23.9.2013

Sitä vaan että...

...olemme elossa, joskin mulla on matkatuliaisina maailmanlopun flunssa ja pojilla viikonloppubonarina muheva silmätulehdus, joten hekin sairastavat kanssani kotona. Gradu on viimeistelyä ja oikolukua vaille valmis (!!!), sanoi professori, joten tämän viimeisen (!!!!!!) opintovapaaviikon teema on siis tekeleen saattaminen palautuskuntoon. Ja yksi tenttikin olis vielä ohjelmassa.

Paluu päiväkotiin sujui erinomaisesti, pojat olisivat olleet menossa sinne jo heti maanantaina, vaikka pidimme sen vielä lomaa, kun paluulento sattui aamuyöksi. Perjantaistakin tuli vapaapäivä, kun päätimme vähän ex tempore lähteä koko perhe miehen sopivasti sattuneiden työkuvioiden takia Kuopioon mummu-ukkilaan viikonlopuksi jo torstaina. Nyt tuntuu siltä, että voitais ehkä olla kotonakin välillä.

Ensi viikolla odottaa paitsi konttori, myös se ihan eka vanhempainilta. Haluaisin mennä, mutta en tiedä, pitäisikö lähettää mies sinne ihan vaan tasa-arvon nimissä. Tai sitten voitais mennä molemmat, mutta se vaatisi lapsenvahtia. Miksei siellä voi olla lapsiparkkia?

Mietin myös, mitä sisäisen feministin pitäisi ajatella, kun päivähoitolasku tuli minun nimelläni. Että ollako iloinen siitä, että oletuksena ei ole, että mies maksaa vai ollako ärsyyntynyt siitä, että oletuksena on, että nainen hoitaa. Tästä näkökulmasta ei vaan voi voittaa.

Mutta mutta. Palaan, kun nämä päällimmäiset on hoidettu. Siihen asti luen innolla ainekirjoituksia ja lakkaan potemasta ahdistusta, kun en jaksa osallistua. Ei se maailma ole ennenkään mihinkään karannut, vaikka ihan joka soppaan ei ehtiskään lusikkaansa työntää. Ajattelin jopa, että pitäiskö siitä matkakohteesta jotain kirjoittaa?

9 kommenttia:

  1. Päivähoitolasku lähetetään yleensä sen mukaan, kumpi huoltaja on ilmoitettu tai kirjattu ns. ykköshuoltajaksi, eli kumman kautta lasten asioita hoidetaan. Ellei vanhemmat ole ilmoittaneet tästä erikseen jotain, ja ellei tilanne ole jotenkin kovasti monimutkainen (esim. lapsi asuu kahdessa eri perheessä) että ovat hoitopaikan puolesta kyselleet, niin silloin se on yleensä äiti.
    Vaikka vanhemmat asuukin samassa osoitteessa, niin on yksinkertaisesti helpompaa hallinnoida kaikkia niitä erilaisia tilanteita, joissa näin ei ole osoittamalla lasku suoraan jommalle kummalle vaikka periaatteessa lie mahdollista osoittaa se vaikka molemmille yhteisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei se laskussa lukenut nimi mulle mikään ongelma ole. :) Nauratti vaan, kun joskus olen kuullut jonkun asiasta vauhkoavan, mutta en silloin tullut itse ajatelleeksi, että asianhan voi nähdä kahdella tavalla.

      Poista
    2. Heh, en ajatellutkaan että tää oli sulle jotenkin kovin iso asia :) Ajattelin vaan kertoa käytännöistä, koska jotkut ei tule ajatelleeksi, että kyllä näitä(kin) asioita on ihan oikeasti mietitty, että miten tehdään. Joskus kun voi olla vaikka niin, että lapsen kanssa asuu toinen vanhempi ja tämän uusi avopuoliso, joka ei ole lapsen huoltaja, eikä myöskään elatusvelvollinen sitä lähivanhempaa kohtaan. Silloin voi olla jo paljonkin väliä, kenelle lasku osoitetaan (esim. Kelan kannalta), vaikka se uusi puoliso sen sitten todellisuudessa maksaisikin ja olisi ilmoitettu päiväkotiin henkilöksi, johon otetaan ensimmäisenä yhteyttä vaikka sairastapauksessa. Nää on välillä nykyisin ihan käsittämättömän monimutkaisia palapelejä, että kenelle mitä ja missä järjestyksessä, ja saako jonkun mainita jossain kirjeessä/tiedotteessa vai ei koska jotakin. Olen ihan pikkuisen onnellinen, etten työskentele enää tämän homman hallinnoinnissa :D

      Poista
  2. Meille tulee päivähoitolasku miehen nimellä, minut on merkattu siihen yhteisvelalliseksi tms. En kyllä muista onko miehen nimi tullut merkattua johonkin lappuun ykköshuoltajaksi vai miten.. mutta voin uskoa että hankalaa on ero yms. tapauksissa pitää homma hallinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa niin, kummankohan tietoihin siitä tulis meillä merkintä, jos lasku jäisi maksamatta? Luulis, että samassa veneessä ollaan, kun huoltajuuskin on jaettu.

      Poista
  3. Meillä kunnalta voi tilata aamupäiväksi tai iltapäiväksi hoitajan ihan vain noin niinkuin lastenhoitoavuksi muuten vaan. Jos vaikka pitäisi mennä kampaajalle. Parasta tässä koko palvelussa on se, että vaikka minä eli äiti tilaa sen, niin lasku tulee miehen nimellä. :D Aiheutti kyllä meillä hilpeyttä. Ehkä tämä tasaa tätä tasa-arvodilemmaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh mikä palvelu! En oo moisesta kuullutkaan. Hyvä teidän kunta!

      Poista
  4. Miksi pitää aina valittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, sitä samaa voisi varmaan kysyä sinulta...

      Poista