23.10.2010

Voihan Facebook!

Luin tässä pari päivää sitten Facebookista, että olen raskaana. Aika erikoista! Ja aika jumalattoman ärsyttävää.

Koko show lähti liikkeelle, kun pahaa aavistamatta ilmoitin statuksessani, että nyt on taas mitä odottaa: Amsterdam. (Varattiin itsenäisyyspäiväviikonlopuksi matka Damiin.) Tähän eräs kekseliäs kollega sitten kommentoi, että onko Amsterdam tytön vai pojan nimi ja jatkoi vaan juttua, vaikka olin jo vähän että joopa joo.

No seuraavana päivänä sitten kerroin sekoilleeni puhelimen kanssa. Pudotin kapineen lattialle, se meni kappaleiksi, enkä sitten enää saanut virtaa päälle. Kiroiltuani vartin huomasin, että kappas vaan, akku lojuu edelleen lattialla.

Tähän sitten toinen kaverini kommentoi jotain sellaista, että "tuossa tilassa sitä sekoilee kaikenlaista". Eikä hän tosiaan tarkoittanut mitään sen kummempaa kuin että lapsen kanssa kotona ollessa voi pää joskus olla vähän jumissa.

Mutta siitäkös ihmiset sitten riemastuivat. Mulle alkoi tulla inboxiin kyselyitä, että joko saa onnitella ja seinälle vihjailevia kommentteja tyyliin ai missäs tilassa sitä ollaan, heh heh. Tässä vaiheessa mulla kilahti hermot, ja laitoin sitten statukseeni, että en ole missään "tilassa" enkä odota muuta kuin tulevaa matkaa, että onko tämä nyt kerralla selvä vai pitääkö mun tulla teidän kotiin pissimään tikkuun? Halusin katkaista huhuilta siivet kerralla, vaikka tiedän, että jotkut loukkaantuivat reaktiostani.

Tässä asiassa mulla vaan ei ole kamalasti huumorintajua, koska mielestäni on aika vaarallista mennä avoimesti vihjailemaan jonkun perheenlisäyksestä etenkin jossain Facebookissa, kun ihmiset eivät todellakaan voi tietää, mikä ko. henkilön tilanne on. Entäs jos olisimme vaikka yrittäneet jo vuoden, eikä vauvaa vain kuuluisi tai jos olisin juuri saanut keskenmenon tai - no, tajuatte pointin. Sitä paitsi Naamakirjaa lukevat myös monet mun ja miehen sukulaiset, mukaan lukien mm. mun isä. Jos vaikka olisikin niin, että nämä vihjailijat olisivat osuneet oikeaan, niin ehkä haluaisin kertoa itse ensin lähimmille ihmisilleni, enkä antaa heidän lukea uutisia jostain mun Facebook-seinältä.

Hetken aikaa teki mieli sulkea koko riivatun profiili, kun olen jotenkin niin allerginen juoruilun kohteena olemiselle. Sittemmin olen vähän lauhtunut, ja koko juttu jo pikkuisen naurattaakin, mutta jäin miettimään, että miten ihmisiltä on jotenkin kokonaan kadonnut käsitys siitä, millaisista asioista on sopivaa puhua julkisesti (minusta Naamakirjan seinä on kuitenkin ainakin semijulkinen tila) ja mitkä asiat kannattaa taas kannattaa jättää käsittelemättä ainakin kunnes ihminen itse on ottanut ne puheeksi vaikka nyt sitten Naamakirjassa tai työpaikan kahvipöydässä tai missä vaan vastaavassa paikassa. Vai onko sellaista käsitystä koskaan ollutkaan? Ovatko ihmiset vaan ylipäätään jotenkin niin kamalan ajattelemattomia, että tällaisesta on oikeastaan ihan turha repiä pelihousujaan, koska se on vaan hukkaan heitettyä energiaa?

Niin ja mitä sitten, jos ja kun joskus tuo uutineni pitää paikkansa? Miten saan pidettyä asian poissa Naamakirjasta niin kauan kuin itse haluan? Ei mua huvita jakaa mahdollista raskauttani kovin aikaisin (jos ollenkaan) edes kaikkien niiden ihmisten kanssa, jotka ylipäätään voivat lukea seinääni tai statuksiani. Haluan itse hallita sitä, mitä siellä lukee ja kenelle kerron mitäkin ja milloinkin! Argh!

15 kommenttia:

 1. Älä hyvä ihminen menetä hermojasi. Se oli helposti sivuutettavissa. Ja FB-ystäviltäänhän voi pitää raskauttaan salassa vaikka, hmmmm...29+3 viikkoa ja siitä eteenpäinkin.

  VastaaPoista
 2. Jopas nyt. Ei välttämättä sellainen keskustelunaihe mitä haluaisi repostella koko Facebook-porukan edessä!

