23.11.2010

Matkasuunnitelmia ja rutiinirutinaa

Varattiin maaliskuun alkuun matka Dubaihin, hiihaa! Viikko auringossa tekee varmasti hyvää. Tarvetta olis nyt jo, miten ihmeessä tuolla voi muka enää muuttua pimeämmäksi? Talvipäivänseisaus tuu jo.

Ensi viikolla pitäisi tenttiä, vaan kun ei taas muka löydy aikaa lukemiseen. Mieskin on taas tällä viikolla ainakin kaksi päivää Ruotsissa (vai olikohan se Norjassa?) ja yhden illan sulkapalloilemassa. Mulle ei siis jää paljoa vapaa-aikaa. Lisäksi Igge tekee kai hampaita, kuolaa ja syö sormiaan ja nukkuu levottomasti. Aamuyöstä ei suostu nukkumaan muualla kuin meidän sängyssä ja sitten monottaa häpeilemättä vanhempiaan päähän. Kyllähän laps itse vetää unta putkeen 9-10 tuntia, kun se menee nukkumaan jo kahdeksalta. Mut kun vanhemmilla aina vaan se ilta venyy yhteentoista, mulla luvattoman usein kahteentoistakin. Silloin aamuviisi on aivan liian aikaisin.

Nukkumaanmeno on muuten mennyt ihan sylitouhuksi. Yritän kerätä voimia taisteluun, olis vaan niin paljon helpompaa, jos ipana edes joskus suostuisi nukahtamaan itsekseen omaan sänkyynsä. Vaan kun laiskuus iskee iltaisin. Lupaan joka ilta siinä lastenhuoneen sohvalla Igge sylissä kattoa tuijottaessani, että heti huomenna, tai viimeistään ensi viikolla tähän hommaan on saatava joku roti.

Oonkin siinä sohvalla maatessani pohtinut, että nukahtaako kaikkien muiden lapset itsestään? Naapurin Paula jää useimmiten pullonsa kanssa aivan tyytyväisenä loikoilemaan ja simahtaa omia aikojaan. Mutta kun en ehkä viitsis enää opettaa Iggeä tuttipullolle. Mä en tajua, miten tuon vieteriukon saisi rauhoittumaan omaan sänkyynsä. Se pongahtaa pystyyn heti jos en pidä kiinni, ja seisoo ja huutaa vaikka maailman tappiin asti. Selkähän mulla menee, jos alan siinä sängyn vierellä kumartelemaan. Ja hermot myös.

Nukuttamisasian lisäksi poden huonoa omaatuntoa pottaharjoittelusta, tai siis siitä, että koko homma on aivan jäissä. Meillä on sama probleema kuin Petulilla (tai no joo, ehkä ennemminkin tyttärellään:): Ikean halpispotta ei kelpaa. Ukkeli karkaa paljas hanuri vilkkuen ja pissii jonnekin aivan muualle kuin oli tarkoitus. Ainakin kerran olen myös siivonnut kakkaa kylppärin lattialta. Olen suunnitellut BabyBjörnin ostamista, mutta kun en saa aikaiseksi. Ja valkoiset on loppu Ruoholahden Citymarketista, enkä jaksais lähteä muualta etsimään. Joten meidän lapsi ei varmaan koskaan opi kuivaksi ja sitten sitä kiusataan koulussa. Jos se siis ikinä pääsee kouluun, kun maapallo peittyy muumivaippoihin ja it's all my fault!!!!

Niin että pottailut ja nukahtamiset ovat täällä aivan persiillään. Mut muuten menee ihan mukavasti, kiitos kysymästä. Kuis siellä?

16 kommenttia:

 1. Pohdihan vaikka unikoulua tai kysy ainaski neuvolassa, ennenku väsyt. Ja eikös netistä saa tilata noita pottia, ni ei tarvi kato raahautua?

  http://lekmer.fi/lapsi-ja-vauva/kylpyhuone/potat/babybj%C3%B6rn-potta-klassinen-lumikki

  Ihanaa että taas kirjottelit. Pus!

  VastaaPoista
 2. Päiväkodista sain vinkin pottailuun: pottalukemisto. Eli kirjat mukaan potalle, meillä ei ipana ainakaan muuten ymmärtänyt, että miksi siinä olisi pitänyt paikallaan istuskella... ja itse istun vieressä ja jutellaan kirjoista.

