15.9.2009

I niin kuin...

..ILO. Hahhaa, luulitte kuitenkin että Siitä Yhdestä Asiasta taas. No okei, oikeassa te kyllä olittekin, ei sillä. Mutta tällä kertaa fiilikset on hieman erilaiset kuin viimeksi. Uskaltaisko tätä nyt kirjoittaakaan, mutta mutta... muutama päivä on mennyt ilman yhtään kiukkuraivaria tai edes kovin merkittävää kiljuntasätkintäkitinää! Ja arvatkaa mitä vielä! Igge oli kasvanut alle kahdessa viikossa 625 grammaa! Siis yli tuplat tavoitteesta! Nyt ollaan komeesti omalla käyrällä taas, eikä tarvii enää mennä ylimääräisiin kontrolleihin!

Siis mitä ilmeisimmin Igge ei ole ainakaan nälässä ollut. Yksi selitys viime viikon raivoihin voiskin hyvinkin olla se, että hänellä ei vaan ollut nälkä. Mami vaan tuskissaan yritti saada lapsen syömään, kun pitäähän sen syödä. Mutta ilmeisesti kumittomuus ja sitkeä harjoittelu ja ikä on tehneet sen, että Igge saa ruokaa tehokkaammin ja nopeammin.

Lisämaitoa Igge on saanut (ja saa ainakin toistaiseksi edelleen) purkista noin 100-200 ml vuorokaudessa, vähän riippuen siitä, miten syömishomma on muuten sujunut ja olenko jaksanut pumppailla vai otetaanko pullosta pelkkää Tuttelia. En oo jaksanut ottaa enää kamalaa stressiä siitä pumppaamisestakaan, kun tuntui, että tässä välillä istuin vaan joko imettämässä tai pumpun päässä. Hullukshan siinä tulee. Mutta siis, Igge pullottelee muutaman kerran päivässä, yleensä aamulla, lounasaikaan, illallisella ja sitten yöksi. Yöt menee ilman ja päivälläkin muutama syöttö.

Mun päässä tapahtui tässä hiljattain suuri valaistuminen: korvike ei kumoa äidinmaidon hyviä vaikutuksia. Yksinkertainen juttu, I know, mutta unohtuu helposti, kun välillä tuntuu, että Tutteli on seuraava Saatanasta ja kauhia myrkky, jota pitää välttää kuin ruttoa. Mä en vaan suostu uskomaan, että lopputuloksen kannalta on kovinkaan suurta eroa siinä, onko ravinnosta sitä Pyhää Tissipiimää sata vai 80 prosenttia. Tai onko ollenkaan, pullollakin kasvaa hyviä ja fiksuja lapsia.

Täysimetystä suositellaan kuudeksi kuukaudeksi, mutta Suomessa täysimetystä kestää keskimäärin reilun kuukauden verran. (Vaikka terminä koko täysimetyskin on aika onneton, ihan niin kuin joku tahallaan jättäisi osan maidostaan antamatta lapselle...) Mun tuttavapiirissä on melkein enemmän näitä itkupotkutaistelutarinoita ja aikaisin loppuneita imetyksiä kuin oppikirjaimetyksiä (en haluaisi sanoa onnistuneita imetyksiä, kun onnistuminen on minusta ennemminkin sitä, että vauva ja vanhemmat voivat hyvin), olen huomannut nyt, kun olen tästä asiasta tapani mukaan puhunut aika suoraan. Tähän hommaan voisi antaa jonkinlaista valmennusta jo äitiysneuvolassa, että osaisi esimerkiksi sairaalassa vaatia apua oikealla tavalla.

Mutta anyway, juuri nyt on aika hyvä olo. Igge on ihana ja aurinkoinen ja osaa jo vaikka mitä. Esimerkiksi hurmata tädit ja useimmat sedätkin. Ja ai että se lämmittää sydäntä, kun omaa lasta kehutaan kauniiksi ja suloiseksi ja ihanaksi. Siinä sitä sitten itse pörhistelee ylpeänä, että juu, minun tekemä, eikö vaan ookin melkoinen mallikappale!

(Niin ja sitä paitsi kävin eilen kampaajalla ja kun tukka on hyvin, kaikki on hyvin, eikös juu?)

6 kommenttia:

 1. Minunki mielestä ihana <3

  Mä luulin jo että julkaisit Igen nimen, siitä toi I niinkuin.. juttu.

  VastaaPoista
 2. Tästä jäi niin hyvämieli!

  Hienosti on poitsu kasvanut!

  Meillä jätkä on nyt myös parin päivän sisällä vähentänyt syömistään (tai siis pidentänyt syömisvälejään). Saattaa päivällä olla neljäkin tuntia syömättä. Hirvittävä muutos tullut, kun vielä hetki sitten halusi olla tissillä kokoajan.
  Itse en ole tuota muutosta oikein sisäistänyt ja tuputankin tissiä vähän liian usein. ja meillä jätkä ainakin hermotuu tähän. Raivostuu kun tissin näkeekin!

  Ja tosiaan joku käyttöohje olisi kiva. vaikka Ukko onkin jo meidän toinen lapsi, niin olen silti tämän kanssa ihan kädetön.
  Tämäkun näyttää olevan ihan eri maata kuin siskonsa :D

  VastaaPoista
 3. I niin kuin Ite ootte ihania! :)

  VastaaPoista
 4. Hieno juttu! Voi kun minäkin osaisin olla stressaamatta:)
  Tosiaan noita kasvupyrähdyksiä tulee varmasti ja käyriltä tippumisia myös, oon ymmärtänyt että varsinkin rintaruokituilla on jotain vaiheita millon tiputaan käyrältä ja sit taas kivutaan sinne. Tosin enpä tiedä onko niillä käyrillä juuri mitään merkitystä kunhan lapsi kasvaa ja paino kasvaa, se on tärkeintä.

  VastaaPoista