13.3.2012

Kusti polkee ja kutsut kulkee

Hääkutsut ovat postissa ja osittain jo vastaanottajillaankin. Hämmentävää. Etiketin mukaan kutsut tulisi lähettää 6-8 viikkoa ennen hääpäivää (väittää ainakin netti, ja mitäs se ei tietäisi), ja häihin on nyt aikaa vajaat 7 viikkoa, joten ollaan ihan kohtuullisesti aikataulussa. Pikkuisen meinasi kyllä tiukkaa tehdä, kun yllätys, yllätys herra sulhanen ei saanut aikaiseksi etsiä omien sukulaistensa ja kavereidensa puuttuvia osoitteita. Koska kyllähän se kuitenkin vie ainakin kolme minuuttia näpytellä viesti "Hej, vad är er adress?" ja lähettää se kerralla niille, joiden osoite meiltä puuttuu. Aikaa herralla oli tämän vaativan toimen suorittamiseen kuitenkin melkein kolme kuukautta.

Ihan ite tein!

Kutsuimme juhliin noin 130 sukulaista ja ystävää. Vaikka olisikin varmaan paljon coolimpaa mennä naimisiin pienellä porukalla ja puolisalaa, niin me haluamme järjestää kerrankin kunnon juhlat. Lapsia emme kuitenkaan ole kutsuneet omiemme ja muutaman sukulaislapsen lisäksi jo ihan siitä syystä, että kaverimme ovat ilmeisen sikiävää sorttia, joilla on yhteensä yli 50 lasta. Päiväkotisimulaattori ei suoranaisesti vastaa käsitystämme hyvistä bileistä, eikä juhlapaikkaan edes mahdu niin monta ihmistä.

Jotenkin kuvittelin, että lapseton juhlinta ei olisi mikään issue, mutta ilmeisesti se on. Ainakin jos käy lukemassa Vauva-lehden keskustelupalstaa. En suosittele. En vaan todellakaan tajua, miten kukaan oikeasti voi loukkaantua siitä, että häihin kutsutaan vain aikuiset?

Pohdimme kovasti, miten ilmaisisimme, että lapset eivät pääsääntöisesti ole juhliimme tervetulleita. Kuvittelimme ihmisten tietävän, että kutsu koskee niitä, joiden nimi siinä lukee. Siis jos ei kutsussa lue "perheineen" tai lasten nimiä, niin lapsia ei ole kutsuttu. Yllätys, yllätys, oletuksemme oli virheellinen. Ensimmäinen soitti tänään, että siis niinku että onko lapset kutsuttu. No ei ole kun seliseli niitä olis niin monta. Pelkään, että näitä puheluita tulee vielä lisää.

Emme halunneet kuitenkaan ilmaista liian jyrkästi, että lapset eivät ehdottomasti, missään olosuhteissa ole tervetulleita. On tietenkin poikkeuksia. Ensinnäkin juhlissa ovat mukana omat lapsemme, jotka haluamme mukaan suureen päiväämme - tosin hekin lähtevät lastenvahdin kanssa kotiin illalla. (Me menemme hotellisviittiin, hurraa!) Lisäksi jo olemme kutsuneet jo mainitut sukulaislapset (kolme alle 5-vuotiasta ja yksi vauva), koska näiden potentiaaliset lapsenvahdit ovat juhlimassa itsekin ja no, koska he ovat sukua, eivät kavereita. Myös vauvat ovat tietenkin tervetulleita - ymmärrän, että on vaikea jättää vauvaa 12 tunniksi hoitoon, varsinkin jos imettää - ja yhden kaasoistani niukin naukin vuoden ikäinen tyttö on toivotettu tervetulleeksi osaksi päivää, koska he asuvat muualla, eikä täällä ole mahdollisuutta saada lasta hoitoon koko ajaksi.

Ilmeisesti olisi pitänyt kuitenkin kirjoittaa, että lapset ovat kivoja, mutta lähtökohtaisesti nämä juhlat on tarkoitettu aikuisille. Nyt vähän ahdistaa, että entäs jos siellä kohta onkin 50 lasta, jotka a) eivät mahdu minnekään ja b) pakottavat vanhempansa lähtemään kotiin heti illallisen jälkeen. Tai että joku vetää herneen nenään, kun paikalla on joitakin lapsia, mutta kaikkia ei ole kutsuttu.

Miten te olette ratkaisseet lapsikysymyksen häissä? Loukkaantuisitteko, jos lapsianne ei kutsuttaisi, mutta näkisitte vaikka hääparin omat lapset juhlissa? Onko oikeasti niin, että ihan täysjärkiset ihmiset kuvittelevat kutsun automaattisesti koskevan myös jälkikasvua, jos asiasta ei erikseen mainita?

Puuh, olisi ehkä pitänyt mennä naimisiin 10 vuotta sitten, kun tällaista ongelmaa ei olisi vielä ollut. Ehkä sillä salanaimisellakin on puolensa. Onneksi meidän ei sentään ole tarvinnut kutsua ketään, koska anoppi haluaa. On tällaisissa kohteliaan ystävällisissä, mutta etäisissä väleissä hyvätkin puolensa!