  VastaaPoista
 3. K1su, joo mä tiedän, ettei kukaan tarkoittanut mitään pahaa, mutta koko tilanne oli jotenkin ihan absurdi. En muuten tajua, miten sulle ei kukaan ole kirjoittanut mitään raskauteen viittaavaa - mulla meni viimekskin jo hermot siihen, että ensimmäiset alkoi vihjailla asiasta julkisesti ennen kuin olin kertonut töissä tai edes kaikille lähimmille ihmisille. Joka kerta jännitti edes avata koko Naamis, että mitä siellä nyt on, ja niin ku sanoin, niin poistelinkin sieltä viestejä, mut ikinä ei tietenkään voinut olla varma, oliko joku jo ehtinyt nähdä ne. No, ehkä sulla on vaan fiksumpia kavereita.. :)

  Verona, juu ei tosiaankaan! Kai ihmisiltä vaan unohtuu siellä, että ne seinäviestit ja kommentit näkyy muillekin kuin profiilin omistajalle.

  Tuli tosta mieleen, että kerran Facebookin alkuaikoin luin yhden vanhan koulukaverin seinältä, miten joku oli kysellyt siltä, että joko se sun poikaystävä pääsi vankilasta, ja sit pahoitellut, että ei tajunnut viestin näkyvän kaikille.. Hupsista! :)

  VastaaPoista
 4. Ymmärrän täysin. Silloin kun mä olin itse raskaana, dellasin kaikki "sinne viittaavat" kommentit pois profiilistani. Kaikki läheiset ystävät ja perheenjäsenet tiesivät, että se on kielletty puheenaihe facebookissa. Se on kuitenkin julkinen tila ja juttu lentää helposti myös Facebook-kavereidne ulkoupuolelle, kun joku kertoo jollekin, joka kertoo jollekin...

  VastaaPoista
 5. Onpas ajattelematonta porukkaa! Mun ei ole onneksi tarvinnut koskaan kieltää, mitä asioitani saa ottaa puheeksi FB:ssä, koska se on niin itsestäänselvää! En tosin itsekään kirjoittele sinne mitään suuria henkilökohtaisia paljastuksia, koska "ystävinä" on puolituttuja, vaikka tiukat rajat olenkin ystäväpyynnöille tehnyt. Esimerkiksi työkavereita en ikinä hyväksyisi fb-ystäviksi, juuri tämän takia.

  Ihmettelen joskus, mitä ihmiset itse omalle seinälleen kirjoittelevat... tai millaisia kuvia laittavat julkisesti näytille! Esimerkiksi lapsestani en ole yhtään kuvaa laittanut esille. Oikeat ystäväni näkevät lapseni kuvia ihan muita reittejä. :)

  VastaaPoista
 6. Mua ei haitannut se, että raskaus tuli ilmi FB:ssä siinä vaiheessa, kun olin tyyliin jo jäänyt äitiyslomalle. Kyllähän sen näki päältä jos vaikka törmäs kaupungillakin, ja onneks olen sentään rajannut mun profiilin niin, että statukset, kommentit, seinäkirjoitukset ja kuvat näkyy vain rajatulle porukalle. Mut en tosiaan halua, että esim. sukulaiset alkaa kuvitella mun olevan raskaana joidenkin epämääräisten kommenttien takia, joilla ei tällä kertaa ees oo mitään todellisuuspohjaa. Tai just toi, että joku tuttu juoruaa jollekin, joka taas juoruaa jollekin jne. ja kohta sitä varmaan ihan tietämättään odottaakin jo ihan viimeisillään kolmosia, joilla on kaikilla eri isä. Tai jotain. :)

  Mä oon laittanut lapsen kuvia sinne, mut myös rajannut oikeudet niiden katseluun sillä periaatteella, että ne näkyy sellaisille, joille voisin myös esim. lähettää kuvia sähköpostilla. Se on vaan niin paljon kätevämpää kun läheiset ihmiset on maantieteellisesti hajallaan.

  VastaaPoista
 7. Niin ja K1su, mä huomaan että mulla jäi sulle tarkoitetusta vastauksesta yks lause pois. Oli tarkoitus sanoa, että mun pitää varmaan ens kerralla kysyä sulta vinkkejä siihen, miten saada noi FB-kirjoitukset kuriin, kun sulla toi on mennyt niin putkeen! :)

  VastaaPoista
 8. Mä oon vaan niin pelottava tyyppi, että kukaan - ei edes se yksi tyttö sieltä yhdestä firmasta, joka jakaa kaiken ja näki mut Prismassa, uskalla kirjoittaa kommenttiaan mun seinälle.

  Ryhdyt siis vaan pelottavaksi.