  VastaaPoista
 3. Ah, siis normaalioloissa Igge nukkuu ihan hyvin, siis menee nukkumaan 20-21 ja herää aamulla 07-08. Ja tänäänkin nukuttiin sit yli yhdeksään, vaikka sillon viiden-kuuden välillä vähän kukuttiin. Nyt taitaa vaan ne hampaat vaivata, mikä aiheuttaa aamuyön levottomuutta, kun panadolin vaikutus loppuu. Toi iltanukutusasia ei sinänsä väsytä, kyllästyttää vaan (ainakin välillä) mut siitä ei kyllä voi syyttää kuin itseään. Thanks linkistä, verkkokaupat on toki käyneet mielessä, mutku laiskottaa! :) Pus sinnekin!

  Perunalastu, oon yrittänyt noita kirjoja ja niiden avulla ipana kyllä istuikin aiemmin jonkun aikaa potalla, mutta tulosta ei syntynyt. Paitsi reisiin kamalat punaiset painaumat... Mä veikkaan että se Ikean potta sopii paremmin vähän isommalle lapselle. Mut joo, ilman viihdykettä sitä ei kyllä saa viihtymään potalla hetkeäkään. Myös hammasharja toimi aika hyvin, mutta sitten se alkoi rapsutella harjalla perhekalleuksiaan, joten siitä viihdykkeestä piti luopua... :)

  VastaaPoista
 4. Ja luettuani itse postauksen uudelleen, huomaan ilmaisseeni itseäni hieman epäselvästi. Lapsi siis nukkuu omassa sängyssään heräämättä sen 9-10 tuntia putkeen nytkin, mutta sitten viiden kuuden aikaan alkaa levottomuus ja silloin helpoin ratkaisu on ottaa ukkeli viereen. Omat unet on vähän sitä sun tätä kun tyyppi potkii ja hyörii, mutta paremmat kuin pinnasängyn vieressä seisoskellessa...

  VastaaPoista
 5. Joo, meillä on Pissaiitan kanssa nukkuma-asiat aika levällään. Unirytmi pääsi liian myöhäiseksi flunssa-aikana ja sitä on ollut tosi vaikeaa saada aikaistettua. Plus Lipsi herää öisin yleensä ainakin pari kertaa ja ollaan pahassa vellikierteessä, HUOH. Teen aina kaikkia päätöksiä, mutta neljän aikaan herätessä ei tahdonvoima ole kovimmillaan vaan on valmis tekemään about kaiken, että saisi vielä nukkua. Tällä hetkellä meillä on sivuvaunu-systeemi joka ei täysin toimi, mutta on sekin jo edistystä. Mut aina ärsyttää silti ja pahiten ärsyttää nähdä jeesusteipillä sänkyyn yhdeltä laidaltaan kiinni teipattu lapsensänky, se on niin ruman näköistä!

  Mut joo, tällaista vaiheilua tää. Huomaan että kyllä itse lievästä perusväsymyksestä huolimatta yllättävän reippaana jaksaa näitä edelleen jatkuvia yöheräämisiä, kunhan välissä saa nukkua. Eikä nää varmaan enää kouluiässä ehkä herää :D

  VastaaPoista
 6. Joo Igge taas nukkuu omassa huoneessaan, mut siinon just sit se, että jos se viiden aikaan alkaa kiekua, niin ei tod. huvita juosta edestakas makkarin ja Igen huoneen väliä vaikka olis päättänyt mitä. Siks sitä vaan unipäissään kantaa lapsen viereensä ja jatkaa unia, vaikka vähän päähän potkitaankin. En mäkään kyllä oikeesti mitenkään huolissani oo, ymmärtääkseni on aika normaalia, että tän ikäiset vielä heräilee kerran tai parikin yössä ainakin kausittain. Luotan tosiaan siihen, että 15 vuoden päästä sitä saa sit potkimalla potkia ylös sängystä puolenpäivän aikaan. :)

  VastaaPoista
 7. Meillä mies on huomattavasti parempi nukutuspuuhissa. Jos minä vien Sisun unille ei siitä tule mitään, mutta mies pistää lapsen omaan sänkyyn ja parin protestin jälkeen tenava on unessa. Hitto, miten ärsyttävää ;)

  VastaaPoista
 8. Mut onhan siinä etunsakin - oot vaan aina että mee sä kun sä hoidat sen niin hienosti :)

  VastaaPoista
 9. Ai vierailethan sä edelleen ;)
  Meidän lähiprismassa tai -sittarissa ei ole ollut valkoista baby björniä pariin kuukauteen minkä sitä olen kytännyt. Lopulta ei nyt enää jaksettu venailla, kun sai sitä alennustakin niin otettiin vihreä. Alkaahan sekin sentään v:llä...