42 kommenttia:

 1. Kutsukorttien lukeminen ei taida olla mitenkään hyvässä hallinnassa nykyään, olen pariin otteeseen törmännyt siihen ettei ymmärretä mitä kirjekuoreen on kirjoitettu.

  Häät on teidän juhlat. Saatte tehdä niistä juuri sellaiset kuin haluatte. Lapset on kivoja, mutta isoina annoksina ns. aikuisten juhlissa eivät. Jo ihan senkin takia, että mikäli kaikki 2-5 vuotiaat lasketaan vieraiksi, ja vieläpä ruokatarjoilu kaikille, vaikka olisi kuinka puolitettu annos, niin se on jo kustannuskysymyskin.

  Ei kenenkään kuulu loukkaantua siitä, että hääkutsu koskee vain aikuisia, mutta teidän omat lapset ovat häissänne. Nehän on teidän häät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oon niin samaa mieltä! Mun mielestä olis sitä paitsi väärin karsia meidän kavereita tai sukulaisia, jotta kaikki lapset mahtuisivat mukaan. Kun siis kuitenkin ne meidän kaverit ja sukulaiset on meille läheisempiä kuin niiden lapset.

   Poista
 2. Pari kutsua saatu joissa selvästi luki "ei lapsivieraita". Jätettiin häät väliin. Häät on ilon juhla, hautajaiset on erikseen niissä pieni lapsi saattaa ahdistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä häät on ilon juhla. Jota haluamme mieluummin juhlia omien läheisten ihmistemme kuin kavereiden 50 lapsen kanssa. Valitettavasti kun raha ei kasva puussa, eikä ole mahdollisuutta järjestää 200 henkilön kinkereitä.

   Poista
 3. meillä oli häät syyskuussa ja kutsuissa luki: "vaikka lapsista pidämmekin kovin, haluamme nyt juhlia aikuisten kesken tovin".

  kaikki ymmärsivät eikä tarvinnut selitellä. Juhlissa oli meidän tytön lisäksi kaksi vauvaa. :)

  Meillä oli sama syy: paikkoja rajoitetusti. Häissä juotiin myös alkoholia, joten se ei ole paikka lapsille. Meidän periaatteisiin kuuluu, että lapset ja alkoholitarjoilu eivät kuulu samoihin juhliin. Puskaradioon laitettiin viesti menemään että jos lapsenvahtiongelmien takia ei pääse tulemaan niin soittavat meille niin tehdään sitten poikkeus ja katsotaan heille paikat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, mä taas oon viestittänyt puskaradion kautta omille kavereilleni, että mieluummin tulkaa juhlimaan ilman lapsia. Mies taas ei ehkä oo osannut asiaa ihan niin selkeästi pohjustaa, mutta toivottavasti sielläkin viesti kulkee. Ihan jo senkin takia, että me halutaan juhlia yöhön asti - tosi nuivaa, jos kaikki lähtee kahdeksalta kotiin.

   Poista
 4. Mun mielestä lapsettomissa häissä ei ole mitään pahaa. Itsekin sellaisiin kutsun saaneena olen lähinnä riemuinnut: Jee, kerrankin saa lähteä oikein luvan kanssa viettämään aikuisten aikaa! Taapero on tahollaan saanut nauttia isovanhempien hauskuutuksista ja me olemme saaneet keskittyä juhlimaan ilman, että on tarvinnut hyssytellä kiukuttelevaa lasta tai juosta sen perässä pitkin juhlapaikkaa. Win-win. Lisäksi, hyvin usein, alkoholi näyttelee osuutta tämänkaltaisissa juhlissa. Vaikkemme me mieheni kanssa joisi pisaraakaan, joku muu juo, eikä mielestäni lasten tarvitse olla näkemässä sitä.

  Joku loukkaantuu aina. Mäkään en yhtään tajua että miksi, mutta meitä on niin moneen junaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Joskus ihmetyttää, että miksi ihmisten pitää aina ottaa kaikki niin henkilökohtaisesti. Ei se, että emme järjestä lastenjuhlia, tarkoita että emme pitäisi teistä tai lapsistanne. Realiteetit vaan on realiteetteja, ja mun mielestä suhde 50 lasta/100 aikuista kuulostaa siltä, että mistään hääillallisesta on turha haaveilla.

   Poista
 5. Rauhoitu, tuskin tulee lapsibuumia! Me kutsuimme häihimme kaikki "perheineen" (sis. 69 lasta...) mutta kahdenkeskisissä keskusteluissa sanoin kavereille, että vaikka meillä on lapsia, ne eivät varsinaisesti ole lastenjuhlat: aloitamme klo 17 ja lopetamme klo 03. Kavereista lapset ottivat tasan ne kenen oli pakko, eli alle yksivuotiaiden vanhemmat. Pari serkkuani tuli lapsineen.

