22.8.2011

Hupsila goes ruokablogi

Syöminen on yleisesti ottaen ihmiselle hyväksi. Sattuneesta syystä ruokailu on täällä päin useimmiten pitkä ja polveileva projekti, joka harvoin päättyy siihen, että äitikin on saanut syötyä. Yleensä istun keittiönpöydän ääressä syöttäen yhtä aikaa Lillabuuta ja avustaen Iggeä. Jälkimmäinen on onneksi päässyt pääosin yli pikkuveljen syntymän aiheuttamasta syömisregressiosta eikä siis enää vaadi syöttämistä, mutta tarvitsee välillä apua karkailevien makaronien ja muiden vastoinkäymisten kanssa.

Pidän kovasti Lähi-idän keittiöstä, ja yksi suosikeistani on bulgurista, tomaateista, persiljasta ja mintusta sekoitettu sitruunalla ja oliiviöljyllä maustettu tabbouleh-salaatti. Sen innoittamana olen kehitellyt oman versioni, joka täyttää erinomaisesti kotiäidin ruoalle asetettavat vaatimukset: se on helppo tehdä, ei vaadi ajatustyötä, variointi on helppoa jos on esimerkiksi ostanut mintun sijaan vahingossa sitruunamelissaa (ihan vaan näin esimerkinomaisesti) ja mikä tärkeintä, se maistuu hyvältä kylmänä. Ei siis haittaa, ettei syöminen välttämättä onnistu heti ruoan valmistuttua. Teen aina reilun annoksen, josta riittää mainiosti useammallekin aterialle. Salaatti toimii mainiosti myös lisukkeena esim. paistettujen kanafileiden kanssa. Olen niin ihastunut salaattiini, että jaan reseptin kanssanne, halusitte tai ette.

Salaattiin tarvitaan:
3-4 dl täyshyväcouscousia ja saman verran vettä
tuoreita yrttejä, esimerkiksi persiljaa, korianteria ja minttua (se sitruunamelissakin toimii!)
rasia kirsikkatomaatteja
oliiveja (ei sitten niitä mustia prosessoituja oliivin irvikuvia vaan esim. kalamataoliiveja ja vihreitä isoja luomuoliiveja)
puolikkaan sitruunan mehu
hyvää oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Ensin napsautetaan päälle vedenkeitin. Sitten mitataan kulhoon couscous ja päälle kaadetaan saman verran kiehuvaa vettä. Sekaan hulautetaan reilusti öljyä, puolikkaan sitruunan mehu sekä suolaa ja pippuria. Sitten lisätään pilkotut tomaatit sekä hienonnetut yrtit ja kappas, valmista tuli. Very much nomnom eikä edes kamalan epäterveellistä!

Ruokahommista puheenollen oli tarkoitus vielä kirjoittaa vauvan ruokailusta ja imetysmotivaation ajoittaisesta rakoilusta, mutta koska Lillabuu tuntuu tarvitsevan maitoa nyt, avaudun siitäkin aiheesta joskus toiste. Sen vain sanon, että henkilökohtaisesti odotan (ainakin tällä hetkellä) neljän kuukauden ikää ja ruokavalion laajenemista. Multa ihan selvästi puuttuu joku imetysgeeni, kun edelleenkään en saa touhusta mitään elämää suurempia kicksejä. Luulin, että se viimeksi johtui alun helvetillisestä taistelusta, mutta näköjään ei. Ja ei, en ole lopettamassa hommaa, mutta joskus vaan käy mielessä, että pulloruokinnassakin on etunsa.

Onneksi sentään Lillabuu tuntuu olevan siinäkin mielessä kiitollinen pieni ihminen, että se antaa maman tarvittaessa olla poissa paikalta myös ruoka-aikaan. Kävin viime keskiviikkona terassilla skumpalla ja oluella ja sillä aikaa tyyppi oli vedellyt ihan tyylikkäästi Nannia pullosta. Vähän ensin jännitti, että niinköhän joudun laukkaamaan kotiin ruokintahommiin, kun edellisestä pullottelusta oli (itsekullakin, haha) jo melkoisesti aikaa. Vaan kun ei kuulemma tarvinnut, niin otinpa vielä toisenkin Coronan.