  VastaaPoista
 9. Mä oon vaan niin pelottava tyyppi, että kukaan - ei edes se yksi tyttö sieltä yhdestä firmasta, joka jakaa kaiken ja näki mut kaupassa - uskalla kirjoittaa kommenttiaan mun seinälle.

  Ryhdyt siis vaan pelottavaksi.

  VastaaPoista
 10. Ei oo totta! Että se on tietoinen tilanteesta eikä oo vielä kirjoittanut seinälles yhtään tietäväistä kommenttia sydämillä höystettynä! Wow, oot mun sankari. Oon sanaton.

  VastaaPoista
 11. Voi luoja voi luoja voi luoja... Tuo ois pahin, mitä naamakirja vois tarjota. Ei, ihmisillä EI ole mitään käsitystä siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei. t. satunnainen selaaja

  VastaaPoista
 12. No vitsit on vitsejä, joskus lipsahtaa yli itsekullakin huumori, vaikka kuinka tarkoittaa vaan hyvää tai ei ainakaan pahaa.

  Mut pakko olla samaa mieltä: en kyl tajua miksi edes pitäisi pelätä että jengi revittelee vaikkapa muiden raskaus- tai muilla henk.koht uutisilla naamiksessa. Ei tulis mieleenikään kenenkään seinälle mennä selittää raskaudesta, josta olen kuullut huhuja. Niinku että kihihii, onks maha kasvanu? Ja lukihan tän nyt kaikki?

  Kyse ei ees musta ole pelkästään raskaudesta, vaan yleensäkin oikeiden kanavien valitsemisesta omille viesteilleen.
  Mun kaveri, joka on katkera siitä, että ei olla yhtä läheisiä kun teineinä, kirjoittaa aina "et oo sit ehtiny soittaa taaskaan" -kommentteja naamikseen kaikkien luettavaksi sen sijaan, että laittais vaikka saman tekstiviestillä vaan sille jolle se kuuluu. (Ottamatta kantaa sen enempää kyseisen tyylilajin aikuismaisuuteen.)

  Opetelkaa ((sosiaalisen) median) käyttäytymistä urvelot! (sama koskee myös ihmisten statuspäivityksiä, mutta se on eri tarina, ja niit ei o pakko onneks lukee jos ei haluu.)

  Ugh toivoo uusissa kuvioissa blogilistalle palannut Marsu :)

  VastaaPoista
 13. Sydänjää, älä muuta sano.. Kiva muuten kun kävit, mäkin oon itseasiassa käynyt lukemassa sun juttuja joskus. Pidän sulle peukkuja.

  Mari, sä, kiva, jee! Sunkin juttujas kävin kattoo, te senkin idylli-ihmiset. Ja puhut asiaa, totta kai. Siitäkin, ettei tää pelkkiä raskausasioita koske, vaan ihmisten henkilökohtaisia asioita ylipäätään. Mun mielestä mikä tahansa asia on julkinen vasta sitten, kun ihminen itse on siitä jollain foorumilla kertonut, oli se sit työpaikan kahvipöydässä tai Facebookissa. Ja niin, mä muistan ton sun kaverin (vai "kaverin"). Hämmentävää, ja varsinkin ulkopuoliselle myös aika kiusallista.

  VastaaPoista
 14. Hassu yhteensattuma, mulle kävin vähän samoin. Mitäs menin päivittämään tosi laadukkaan kommentin "tää avokado himo alkaa muistuttaa maniaa."

  Vastauksiahan sitten tuli tyyliin, kyllä tiedetään, milloin erilaisia ruokahimoja esiintyy..

  Joten ihan samoilla linjoilla. Ei hitto vieköön pitäisi spekuloida asioilla, jotka eivät ole selkeitä. Toisaalta (moni)ihminen on usein niin alkainen mato, että haluaakin hämmentää tarkoituksella just tämmöisissä asioissa. Mutta kuten tiedetään, välillä voi osua tosi tosi arkaan paikkaan.

  Silloin kun olin oikeasti raskaana, tämmöisiä ongelmia ei ollut, vaikka itse postasin aiheesta vasta jotakin ihan loppumetreillä.

  VastaaPoista
 15. :) Aika huvittava yhteensattuma kyllä! Ehkä siinä on vielä jotenkin se, että kun on jo lapsi, niin ihmiset jotenkin herkemmin lähtee noihin vihjailuihin... Ja vaikka ne oliskin vaan läppää, niin ikinä ei tiedä, kuka ne ottaa tosissaan - mun mielestä ei oo kovin kiva selitellä jollekin sukulaisille jotain FB-kommentteja. Ja siis toi mun seinällä käyty keskustelu meni kyllä osittain ihan sattumaltakin sellaiseks, että vähän jo itsekin epäilin, että onko multa vaan hävinnyt jotain muistista... :D

  VastaaPoista