  Ja varsinaiseen kysymykseesi: en loukkaannu jos kutsutaan vain aikuiset, mutta kovin jyrkkää ilmaisua pitäisin ikävänä, koska itsekkäästi toivoisin, että *minä* olisin juhliin toivottu vaikka jos jostain syystä joutuisin ottamaan lapset mukaan (sanotaan nyt imetys).

  Eli ihan hyvin olette tehneet.

  Ja toinen kysymys: ei, ihmiset eivät välttämättä tajua keitä kutsu koskee, ellei erikseen mainita, eli ehkä kannattaa varmistella asia muissa epävirallisemmissa keskusteluissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä toivon että oot oikeassa, siis sen suhteen, että lapsibuumia ei tule eikä ainakaan kovin moni kamalasti loukkaannu. Kun kuitenkin on yritetty viestittää, että ymmärrämme, että kaikki eivät voi syystä tai toisesta jättää lapsia hoitoon, mutta toivomme mahdollisimman monen niin tekevän.

   Poista
 6. Puuh. On tämä vaikeaa tämä hääkutsujen tekstimuotoilu.. Meillä lukee kutsussa "Juhlimme aikuisten kesken". Omia muksuja ei ole, kavereilla niitä olisi sellainen kymmenkunta. Juhlat alkaen klo 17 ravintolassa, jossa on rajattu tila. Käytännössä kaikki lapselliset kaverimme ovat olleet innoissaan tilaisuudesta viettää iltaa kahdestaan ilman taaperoita. Paikalle on kuitenkin tulossa yksi imetettävä (,joka ei ole vielä edes syntynyt, joten on toukokuussa vielä aika toukka) ja yksi valtameren takaa matkustava serkkuni alle yksivuotias. Tämän kanssa pystyn elämään.

  Mutta sitten. Kaksikin sinkkua/yksin kutsuttua on kysellyt, että onko kutsu avec tai että jos avec löytyy ennen juhlia niin ilmoitan sitten. Siis häh? Kutsussa ei missään kohtaa ole mainittu mitään seuralaisesta. Näille yksin kutsutuille on lähtenyt kutsu, jonka kuoressa lukee vain hänen nimensä.. Etenkin tuo "jos avec löytyy ennen juhlia" on jotenkin ihan tolkutonta: meillä oli kutsuissa periaate, että hääparin täytyy tuntea kaikki kutsutut, tila on edelleen rajattu, ja viihtyykö joku random-leidi juhlissa, joista tuntee vain deittinsä...?

  Ja en edes lähde tuolle "koska anoppi/oma äiti haluaa" -linjalle, saisin vain akuutin stressihärökohtauksen.. Huh. Sori avautuminen! :)

  -ptk (kommentoin joskus aiemmin nimellä tuuli)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, vähän hauskaa että teillä on samat kuviot! Meillä on kans illallinen klo 17, mikä tarkoittaa, että käytännössä lasten - pikkuvauvoja nyt ehkä lukuunottamatta - kanssa tulevat söisivät ja häipyisivät. Tarkoitus olis kuitenkin jatkaa juhlimista yöhön asti, mikä kyllä kutsussakin lukee.
   Meillä ei oo kummankaan vanhemmat sanoneet mitään, miehen vanhempia ei ehkä kiinnosta ja mun vanhemmat taas ovat sitä mieltä, että meidän juhlat ja me päätetään. Enemmänkin mulla meinaa mennä hermo siihen, että mies haluaa kutsua jotain kavereitaan, joita mä en ole tyyliin koskaan tavannut, lähinnä koska se on joskus aikanaan ollut niiden häissä. Mä kun olen rajannut itse kaverit sellaisiin, jotka mieskin edes jotenkin tuntee.

   Poista
 7. Ma ymmarran tavallaan oikein hyvin kans ton, ettet halua mitaan paivakotia sinne. Jos niita skideja on paljon tuttavapiirissa niin sit pitais olla joku „leikkihuone“ ja lastenhoitaja plus ruuat mika tarkoittaa lisaa kustannuksia ja jarjestelyja. Itse ajattelisin kuitenkin, etta sukulaisten lapset (iasta viis) olis kiva saada mukaan, jos ihan siksikin etta ne tulee tutuiksi setien, tatien, mummujen jne kanssa. Sen 14-ikavuoden jalkeen ne kun ei ehka enaa tule vaikka kutsuttaisikin. Siihen liittyen, mika on sun maaritelma lapselle? Onko tollaset 10-14 vuotiaat lapsia? Ne kun jo osaa ihan tarkalleen kysya miksei niita oteta mukaan.

