mun näkemys asioihin on seuraava:

    1. No ei varmaan, mutta haalarihan on siitä kätevä, että ei sitten keskivartalo tuuletu. Kun eihän näistä keleistä koskaan tiedä. 3-vuotiaallemme ostan todellakin haalarin, kun se saa sen nopeammin päälleenkin kuin housut ja takin. Mä muuten opin just, että se miten pitkään lapset suostuvat haalareita pitämään on mittari sille miten pitkään ne ylipäätään saa olla lapsia! (siis mä en ole tätä mieltä, mutta näinkin näköjään ajatellaan). Kun hyi ja pahoja ovat ne meidänkin kylän koulut, joissa kaveripaine ajaa jo eskari-ikäisen kieltäytymään haalareista. Että kai jotkut pukisivat haalarin lapselleen ikuisesti. Mun subjektiivinen mielipide on se, että tietyn pituuden ylittäneillä lapsilla haalari ei ole enää yhtään hyvännäköinen. Ja onhan se housut + takki aina paremman näköinen kuin haalarit. Jos siis multa kysytään ja nythän kysyttiin. ;)

    2. Käsittääkseni kyllä. Varmaankin helppouden nimissä. Simppelimpi vetää päälle, ripustaa kuivumaan jne. (vain yksi objekti kahden sijaan).

    3. Täällä meillä päin lapsilla on aina kurahousut haalareiden päällä päiväkodissa, oli haalareiden vedenpitävyys mitä hyvänsä. Linjaveto on siis tämä. Ehkä siksi, että on -no- kätevää. Ei tartte arpoa oliko nää Niilo-Petterin haalarit kolmikerrosgoret ja Simo-Severin vaan vettä hylkivät vai toisin päin. No, kyllä mäkin pistän ne kurahousut kunnon vesikeleillä. Ehkä siksi, että olen nähnyt muidenkin äitien tekevän niin. Ja säästäähän ne tosiaan sitä haalareiden pintaa.

    4. Meillä ei käytetä kesäisin gore-texejä. Eli ainoastaan talvella on talvikenkinä goret. On pärjätty saappailla, sandaaleilla ja nahkaisilla kengillä. Tällä mennään jatkossakin. Sivuhuomautuksena voisin kertoa, että lapsen ekana "oikeana" kesänä tarvittiin vain sandaaleita ja seuraavana kesänä käytettiin niitä vissiin n. 10 kertaa. Mutta mistäs sitä tietää millainen kesä nyt on tulossa. Ja jos ennusmerkit pitävät paikkansa, niin meidän 3-vuotias ei pidä kenkiä ollenkaan vaan kävelee paljain jaloin niin paljon kuin annetaan.

    5. Meillä on sormikkaita ja kintaita sekä niille siihen päälle kurahanskoja. Tosin en ole löytänyt vielä kurahanskoja, jotka oikeasti pitäisivät vettä. Onko joku muu? Mutta sellaisia vuorellisia kurahanskoja vähän viileämpään säähän ja vuorettomia sitten muuten.

    6. En mä tiedä. Jos tykkää korvata kuoritakin tollaisella tai hankkia tuplatakit samaan käyttöfunktioon niin sitten varmaan.

    Mun strategia on kyllä se, että ostetaan kun tarvitaan ja yleensä vasta sitten kun sitä olisi tarvittu jo eilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tohon haalarien hyvännäköisyyteen... mitä jos on pitkä lapsi? täytyykö sen kasvaa isoksi nopeemmin? :'(

      Poista
    2. Mulla on pitkä ja hoikka lapsi, eikä hyvin istuvan haalarin löytäminen oo ollut ihan helppoa. Tän talvinen Mini Rodini (blogiklisee, I know) on sekä lämmin, istuva että soma, tykkään mä.

      Tähän kurisasiaan oon saanutkin paljon valaistusta näistä kommenteista! Totta on, että jos hakee vaikka autolla, niin on ehkä ihan kiva, että voi vetäistä ne kuraisimmat vaatteet pois päältä. Meillä tota ongelmaa tuskin on, koska kaikki lähi-pk:t on kävelyetäisyydellä. Vaikka mistäs sitä tietää, mihin Sipooseen ne meidän lapset sijoittaa...

