24.7.2009

Paha päivä

Meidän ihana pieni on siis saanut lisämaitoa sairaalasta asti. Kotona mentiin välillä ilman, mutta kun paino nousi kovin hitaasti, niin sovittiin, että annetaan 50 ml päivässä.

Tänään käytiin taas neuvolassa mittaamassa painoa. Kippura-asentonsa ansiosta lisänimen Igge Igelkott saanut rakkaamme on syönyt viime päivinä usein ja useimmiten myös ihan hyvin (ts. ilman suurta raivokohtausta ja nukahtamatta jo alkumetreillä) rintaa ja sitten pariin otteeseen saanut lisää pullosta. Vaipat kastuu ja kakkakin tulee joka syötön jälkeen (toim.huom. monesti useamminkin, kestovaippakokeilut saavat todellakin toistaiseksi odottaa). Lapsi nukahtaa ihan tyytyväisenä syötyään rintaa n. puoli tuntia

Mutta se helvetin vaaka näytti silti ihan samaa lukemaa kuin maanantaina.

Neuvolantäti lohdutti, että ei se ole mun vika. Ja että edelleen on mahdollista, että siitä pullosta päästään vielä eroon ja että mitään hätää ei ole, mutta nyt on pakko saada pienen paino nousemaan ja että mun pitää ajatella järjellä eikä tunteella eikä äitiyttä mitata maidon määrällä ja että jos jotain pitäis syyttää, niin sitä synnytyssairaalaa, kun homma meni jo alussa vinksalleen eikä paikkaaminen ole helppoa ja nyt vaan sit annetaan joka syöttökerralla parikymmentä milliä pullosta päälle.

Mutta mun mielestä on tietysti vaan ja ainoastaan mun syy, että ruoka ei riitä ja mulle iski aivan kamala paska mutsi -olo. Ja lapsi on tietysti kiukutellut tänään tissille oikein urakalla, mikä vielä vääntää veistä haavassa. Tämä päivä onkin mennyt sitten lähinnä itkiessä. Miten niin yksinkertainen asia kuin syöminen voi olla niin vaikeaa? Mun sydän särkyy, kun katson tuota pientä ihanaa lasta ja mietin, että se reppana ei ole saanut tarpeeksi ruokaa. Mies yrittää ymmärtää ja lohduttaa, mutta sen praktisesta näkökulmasta asiassa ei ole sen suurempaa ongelmaa, kun pullo ja korvikkeet on keksitty. Ja niin mäkin kuvittelin aikaisemmin, mutta ilmeisesti jostain hormoneista johtuen poden tunnontuskia joka kerta, kun korkkaan korvikkeen.

Voi että mä toivoin, että tältä imetystuskahelvetiltä olisi säästytty. Kun edes tietäisi, että tämä helpottaa! Nyt just tuntuu, että tekisi vaan mieli luovuttaa. Olin niin odottanut, että painosta stressaaminen loppuisi tänään, mutta se menikin sitten ihan toiseen suuntaan.

Totta kai tärkeintä on, että meidän rakas Igge voi hyvin, mutta miksi, miksi se ei voi voida hyvin pelkällä rintamaidolla? Ja miksi mä en voi olla stressaamatta asiasta niin kamalasti? Ja miksi sitä maitoa on joka hemmetin paikassa, niin että koko koti haisee piimältä, mutta ei tarpeeksi Iggen masussa?

Toivottavasti huomenna olisi parempi päivä. Nyt väsyttää ihan kamalasti.

4 kommenttia:

 1. Voi toi tunnontuska on NIIN tuttu juttu!!! Mies ei nähnyt meilläkään asiassa mitään ongelmaa: annetaan sille pullosta. Meillä tosin kyse oli muusta kuin maidon määrän vähyydestä, mutta ymmärrän kyllä tuon itkuolon kun ei tissi kelpaa.