  Samaa mielta olen siita, ettei liian jyrkasti kantsi torjua lapsia, koska kaikilla ei ole jarkevaa hoitomahdollisuutta. Musta olis ainakin noloa soitella peraan ja pyytaa lupaa ottaa lapset mukaan. Se johtaa helposti siihen, ettei osallistuta ollenkaan, tai sitten vain toinen puolisko tulee pyorahtamaan paikalla. Ma soittelisin ainakin itselleni tarkeille ihmisille ja kyselisin ovatko saaneet lastenhoitajan. Samaan syssyyn voi sitten toivottaa lapset tervetulleeksi jos tuntuu tarpeelliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on leikkihuone ja lastenhoitaja, mutta ei yks ihminen oikein voi vahtia 50 lasta. Muutama on ihan ok, koska ne pysyy ehkä vielä sillain yhden ihmsien hanskassa, että vanhemmat saa syödä rauhassa. Siinä onkin muuten yks kysymys, että pitääkö ne skidit plaseerata ihmisten pöytään vai riittääkö, että niillä on joku oma buffa siellä leikkihuoneessa.
   Kyllä mä olen tässä asiaa mietittyäni tullut siihen tulokseen, että seison edelleen tän meidän ratkaisun takana - toivottavasti vaan viidakkorumpu toimii ja mahdollisimman moni ihan automaattisesti hoitaa itselleen vapaaillan ilman, että joudutaan käymään mitään kiusallisia keskusteluita. :)

   Poista
 8. Meidän häissä oli lapset mukana (vieraiden siis, omaa ei vielä ollut). Jos lapsia olisi ollut tuo 50, olisi ehkä pitänyt harkita asiaa enemmän :) Tenavia oli alle 10 ja olimme järjestäneet heille pari teiniä lapsenvahdiksi.

  Meidän suvussa tällaiset juhlat on perinteisesti olleet koko perheen juhlia, joten siitä syystä itsekin varmaan olettaisin, että hääkutsu koskee myös perheeseen kuuluvia kotona asuvia lapsia vaikka sitä ei kutsuun erikseen olisi kirjattu. Jos olisi jotain syytä epäillä toisin, ottaisin selvää. Enkä loukkaantuisi. Mutta veikkaan, että saatat joutua vielä muutaman puhelun ottamaan asiasta vastaan...

  Jos joku loukkaantuu siitä, ettei lapsia kutsuta, se on heidän ongelmansa. Teidän häät on teidän juhlat, eikä silloin tarvitse perustella ketä kutsuu ja miksi. Teillä on oikeus viettää just sellaiset häät kuin itse haluatte. Ja veikkaisin että monet vanhemmat on innoissaan kun tiedossa on mahdollisuus juhlia ilman lapsia aikuisseurassa :)

  Kauniit kutsukortit olet väkertänyt!

  p.s Olen lukenut blogiasi lähes alusta asti, nyt vasta innoistuin kommentoimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että nyt innostuit! :) Joku alle 10 lasta oliskin ihan jees, mutta yli 50 alkaa tosiaan olla liikaa. Meillä suvun lapset onkin kutsuttu, kun mun mielestä sukulaiset on vähän eri juttu. Mä en edes haluais mennä mun kavereiden häihin lasten kanssa, kun haluan päästä itsekin juhlimaan ja esim. syödä rauhassa.
   Ja hei kiitos, mä tykkään itsekin että korteista tuli kivat! Eikä edes ollu mikään paha rasti niitä väkertää, kaason ja puoliskonsa kanssa tehtiin parissa tunnissa 80 kutsua.

   Poista
 9. Hei, salaa naiminen ei ole musta yhtään enempää cool kuin kemut. Onko se tosiaan joku trendi? Minä olisin ehdottomasti halunnut kekkerit, jos toi ukkeli ei olis marssimassa alttarille toistamiseen. Se jotenkin latistaa sitä isojen juhlien ajatusta mun omassa mielessä.

  Mä luulen, että joudut vielä tulkkaamaan kutsuja, jos lapsihommaa ei ole selkeästi sanottu. Ihmiset lukee, mitä haluavat lukea. Komppaan Elinan tapaa, kuulosti järkevältä ja diplomaattiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että meidän kaveripiirissä ei oo vietetty kunnon häitä vuosiin. No joo, ehkä se on joku ikäjuttukin, kun miehen kaveriporukka on jo neljäkymppistä. Mut tänä vuonna on tiedossa kahdet häät, joihin päästään strettömästi vieraaksi! Eikä muuten takuulla oteta lapsia mukaan.. ;)
   Mä oletan, että mun kaverit asian tajuaa, kun oon yrittänyt sitä ahkerasti kertoa jo viime kesästä asti. Mut tosiaan noista miehen kavereista en tiedä. Sillä kun on esimerkiks yks kaveri, jolla on NELJÄ kohtuullisen reipasotteista poikaa. Mä todella toivon, että mies saa jotenkin sinne viestitettyä, että edes kolme vanhinta vois jäädä kotiin.

   Poista
 10. Ymmärrän kyllä, että jos hääpari ei halua lapsia häihin ja varmaan osallistuisimmekin jos omile lapsille löytyisi hoitaja. Jokaisella on oikeus kutsua just tasantarkkaan ne, jotka haluaa omaan suureen juhlaansa! Mutta ehkä sitten tosiaan kutsukorttiin laittaisin sen selvästi esille.