      Kenkäasia on just noin. Marraskuun reissulla kovimmassa käytössä oli sitten kuitenkin just ne Crocsit, vaikka oli sandaalitkin mukana. Niistä vaan tuli helposti hankaumia ja siks käyttö jäi ihan pariin kertaan.

      Meillä on ollut Reiman kurahanskat, mut en osaa sanoa niiden vedenpitävyydestä mitään. Oon kuvitellut, että märkyys johtuu niiden hiostavuudesta, mutta mistäs mä tosiaan tiedän, onko se sittenkin tullut ulkoapäin?

      Poista
    3. Niin, se haalareiden hyvännäköisyys tietyn pituuden ylityksen jälkeen on ihan vain mun subjektiivinen näkemys. Saahan sitä pukea lapsen haalariin vaikka yläasteella. Ja hei - niinhän ne pukeekin ne one piecet. ;) Mut koska mulla(kin) on pitkiä lapsia, niin tuskin mä enää eskari-ikäiselle hommaan haalareita.

      Poista
  5. 1. Haalari! On kaikkien osapuolten helpompi pukea. Meillä on 6-vuotiaalla edelleen (myös) haalari, kun sillä pääsee nopeammin ulos, eikä taatusti kastu tai tule kylmä. Hame on myös helpompi tunkea haalarin sisään (tosin teillä tää ei taida olla relevantti argumentti).
    2. Tjaah. Jos olisin päiväkodin täti niin suosisin.
    3. Kotona ei tartte kuriksia mihinkään, mutta päiväkodeissa usein käyttävät, kun on helpompi kuivattaa.
    4. Meillä on välikausikeleillä goretex-nilkkurit ja nätimmät nahkakengät riittäneet, kumpparit on kyllä kanssa olemassa (karvavuoriset on ihan hyvät, harvoin niissä kuuma tulee). Kesäksi vielä sandaalit (mahdollisesti yhdet rupusemmat puistossa reuhaamiseen ja yhdet nätimmät edustamiseen).
    5. Millaisia hanskavaihtoehtoja tarvitaan? Välikausihanskat ainakin ja sitten neulehanskoja kuivemmille ilmoille. Mutta tarvitaanko kurahanskoja?
    - Juuri näillä meillä mennään, ja kurahanskoja ei siis kotona tarvita, hoidossa on sitten joskus ollut.
    6. Milloin käytetään softshelltakkeja? Entäs windfleeceä? Tarvitaanko näitä erityisesti johonkin ja jos, mihin?
    - En ole kyllä tajunnut. Windfleecestä ajattelin, että se olisi varmaan purjehtiessa hyvä, mutta ihan välikausihaalarilla ja normifleecellä on sielläkin menty. 6-vuotiaalla on ollut sellainen fleecevuorellinen välikausiasu, ja se on ollut kyllä tosi hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytettävyys hameen kanssa ei tosiaan oo mikään hirvittävän ratkaiseva tekijä meillä. :D Mut oon samaa mieltä siitä, että haalari on kätevämpi pukea. Lapsi itse vaatii takkia ja housuja, ja esim. jossain reissussa tai kaupungilla on mun mielestä kätevää, että voi ottaa tarvittaessa vaan takin pois. Ehkä mun vaan on myönnettävä, että molempi parempi ja investoitava siihen haalariinkin.
      Lohduttavaa että muutkin on yhtä pihalla näiden takkivaihtoehtojen kans. :) Toi Reiman systeemi on sellainen, että fleecen saa takkiin neppareilla kiinni "vuoreksi". Se vaikuttaa ihan pätevältä, mut sit on vielä se alaosan ongelma.

      Poista
  6. Se, kun joku yksittäinen kenkäpari tai välikausipipo romuttaa ilmestymisellään juuri valmiiksi saatetun säilytysurakan, on ihan äärettömän ärsyttävää. Tulee sellai primitiivireaktio hetkeksi, että mitä jos vaan heitän tän saatana roskiin/ikkunasta? Sitten päätyy tunkemaan sen jonnekin väliaikaissäilöön josta se purjehtii esiin juuri kun kuopukselle on hankittu uusi kenkäpari/välikausipipo koska on luultu että vanhaa ei ole säästetty. AARGH. Näinä hetkinä ymmärrän, miksi jenkkilässä on sellainenkin ammattikunta kuin kaappien järjestäjät.