  VastaaPoista
 10. Toki mä käyn, justhan mä kommentoin sitä rataspostaustakin. Tai siis ei siitä kai niin kauheen kauaa oo... Tuntuu että aina kun yritän kommentoida niin yks pikku marakatti kiipeää syliin ja silloin ei kyllä kirjoittamisesta tuu mitään!
  Mut joo, nauratti aika paljon se pottajuttu, kun ihan samaa oon epäillyt meidän pottavastaisuuden aiheuttajaksi. :)

  VastaaPoista
 11. Ipanamme herää nykyään aamuviideltä; hampaat kai vaivaa täälläkin. Kyllä korpeaa herätä viideltä, mennä töihin kasiksi ja kuunnella kun kollegat valittaa, että kamalaa kun joutui herään seiskalta. Tekisi mieli vetästä päihin :)

  Ipana kylläkin nukahtaa ihan itsestään, laitamme sen väsyneenä sänkyyn noin kasilta, ja se kellahtaa kyljelleen ja alkaa kuorsata. Toivokaamme, että tämä jatkuu näin. Pliispliispliis.

  Dubain-matka kuulostaa ihanalta, mäkin haluan.... Me ollaan tulossa eksoottiselle matkalle Suomeen joululomaksi ja uudeksi vuodeksi. No, on siellä vähän enemmän valoa kuin täällä, hehe.

  VastaaPoista
 12. Niinpäs teitkin. Ei pitäis yrittää urputtaa mitään kun oma muisti on jossain raskaustelakalla ;D Enkä tuota oo itse ollut edes noin ahkera...
  Joo, mut mä voin tosiaan tuota bb:tä parin päivän kokemuksella suositella ihan vaan istumamukavuuden perusteella, vaikka ei sinne mitään tuotosta olla vieläkään saatu. Onpahan mukava satutuoli ;)
  Ja ai hitsit miten mäkin haluaisin sinne Dubaihin. Just vaikka mielellään aika heti!

  VastaaPoista
 13. SM (haha), mulla on sellanen hämärä muistikuva, että Iggekin teki noin joskus pienenä. Mut heti kun se keksi seisomisen riemun, niin siihen loppui. Toivottavasti teidän jälkikasvu tajuaa säästää vanhempansa nukutusrallilta!

  Ei muuten olis pitäny mennä kehumaan, että yöt menee kuitenkin ihan ok aamuyön levottomuutta lukuunottamatta - viime yönä se alkoi hillua kahden aikaan ja mä kattelin kelloa hereillä vielä 4.22. Ttu. Onneks ei sentään tarvinnu lähteä aamuviideltä kentälle kuten miesparka teki. Se oli aika finaalissa, vaikka ajoinkin sen sohvalle nukkumaan jossain vaiheessa.

  No anyways, ei mullakaan oo mitään Dubaita vastaan, ylläri. :) Meille tulee sinne seuraksi myös yks puolinorjalainen kaveriperhe (vai mikskä sitä sanotaan, entinen kaveripariskunta joilla on kans lapsi, vuotta Iggeä nuorempi?), terkkuja vaan sinne, jos satut lukemaan tätä! :) Dubai oli oikeastaan ainoa vaihtoehto, kun kriteereinä oli varma lämpö ja aurinko, alle 7 h lento ja pieni aikaero. Kanaria olis tietty ollut toinen, mut huonolla tuurilla siellä on 15 astetta lämmintä ja vettä sataa...

  Juu ja Petuli, meidänkin täytyy kyl varmaan sijoittaa siihen pottaan. Ehkä sillä värilläkään ei käytössä oo suurta väliä, ei se nyt mikään maailman tyylikkäin sisustusesine oo kuitenkaan... :)

  VastaaPoista
 14. niinpa... niin kay varmaan meillakin. kaapio osaa jo kontata, ja valilla se tosiaan heraa siihen omaan kaantyilyynsa. ei ole kivaa herata takapuoli peiton ulkopuolella :)

  VastaaPoista
 15. Hups, aikas samassa jamassa ollaan noiden nukkumisten kanssa. Pottia oon silmäillyt lähikaupassa, mutta laiskana en oo saanut napattua kainaloon. Sellainen onkin joulupukin toivelistalla. Valkoisiakin oli täällä iso rivi. Tervetuloa vaan maalle.. Onko sillä selkänojalla muuten merkitystä pottakonkarit?