  Omiin häihin kutsuisin kyllä lapset ja järkkäisin sinne tosiaan vähän ohjelmaa, leikkinurkkauksen ja jotain ongintaa sun muuta. Jotenkin omassa tapauksessa pidän näitä iloisia juhlia ihan koko perheen juhlina. Ja ne, jotka haluaa voi sitten lähteä hääparin kanssa johonkin vaikka jatkoille ilman lapsia. Sitäpaitsi minusta on ihana pukea pienet lapset juhlatamineisiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oikein ymmärrä, miten se, ettei kaikkia lapsia kutsuta, jotenkin sotis sitä vastaan, että häät on iloinen juhla. Ihan niin kuin iloa ei olis ilman lapsia? Kuten tossa aiemmin kirjoitin, niin minusta on kiva, että siellä on joitakin lapsia ja heille on siis oma huoneensakin hoitajineen, mut tollanen yli 50 lasta vaan on ihan mahdoton määrä. Ja sitten kun ei kuitenkaan voida ryhtyä valitsemaan, että teidän lapset saa tulla ja teidän ei, niin pakkohan se on olla noin periaatteellisella tasolla niin, että kenenkään lapsia ei oo erikseen kutsuttu.
   Siitä se varmaan vasta soppa syntyis, jos kutsuttaisiin osa kavereiden lapsista ja osaa ei :)

   Poista
 11. Mä olisin ihan jotta HIGH FIVE jos saisin kutsun lapsettomiin häihin :D Itse asiassa viimeviikonloppuiset hyvän ystävän häät oli meitsin osalta semi-lapsettomat, koska mies lähti parin tunnin jälkeen lasten kanssa kotiin ja mä jäin ja yritin maistaa kaikkia tarjolla olevia alkoholeja (ehh) sillä seurauksella, että miehen lastenhoitohuki jatkui vielä sunnuntaiaamunakin.

  Viisi vuotta sitten kun menin naimisiin, oltiin lapsettomia kuten suuri osa ystäväpiiristä. Arvottiin pitkään tuon lapsettomuus-lapsellisuus häissä -kysymyksen kanssa, ja lopulta päädyttiin siihen, ettei laiteta mitään erillistä pyyntöä mihinkään suuntaan, koska niitä lapsia oli omassa kaveripiirissä hyvin vähän ja sukukaan ei ollut samalla tavalla pikkulapsistunut. L:n serkun hääkutsussa oli aikoinaan ihan suorasukaisesti ilmaistu, että "hääpaikan fasiliteettien tms takia toivomme, että jätätte lapset kotiin." Arvostin kovasti.

  Yhden tutun, vapaaehtoisesti lapsettoman hääkutsussa oli esitetty kaksi toivetta: ei lapsia ja vieraille jokin päähine (niissä oli sit hienoin hattu -kilpailu). Häihin ilmestyi pariskunta arkivaatteissa lapsen kanssa. En edes ollut koko häissä, mutta muistan pelkkä stoori ärsytti: eikö nyt edes häissä voisi vähän laittautua, vaikka olisi kuinka eko? Ja eikö hääparin toivetta lapsettomuudesta voisi kunnioittaa ja viettää pariskuntana vaikka hetken sitä paljon puhuttua omaa aikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tietysti tossa on toi puoli, että lapsenvahti jatkaisi ideaalitilanteessa myös aamulla... Olis ollut niiiiin paljon helpompaa mennä naimisiin ennen kuin tää lisimisbuumi valtasi kaveripiirin. Ehkä siinä on syynsä, miks lapset ennen vanhaan kuului hankkia vasta avioliitossa. :)
   On kyllä tosi typerää tulla toisen järjestämiin juhliin vähän tollaisella demonstratiivisella asenteella. Olisivat sit mieluummin jääneet kotiin! Jotenkin se mua tässä kans vähän riepoo, että me maksetaan siitä, että saadaan olla siellä juhlapaikalla kahteen ja on hankittu bändit ja muut - mä saattaisin vähän loukkaantua, jos kaverit ei hankkis lapsenvahtia ja lähtisivät sitten sen takia heti safkan jälkeen himaan.

   Poista
 12. Ei, täysjärkiset, aikuiset ihmiset eivät tosiaankaan tajua tai osaa lukea kutsuja... Kun me suunniteltiin häitämme ja varasimme paikan sovimme "noin vierasmäärän" jossa oli hieman joustovaraa. Puhutaan n. 5-6 hlöstä, paikka oli pieni ja pöytiä piti siirtää tanssilattiaa yms. varten, joten sen enempää täyteen ei haluttu tilaa änkeä. Haluttiin myös tuntea ja olla suht läheisiä kaikkien vieraiden kanssa joten moni sukulainen, jota ei oltu nähty 10 vuoteen tai edes puhuttu tämän kanssa jäi kutsumatta.