    Ja siis, tää niin sanottu välikausi joka tarkoittaa helvetin kylmää ikuista talvea eli sekä talvitamineita että osaa kevättamineista esillä, plus kaikki kuravermeet. Ärsytti tänään niin paljon, että pastesin Facebookiin Juicen Välikausitakki-nimisen levyn biisin, jonka nimi on yksiselitteisen toteavasti "Vittu". Sit tunsin ylittäneeni mauttomuusrajan (levynkannessa alaston hempukka) ja poistin linkin. Mutta joo, välikausi riipii ihmistä.

    Tarhassa kai puetaan kurikset tosi herkästi päälle. Lipsillä oli tarhakarriäärinsä aikana sellanen Ticketin rubber rain with fleece -asu joka oli kura-asu ja välikausiasu ihan itsenään. Irrotettavan vuorinsa ansiosta se meni tyyliin huhtikuulta kesäkuulle. Sitä kehuttiin kovasti siellä, mut kyl meillä ne kurikset oli enivei myös tarhan naulakossa. Se on väriltään ihqusti sukupuolineutraali joten Juhannuspoika perii sen aikanaan, ellen sitten hukkaa sitä tai heitä ikkunasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, kohtalotoveri! Mä en kestä niitä ajelehtivia yksittäiskappaleita! ÄRSYTTÄVÄÄ! Mä säilön niitä myös pyykkikoriin, koska pitäähän ne pestä ennen säilytystä. Sit niitä hiton parittomia hanskoja ja liian lyhyitä housuja pyörii myös viikattavana ja ne päätyvät takaisin kaappiin, minne ne eivät enää kuulu. Argh.

      Toi rubber rain on mulle aivan mystinen konsepti. Oon kuvitellut, että se on vaan kuminen sadeasu, mut ilmeisesti ei. Ja sit on vielä se joku plain rain. Mun pitääkin kysyä sulta näistä vielä lisää ensi tilassa!

      Poista
  7. Mä kans, mä kans :D

    1. Meidän kompromissi tässä on henkselilliset housut ja takki. Neljävee ei haalaria huoli eikä musta oo pakko. Osaa se näppärämmin pukeakin itse, kun puku on kahdessa osassa ;)

    2. Riippuu päiväkodista, mutta ei niillä mitään oikeutta ainakaan ole moisia vaatimuksia sanella ;) Jos sun muksu tykkää ennemmin takista ja housuista, niin se on enemmän kuin jees.

    3. Päiväkotiin mä ostaisin, vaikka oiskin tec-puku. Ihan vaan, jotta pysyisi se puku paremmassa kunnossa eikä tarttis joka päivä kotona sitä pestä, kurikset kun ne usein saa huuhtaistua päiväkodissakin.

    4. Se järkevä vastaus olis kaiketi, että kahdet, mutta ei meillä vaan riitä... Meillä on välikaudeksi muksuille gore-lenkkarit ja saappaat, sit siistimmiksi just jotkut tennarit/nilkkurit/nahkakengät ja tarpeen mukaan vielä juhlakengät. Kesäks lisäksi sandaalit ja crocsit. Kaikille. Ja likoille ballerinat. Me oikeesti hukutaan kenkiin.

    5. Tec-hanskat hiostaa kyllä paljon vähemmän kuin kurahanskat, mut oikeen kunnon saderäpäskäkelillä laittaisin kurahanskat ja tarpeen tullen sinne neulehanskat tai lapaset alle. Muuten meillä pääasiassa tecit ja maan kuivuessa sit ohuet neulehanskat. Mut kyl ne kuriksetkin laittaisin ostoslistalle, varsinkin päiväkotiin.

    6. Ei niin mitään käryä. Me ulkoillaan PALJON ja vielä on pärjätty ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun lapsi pukeutuis varmaan vaaleanpunaiseen kauluspaitaan, farkkuihin, pikkutakkiin ja tennareihin jos se sais kokonaan itse valita. :D Pikkuisen sellasta suomenruotsalaista tyylitajua havaittavissa, vissiin se on sit geeneissä (ja tämän sanon tietenkin kaikella rakkaudella, naurattaa vaan sen omat vaatevalinnat).