  Mutta nukkumisesta. Meillä Riekku-Iita tekee samat metkut osängyssä, omassa huoneessan. Ylös-alas-ylös-alas.. Sinne väliin kun otetaan lisäharjoituksia skaalalta tutti pois, viskataan lattialle, pupu perään, parhaina iltoina myös lakana, on homma välillä ihan haasteellista Mutta. Minä löysin tuossa reilu kuukausi sitten sitkeydenpoikasen itsestäni ja päätin luopua sylinukutuksista. Meillä se tarkoitti noin 2-4 iltaa, jolloin jumppaa, viskontaa, protestihuutoa ja sängynlaitojen kaluamista hampailla kesti noin puoli tuntia. Sitten neiti simahti. Makuulleenlaittoja saattoi tuohon aikaan mahtua ainakin 50.. Ja missään vaiheessa en antanut huutaa hysteerisenä, sen kyllä erottaa nopsaan siitä "äiti tää ei oo kivaa" itkusta. Voin vain todeta, että kannatti. Välillä edelleen jumpataan viidestä minuutista varttiin ennen nukahtamista, mutta yleensä parin ynähdyksen ja pyörähdyksen jälkeen neiti antaa unen tulla.

  Yösyötöistä en oo jaksanut vielä luopua, saman rallin sekin kai vaatisi. Mutta kun meillä se ruokailu on ollut se huono puoli niin yritän nyt itse jaksaa näitä heräämisiä. Ja sitten kun en jaksa tai tuntuu, ettei neiti niitä oikeasti tarvi, samalla metodilla mennään.

  Ja vielä ne aamuyöt. Meilläkin helposti herätään viiden kuuden välillä. Silloin on kyllä oman jaksamisen kannalta huonoin hetki jäädä säätämään neidin huoneeseen, mutta usein sekin kannattaa. Välillä sorrun kyllä itsekin ottamaan riekkujan meidän väliin. Hyvässä lykyssä neiti nukahtaa ja posottaa kolme neljä tuntia ihan rauhassa. Pahimmassa tapauksessa potkuralli on armoton.

  Edelleen uskon, että näihinkin auttaa sama metodi, mutta kaikkia temppuja ei tartte oppia kerralla. Eikä kai alle vuoden ikäisen tarvi vielä täysiä öitä posottaakaan. Tosin ennen meikäläisen töihin menoa kyllä öiden olisi syytä rauhoittua lopullisesti.

  Nukahtamishetkeä ja pääosin omassa sängyssä nukkumista enempää en jaksa edes tällä hetkellä stressata, kun neiti kuitenkin vetää keskimäärin 12 tunnin yöunet. Kyllä siinä itsekin jotakin pätkiä saa nukuttua, vaikka kuinka kukun yleensä sinne yhteentoista.

  Oi hitsi, tulipa romaani. Nämä kommentit on tietty sellaisia, ettei ne päde todellakaan kaikilla. Olin ja olen vaan edelleen hitsin ylpeä itsestäni, että jaksoin unikouluilla omalla logiikalla. Se kannatti ja siksi sitä mainostan. Ja kun kerran olen hyvän konstin löytänyt, se varmaan tuo tulosta jatkossakin. Tai sitten ei..

  VastaaPoista
 16. Sm, ainaski teidän kääpiö suostuu nukkumaan peiton alla, Igge nimittäin potkii peiton pois alle aikayksikön... Et ehkä se sitten suostuu menee nukkumaankin nätimmin! :)

  Mama M, pitkät(kin) kommentit on kivoja! Melkein niin kuin sais kirjeen. :) On tehty Igen kans ihan samantyyppistä sovellettua unikoulua joskus, en oo vaan tainnut siitä tänne blogiin kirjoitella. Kaiken maailman poikkeustilanteet, reissaamiset, vieraat, sairastamiset ja muut veti kuitenkin ton nukutushomman aivan vinksalleen, mutta itse asiassa toissailtana päätin taas ottaa opit käyttöön. Tunnin ja viis minuuttia se kiljuminen ja hilluminen tutin viskomisineen ja muine temppuineen kesti, mutta lopulta ukkeli taintui. Eilen meni "vain" reilu puoli tuntia...

  Mut niin, mä olen ollut lukevinani, että yöheräilyt on vielä alle 2-vuotiailla ihan yleisiä, joten periaatteessa oon tyytyväinen siihen, että Igge nukkuu normaalisti noin 9-10 tuntia heräämättä ja siihen sen tunnin pari päälle rauhoitellen, oli se sitten kainalossa tai omassa sängyssään. Mulle vaan käy niin, että jos jään aamuvarhain rauhoittelemaan lasta omaan sänkyynsä, ehdin itse herätä niin, ettei nukkumisesta meinaa tulla mitään. Eniten mua siis kyllästyttää toi nukutusralli, ja senkin lopettaminenhan on vaan itsestä kiinni. Vaan kun aina ja kaikkee ei jaksa, on kivempi valittaa tänne. :)

  VastaaPoista