  Lähipiirisämme ei kauheasti lapsia ollut, ja oma alle 1v mukaan lukien, lapsia piti olla 6. No, muutama sukulainen aloitti uuden suhteen ja yhtäkkiä lapsia olikin yli tuplamäärä uusien mies-/naisystävien tai avopuolisoiden myötä. Kirjoitimme kutsuihin jokaisen kutsutun nimen tai Nimi perheineen, Nimi avec jne. Ja nämä muutamat sukulaiset soittelivat sitten perään, että miksi XX:n lapsia ei lue kutsussa. Ja ottivat nokkiinsa kun niitä ei oltu kutsuttu, kun ne kuitenkin asuivat heillä. Saimme selittää, että jos olisimme kutsuneet kaikkien uusioperheiden meille ei sukua olevat/ei tutut lapset, saisimme varata ihan uuden, todella paljon isomman ja kalliimman tilan. Ja eikä me edes haluttu mitään vieraita lapsia pyörimään sinne nurkkiin ja teinejä vetämään (ensi)kännejä meidän häihin, koska alkoholia kuitenkin oli vapaasti tarjolla (ja yhden sukulaisen uuden puolison teinitytär oli lievästi ilmaistuna ongelmatapaus, voin mainita alkoholin, huumeet, riehumisen ja poliisit).

  Myös yksi ystäväni mainitsi sivulauseessa, että jos hän tapaa jonkun mukavan tyypin ennen häitä niin hän tuo avecin, että varatkaa hänen viereen paikka. Oltiin vähän hämmästyneita ensin mutta kun tajusin, että hän oli tosissaan niin piti vieä selittää, että sulla on ihan vaan hankilökohtainen kutsu, ei avec-kutsua! Ihan tajutonta miten ihmiset ei osaa lukea kutsuja.

  Enkä itse ota nokkiini jos lapseni eivät ole kutsuttuja, pari viikkoa omien häiden jälkeen olimme ystäväni häissä jonne ei kutsuttu lapsia.

  Anteeksi tämmöinen avautuminen taas täällä sun bligissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mä edelleen niin tykkään siitä, että ihmiset avautuu mun blogissa! Kunhan eivät kovasti mun tekemisistä avaudu, that is. ;)
   Toi avec-kuvio on kyllä kans ihan hämärä. Miks ihmeessä joku tuntematon tyyppi olis tervetullut, jo ihan siks, että se maksaa aika lailla? Ja minkä takia toisaalta kukaan haluaisi tulla jonkun just tapaamansa ihmisen seurassa häihin, joissa ei tunne ketään?

   Poista
  2. Moi, tääkin menee nyt ihan suoraan aiheen vierestä ja avautumisosastolle, mutta itse loukkaannuin kutsusta, jossa meidän perheestä vain minä olin kutsuttuna. On sanomattakin selvää, että lapsien määrää on syytä rajoittaa aikuisten iltajuhlissa ja useimmiten sellaiset juhlat ovat muutenkin lapsille aika pitkäveteisiä ja ainakin näin äänekkään ja vilkkaan, kohta vuoden ikäisen pojan äitinä olisin suosiolla jättänyt lapseni mummolaan hoitoon. Mutta se, että minut oli kutsuttu juhliin yksin oli mielestäni tosi ikävästi tehty. Ystäväni ei ole montaa kertaa miestäni nähnyt, mutta olisin odottanut, että neljän vuoden seurustelun ja yhteisen lapsen jälkeen avomieheni ei enää olisi ei-toivottujen-random-avecien listalla ja minä itse sinkkuosastolla. Kiitos, mutta ei kiitos, ne juhlat jäivät väliin.
   ps. Hienot kutsut teillä ja onnea jo näin etukäteen suurelle päivällenne! :)

   Poista
  3. No mut tuohan on kyllä kans jo etiketin vastaista, siis jättää avio-/avopuoliso kutsumatta. Kyllä mekin kutsuttiin kaikkien vakiintuneet puolisot, vaikka joukossa on sellaisiakin, jotka toinen meistä on tavannut nolla kertaa.
   Ja kiitti, mä oon kyllä noihin aika tyytyväinen itsekin! :)

   Poista
 13. Meidän hääjuhla alkaa klo 18 illalla. Näin ollen lapset jää juhlijoilla aika luonnollisesti kotiin/hoitoon, jä meidän ei ole erikseen tarvinnut allviivata asiaa mitenkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä juhla alkaa klo 17, mikä kyllä kerrotaan kutsussa. Mutta se on vissiin vielä sillä rajalla, että ihmiset olis tuomassa niitä lapsiaan sinne... Olis ehkä sittenkin pitänyt ottaa vihkiminen tuntia myöhemmin! :)