      Kiitos, mä sain vähän lohtua tosta kenkämäärästä. Koska kyllä se vaan tahtoo tohon enemmän on enemmän -suuntaan lipsua meilläkin. Vaikkakin ilman niitä ballerinoja. ;)

      Poista
  8. Tässä on jo aika tyhjentäviä vastauksia, mutta lisään vielä:

    Päiväkodeissa käsittääkseni ulkoillaan melkein säällä kuin säällä, joten kurahousujen lisäksi pitää olla kuratakki ja ehkä joku kurahattukin, jos ei takissa ole huppua.

    Mä en koskaan ole päässyt sisään erilaisten takkien maailmaan. Windfleecet ja softshellit kuulostaa siltä, että niitä tarvitaan viileämpinä kesäpäivinä jossain saaristossa taikka sitten välikauden kauppakeskustakkeina. Perusulkoiluun riittää se normi ulkoilupuku ja jos se sattuu olemaan kaksiosainen niin sen takilla pärjää kaikki automatkat jne.

    Mä hankin pojalle aina kaksi pukua per kausi. Yhden halvemman jonka saa kontata hiekoitushiekan päällä piloille ja jota pesen useammin (pesu kuluttaa vedenpitäviä materiaaleja jonkin verran ja parin-kolmenkymmenen pesun jälkeen vedenpitävyys kärsii jo huomattavasti). Ja kokemuksesta tiedän, että jos kotona ei ole kuivausrumpua ja lapsi ripuloi haalarin sisäpuolen täyteen, niin on tosi kiva että seuraavaksi päiväksi on myös jokin ulkovaate, jos pitää vaikka talvella lähteä lääkäriin.

    Kesällä me suositaan aika paljon crocseja - ne kestää hyvin, sukka mahtuu sisään ja voi aina päivän päätteeksi huuhtaista puhtaaksi. Mutta crocsit tuntuu tyylikysymyksissä olevan vähän sellainen vedenjakaja, jotkut tykkää paljon ja jotkut ei siedä kotonaan moisia ollenkaan. Mä olen tämmöinen karvalakki-prisma-mutsi muutenkin, joten kaikki käytännöllisyys ajaa estetiikan ohi välittömästi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli siis pitäisköhän tästä nyt päätellä, että takki-housut-combo, haalari, kuravaatteet ja vielä joku siistimpi takki kattaisi kaikki vaihtoehdot? Pienemmälle on olemassa noi kaikki lähinnä isomman varastoista ja isommalta puuttuis tosta enää haalari. Kai mä sit alan tutkia niitä haalarivaihtoehtoja vielä... :)

      Crocsit on ihan huiput kesäkengät lapselle, ja ei ne kirkkaanvärisenä ja pienehkössä koossa edes oo mitenkään silmiäsärkevän rumat. Sen verran esteetikko olen, että en niitä ihan ensimmäisenä kaupungille laittais edes lapselle mut puistoon, landelle, rannalle jne. kyllä. Ja landella kuljen itsekin Crocseissa, tosin ballerina-mallisissa, mutta kuitenkin. :)

      Poista
  9. Minä meinasin että juuri 3-v täyttänyt saa käyttää nykyisen välikausihaalarinsa loppuun (eli niin kauan kun vielä mahtuu), mutta sitten siirrytään takkiin ja housuihin varsinkin keväällä tuntuu että se on kätevämpi kun päivällä saattaa lämpötila nousta huimasti ,voi sitten vaikka riisua takin mutta pitää housut jalassa. Muutenkin verkkarit tms. "kevyemmät" ulkohousut on olleet tarpeen, varsinkin tuossa toukokuun paikkeilla, kun tuntuu että jotkut legginssit tai muut sisähousut ei oo oikeen hyvät pelkiltään ulkona vaikka sää suosisikin, kuitenkin tuon ikäiset möyryävät maassa sen verran että vaatteet likaantuu.
    Kenkien kanssa on kyllä ikuista ihmettelyä, hetken päästä alkaa olla se aika vuodesta käsillä että mietitään milloin vaihdetaan kuomat/toppagoret saappaisiin ja riittääkö villasukka + tavissaappat vai pitäisikö sittenkin olla vuoratut saappaat ja missä vaiheessa on niin kuivaa että voi siirtyä lenkkareihin ja milloin niin lämmin että sandaalit riittää hoitoon... aaagh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on muuten kans yks ikuisuusongelma, että mitkä housut laitetaan puistoon, kun kuorihousut on liikaa? Tosi monet menee polvista rikki ensimmäisessä maakosketuksessa, ja niitähän riittää. Kauden aikana saa kyllä hajotettua aika monet housut, etenkin kun herra kieltäytyy käyttämästä housuja, joissa on reikä polvessa...