  Meidän tyttö kun piti taannoin 3 vrk mittaisen tissilakon kun oli ensin saanut tissiraivareita pari viikkoa. Nykyään tyttö syö ihan nätisti silloin kun malttaa syödä. Mutta se kun vauva kieltäytyy tissistä tuntuu äidistä ihan tosi pahalta. Siinä tulee tunne että se lapsi hylkii sinua eikä vaan sitä tissiä... Minä en enää kelpaa lapselleni!! Ja eihän se tarvii enää äitiä mihinkään jos se syö pullosta...

  Mutta äiti on paljon muutakin kuin tissi! Joskus tyttö rauhoittuu vain ja ainoastaan minun syliin ja tunnenkin jotain käsittämätöntä tyydytystä siitä ettei silloin kukaan muu kelpaa. Vaikka ei syökään tissiä niin äiti on silti aina Äiti. <3

  Tsemppiä sinne! Toivottavasti pienen paino lähtee pian nousuun ja pääsette eroon pullosta!!

  VastaaPoista
 2. Iloitse kuitenkin siitä, että maitoa on! Saattaa hyvinkin olla, että jossain vaiheessa helpottaa :) Meillä tämä "helvetti" on ollut valloillaan jo 5 kk kun maitoa ei oikein ole riittävästi, mutta haluan vaan yrittää ja yrittää... Voimia!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa niin tutulta. Sitä kuvittelee, että imetys menee luonnostaan. Ei tule mieleen, että sitä pitääkin opetella ja sen sujuminen ei olekkaan itsestään selvää. Taistelun kanssa sain imetettyä tytärtä 5kk, koko ajan annoin lisäksi korviketta. Tosin sairaalasta kotiuduttaessa tyttö ei suostunut rinnalle lainkaan. Imetys alkoi sujua paremmin kun tyttö sai myös korviketta eikä ollut jatkuvasti nälissään onnettoman maidontuotannon takia. Vasta kuukauden kuluttua synnytyksestä oma maitonikin alkoi riittää paremmin. En ole lukenut monestakaan oppaasta, että maidon nousuun saattaa mennä kolmekin viikkoa. Ja vain yksi hoitajista mainitsi ohimennen asiasta sairaalassa, kun pyysin jälleen itkien apua imetyksessä. Sairaalassa ollaan kyllä imetysmyönteisiä ja lähes painostetaan imettämään, mutta heikosti siinä tuntuu apua saavan, jos se ei sujukkaan helposti.
  Koita jaksaa. Pääasia on tosiaan, että vauva voi hyvin ja kasvaa ja että sinä voit myös hyvin!

  VastaaPoista
 4. Meilläkin on ihan samansuuntaisia ongelmia imetyksessä. Pienikokoinen vauvamme sai jo sairaalassa äidinmaitoa pullosta ja paino on noussut hitaasti. 3 viikon kohdalla oli vasta saavutettu syntymäpaino, vaivaiset 3200 grammaa:( Vauva kyllä tuntuu pärjäävän tissimaidolla mutta olemme antaneet muutaman kerran illalla NAN:ia lisukkeeksi että saisin vähän pidemmät yöunet kun tosiaan tankkaa 1-2 tunnin välein nyt. Hirveä syyllisyydentunto siitä kuitenkin tulee, oma äitinikin hokee koko ajan että "pumppaa sitä maitoa pakkaseen"...mistä pumpata kun ei maitoa tisseistä tule yhtään ylimääräistä:(

  Pelkään että meilläkin nyt 1 kk neuvolassa käsketään ruveta syöttämään korviketta ettei oma maito riitä. Pienihän tuo on ja kasvaa hitaasti...pienikokoiset muutenkin kuulemma kasvavat hitaammin.

  Jaan surusi, en vain tiedä miten ratkaista ongelma. Imetyssivustoilla puhutaan kuinka rinnat muokkautuvat "tarpeen" mukaan...minusta tuntuu ettei mun maitomäärä ainakaan ole lisääntynyt tiheän syöttämisen johdosta...

  VastaaPoista