   Poista
 14. Jos kutsussa asiallisesti ilmoitetaan, että ei lapsia, niin ei siitä pidä hernehtimään ruveta. Niiden säännöt, joiden bileet.
  Toisaalta taas välillä toivoisi ymmärrystä myös hääparilta. On nimittäin tullut törmättyä tuttavien kautta myös niihin, jotka itse loukkaantuvat, kun pienten lasten vanhemmat jättävät juhlat väliin siksi, etteivät saa lapselle hoitajaa/eivät halua jättää täysimetettyä lasta. Toisin sanoen rajaamalla lapset pois ottaa tietoisen riskin siitä, etteivät kaikki kutsutut tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen sillä tavalla samaa mieltä, että joustavuus on hyvä asia. Toisaalta, jos joku haluaa pitää juhlansa ihan täysin ilman lapsia, niin minusta sekin on ok - menoja joutuu karsimaan muutenkin pikkuvauvan kanssa. Mutta on kyllä typerää loukkaantuakaan siitä, että pienen vauvan vanhemmista ainakaan molemmat eivät tule, jos lapsia ei voi ottaa mukaan. Kyllä mäkin jätin syksyllä yhdet häät väliin, kun Lillabo oli vielä niin pieni, sillä häät olivat Norjassa parin tunnin päästä Oslosta, ja lähin lapsenvahti olis ollut Oslossa. En halunnut jättää niin pientä vauvaa niin pitkäksi aikaa (käytännössä yön yli) hoitoon. Hääpari tajusi kyllä asian eikä siitä tullut keneltäkään sanomista - en minäkään toisaalta oleta, että muut ihmiset ajoittavat häänsä sen mukaan, että minulla ei ole pikkuvauvaa... :)

   Poista
 15. Meidän häihin tuli erään kutsutun pariskunnan AIKUINEN muualla asuva tytär, jota siis EI ollut mainittu kutsussa (toki tunnen hänet, mutta hän ei ole niin läheinen, että häihini olisin kutsunut). Onneksi kuokkavieraan äiti oli maininnut minun äidilleni, että tytärkin varmaan pääsee häihin. Kun he ilmoittautuivat, mainitsivat he vain itsensä. Sitten tytär kuitenkin ilmestyi vanhempiensa kanssa hääpaikalle. Onneksi oli tullut viime hetken peruutuksia, joten paikka löytyi ongelmitta. En syytä tytärtä, koska hänelle asia on varmaan esitetty niin että hänetkin on kutsuttu.

  Ja näistä "jos löytyy avec": eräs sinkkuystäväni esitti asian näin: "jos ei löydy avecia siihen mennessä, voisin ottaa seuralaiseksi XXXX:n". Olin niin tyrmistynyt, etten saanut ensin sanaa suusta. XXXX oli nimittäin yhteinen tuttavamme, jota voisin kuvailla sinkkuaikojeni vakipanoksi. Sain ähkäistyä, että en nyt EHKÄ KUITENKAAN halua häntä omiin häihini. Voi terve.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, mä luen ihan kauhulla näitä tarinoita yllätysvieraista! Kiva oliskin saada joku sinkkuaikojen hoito vieraaksi häihinsä. Mullekin jo yks ilmoitti, että tulee, mutta poikaystävänsä (jota en oo koskaan tavannut ja joka asuu eri maassa) ei nyt valitettavasti pääse. Mä olin ihan että no eipä sitä kyllä oltu kutsuttukaan... :)

   Poista
 16. Meillä juhlatila oli niin pieni, että se veti vain 60 henkilöä, eli me vedettiin ihan törkeästi nollalinja: ei lapsia iästä riippumatta. Pari henkilöä kysyi soittaessaan, onko todella näin, yksi vähän paheksui ja yksi perhe jätti tulematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tää on ihan kokonaan häiden järjestäjän päätettävä asia ja sillä siisti. Eikä kenelläkään pitäis olla syytä loukkaantua - sen paremmin kutsutuilla, jos lapset pitää jättää kotiin kuin juhlien järjestäjälläkään, jos joku ei jostain syystä pääse. Mut mitä ilmeisimmin kaikki ei ajattele tässä asiassa ihan yhtä yksinkertaisesti!

   Poista
 17. Mä jättäisin itse lähtökohtaisesti lapsen hoitoon, vaikka koko perhe olisikin kutsuttu häihin. Ei se itsellekään ole kivaa juosta parivuotiaan perässä koko juhlan ajan ja yrittää saada johonkin paikkaa päiväunille jne. Imeväisikäiset on sitten vähän eri juttu.

  Ja ei, ihmiset eivät osaa lukea kutsuja. Meidän häihin yksi sukulainen ilmoitti myös lapsensa (ja heidän poikaystävänsä, joita en ollut koskaan edes tavannut), jotka eivät olleet enää vuosiin asuneet lapsuudenkodissaan. Ööh, häkellyin niin paljon, etten saanut sanottua yhtään mitään. Kun on tehnyt karsintaa jo kavereidensa kesken, niin ei hirveästi innosta tarjota kemuja neljälle lähes tuntemattomalle tyypille. No, nämä kuokkavieraat jäivät onneksi tulematta, mutta kyllä ehdin stressata siitä, että mihin he edes mahtuisivat istumaan.