      Poista
  10. Ihanan huojentava postaus!
    Ja tämän myötä keksinkin yhden syyn, miksi yksilapsisuus voisikin olla ihan jees. Nimittäin ei tarvitse värikoordinoida (omiin vaatteisiin en edes yritä värikoordinoida, koska omat vaatteet ei jaksa kiinnostaa...). Olen näet varma, että koordinaatiovimma iskisi minuunkin. Ja toisaalta yrittäisin pitkälti kierrättää vaatteita lapselta toiselle, koska se olisi JÄRKEVÄÄ. Mutta miten voisi olla ostamatta välillä pienemmällekin jotain uusia ihanuuksia? Huh.

    En nyt jaksa / ehdi (pitäisi tehdä töitä!) lukea kaikkien kommentteja, mutta kenkäasiaa minäkin pohdin. Nimittäin ainoat jemmassa olevat kengät kevättä ja kesää varten on kumpparit (useammassa koossa) ja crocsit (liian isot?). Jotkut makeet conssit täytyy hankkia, mutta mitä muuta sitten? Rumat lenkkarit tarhaan? Ehkä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ihme homma toi koordinaation tarve, mikä siinäkin on? Vaikka osittain se tulee kyllä varmaan jossain vaiheessa siitäkin, että riitojen välttämiseksi on hankittava samikset. Huomaan oireita siitä jo nyt, juuri tänään keskusteltiin aiheesta miksi pikkuveli sai papukaijapaidan ja isoveli pantterin (tai jonkun suuren kissaeläimen, oon vähän huono näissä).

      Suosittelen Halvan & Mauttoman tennareita hienosteluun, pesee conssit käytännöllisyydessä kuus-nolla ja hintakin on kohdallaan! Plus ovat kivannäköiset ja kestävät just sen mitä pitääkin. Pienemmälle on säilössä gorenilkkurit, jotka käy vaikka vähän märemmällekin säälle ja on tuollaiselle pikkunakille aika paljon mukavammat kuin kumpparit. Kumppareita käytämme harvoin, koska ne ei oo kovin käyttäjäystävälliset.

      Poista
  11. Mä muuten tajusin vasta tästä sun postauksesta, että "tosiaan, lasten yhteensopivuusongelmia näköpiirissä". Tää vauva-aika on ollut vielä helppoa, kun se juniori on aina vaunuissa piilossa, mut eihän ne tosiaan sit voi olla ihan eriparia jatkossa. No kiva. Mut tietyllä tapaa mun vaatemaku on pysynyt samanlaisena esikoisen syntymästä asti, joten kun samalla linjalla pysyy, niin esikoiselta juniorille periytyneet natsaa sitten uudempiin hankintoihin. Tai sitten ei.

    VastaaPoista
  12. Meillä on sellaiset plain rainit, ja ne ovat kyllä ihan tavalliset vedenpitävät kuorivaatteet. Ja päiväkoti edellyttää kurakamppeet. Joskus oikein kuraisina ja märkinä päivinä olen todennut ihan fiksuksi sen, että hoitajat pukevat ne myös noiden vedenpitävien vermeiden päälle, niin eivät mene rattaat sotkuun - autonpenkistä puhumattakaan. Arvostin kovasti sitä, että meidän päiväkodista annettiin kirjallinen lista kamppeista, joita lapset tarvitsevat, koska ei oo helppoa ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis plain rainit ei ookaan sadevaatteet? Miks ne sit aina myydään sadevaateosastolla? En tajua. Mut ihailtavaa toimintaa päiväkodilta tällaisia avuttomia varustelijoita ajatellen! Onkohan niillä sellaisia täälläkin?

      Ja siis mä oon niin liikuttunut, että sä kommentoit sieltä asti mun välikausiongelmatiikkaa (ehe). Tulkaa jo takas, ikävä on! Paitsi että täällä on aivan hel*etin kylmä, että siinä mielessä ei ehkä kannata.

      Poista