  Niin, ja omasta kokemuksesta täytyy myös todeta, että ihmiset eivät osaa edes tulkita lausetta: "vastausta pyydetään x.x.xxxx mennessä". Et silleen. Jotenkin toi sisälukutaito on vissiin suurella osaa väestöstä vähintäänkin heikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sama täällä! Varsinkin kavereiden häihin en ottais lapsia imeväisikäisiä lukuunottamatta, vaikka kutsu koskisi heitäkin.

   Meillä muuten kävi kans vähän samanlainen juttu. Mun setä soitti, että kai kutsu koskee myös mun vajaat 15 vuotta nuoremman serkun tyttöystävää, jota en oo koskaan edes tavannut, vaikka kutsussa ei lue avec. Kun kuulemma tyttö on jo hankkinut mekonkin meidän häihin! Tietenkin mä sanoin sit, että tervetuloa vaan, mutta jotenkin jäi vähän outo fiilis.

   Jännityksellä odottelen, kuinka monelle pitää soitella perään, kun ilmoittautumimisaika loppuu. En tiedä, miten vaikeaa on laittaa vaikka tekstiviesti että kiitos kutsusta, tullaan/ei tulla, mutta ilmeisesti se on yllättävän iso homma. :)

   Poista
 18. Olet saanut jo miljoona kommenttia samasta asiasta, mutta tässä vielä minun korteni kekoon:

  Häät ovat teidän juhla, ja saatte juhlia sitä juuri kuten itse haluatte.

  Valitettavasti kaikki eivät osaa kutsuja lukea, mutta heitä voi siihen hienovaraisesti opastaa.

  Joku suuttuu aina. Jos ei kutsusta, niin vääränlaisesta plaseerauksesta tai morsiamen puvun helman pituudesta tai epäsopivasta ruuasta. Ei mahda mitään. Koittakaa olla välittämättä, ja nauttikaa päivästänne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mä luulen kyllä, että nämä hämmingit unohtuu, kunhan juhlapäivä koittaa! Toivottavasti ainakin. :)

   Poista
 19. Hei, ihan aiheen vierrestä kysyisin kommenttiasetuksista. Mulla on yhtäkkiä hävinnyt toi "tilaa sähköpostitse" kohta omasta blogista niin tiedätkö mistä sen saa takaisin? Kun en ole sitä alunperin mistään valinnut enkä nyt valinnut poiskaan? Ja mistä olet saanut valittua tän systeemin, että pystyy kommentoimaan jonkun tietyn kommentin alle? Kiva jos jaksat helppiä! :) Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, mitenköhän se oikein meni... Toi tilaa sähköpostitse on vaan ollut tossa kai aina (?) mutta kommenttiin vastaamisen sai päälle muistaakseni valitsemalla Asetukset -> Tekstit ja kommentit -> Kommentin sijainti -> Upotettu.
   Jos ei toimi, niin huikkaa, yritän kaivaa ohjeet jostain, mistä ne itse silloin alunperin lunttasin!

   Poista
 20. No huhhuh, mä alan olla vakavasti niitten salahäiden kannalla omalta osaltani. Minä en nimittäin missään nimessä halua yhtään kakaraa omiin häihini, kun ne eivät ehkä olisi lapsille sopivaa kauraa ollenkaan. Ystäväpiirissäni on kuitenkin muutamia perheitä, jotka aivan tasan vetäisivät herneen nenukkiin "no kids"-meiningistä... Tosin jos eivät ymmärtäisi allekirjoittaneen tahtoa, niin ehkä sitten eivät olekaan oikeita ystäviä. Sukulaiset nyt on asia erikseen, mutta onneksi meikäläisen systerinkin lapset on jo niin isoja, että ne voidaan laskea aikuisiksi eli rippikoulun käyneiksi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kans aikaisemmin tajunnut, että tää oikeesti vois olla näin iso asia! Kun itselleni on jotenkin koko ajan ollut ihan selvää (sekä ennen omia lapsia että niiden saamisen jälkeen), että hääpari saa päättää ja henk.koht. juhlin varsinkin kaverihäitä mieluummin ilman. Tietysti on poikkeuksia, esim. kun meidät kutsuttiin mun serkun häihin Ouluun ja esikoinen oli hädin tuskin vuoden, niin ei oltais päästy, jos ei lapsi olis saanut tulla mukaan. Ei tunneta sieltä ketään, joten lapsenvahteja ei olis ollut ja toisaalta kaikki potentiaaliset yönylivahdit (=mun vanhemmat) oli häissä vieraana. Mut en olisi ottanut hernettä nenään, vaikka ei lapsi oliskaan ollut kutsuttujen listalla - etenkin kun tää kyseinen serkku ei oo niin kovin läheinen, että tuskin kumpaakaan olis kovasti haitannut, vaikka meiltä olis jäänyt häät väliin.
   Joskus mietin, että ehkä ihmisillä ei vaan oo oikeita ongelmia, kun tällaisista tulee niin isoja kysymyksiä. Ja sehän on periaatteessa ihan positiivista... :)

   Poista