11 kommenttia:

  1. Mahtava resepti, menee heti kokeiluun - kiitos! Coronasta tuli mieleeni - tyhjensin neljänneksen Tequila-pullosta viime viikonloppuna. Ei tee vähään aikaan mieli mitään, missä on korkki. Hrr.

    VastaaPoista
  2. Ei kestä! Jos on sipulin ystävä, niin sitä voi pilkkoa kans mukaan. Hummus passaa hyvin kylkeen, ja oon miettinyt, että ton salaatin sekaankin vois varmaan kylvää niitä kikherneitä. Täytyykin kokeilla...
    Tequila on paholaisen keksintöä, ainakin mä oon saanut siitä elämäni kankkusen. Aijai, muistuu niin mieleeni eräätkin kekkerit, joissa juhlistettiin Meksikoon lähtevää teeman mukaisesti juuri kyseisellä juomalla. Urgh.

    VastaaPoista
  3. Ooh, tabuleh-salaatti on niin nomnom, tehtiin sitä just pari viikkoa sit viimeksi. Aikoinaan Berliinissä mentiin johonkin snägärille pikanälkää tyydyttämään ja siellä olikin tabulehia ja börekiä, pinaattipiirakkaa. Oli ihan tajunnan räjäyttäviä ne, mitä ei normaalisti voi snägäriruuasta sanoa :D Lähi-idän keittiö on munkin suosikki ja Lipsi tykkää sekä bulgurista että couscousista. Oon joskus korvannut bulgurin quinoalla, sekin toimii. Toinen mun suosikkisalaatti Lähi-idästä on fattoush-salaatti, johon tulee granaattiomenan siemeniä. Sen tekeminen on vähän runnomista (just niiden siemenien ulossaamisen takia) eikä siten toimi samanlaisena pikaruokana kun tabuleh, mut hyvää sekin.

    Meillä kasvaa aina hirveesti erilaisia minttuja möksällä kun ne on niin helppoja ja kiitollisia tyyppejä. Oon vasta viime vuosina alkanut uskaltaa laittaa minttua myös ns suolaisiin ruokiin, aiemmin kuvittelin sen olevan jotenkin pyhitetty jälkiruuille...

    VastaaPoista
  4. Variaatioehdotus täälläkin suosiossa olevaan mömmöön. Oliivien tilalle tai lisäksi ihan ehtoja sulatettuja pakasteherneitä pussukka + fetaa. Feta siksi, että minusta mikään ruoka, jossa ei ole juustoa ei oikeastaan ole edes ruoka.

    Ja ai että mä liputan noille imetyskommenteille aina vaan. Luulisin jakavani saman ideologisen ongelman, mutta että Nannia ja tyytyväisenä ja pullosta. Mii laik, mii toivoo edelleen seuraavansa perästä. Otahan opiksesi Jäppinen!

    VastaaPoista
  5. ulossaaminen, sitä ei vaan voi olla lukematta väärin. :D
    quinoan kokeilemista oon pohtinut myös, sitä olis tuolla kaapissa. couscousissa viehättää se, ettei tarvi keitellä, tulee katsos vähemmän tiskiä. mä inhoan kattiloiden tiskaamista (muun muassa).

    oon kokenut tässä viimeisen puolen vuoden aikana jonkinlaisen minttuherätyksen! ihanaa on myös esim. sellainen kastike, johon tulee partaäijää (eli sitä paksua turkkilaista jogurttia), minttua, suolaa, pippuria, sitruunaa, pikkusen valkosipulia sekä hyvin tärkeänä ainesosana hunajaa. mahdollisesti voipi lisätä sekaan myös tilliä ja sit siihen seuraksi hyvää lämminsavulohta niin nomnomnom! tai sit soosissa voipi dipata asioita. passaa hienosti myös sen hummuksen kanssa ja tabboulehin tai vastaavan ja sit vaiks pitan sisään.

    nälkä.

    VastaaPoista
  6. Mama M, fetaa voiskin kokeilla. sä oot vähän samoilla linjoilla mun miehen kanssa, jonka mielestä terveellinen ruokavalio tarkoittaa sitä, että päivän aikana tulee nautittua vähintään kolmea erityyppistä juustoa.
    varmaan tohon joku kurkku kävis kans, jos tahtoo lisää suutuntumaa ja raikkautta. pakastenehreet on muuten mun mielestä yleisesti aliarvostettuja, joskus ne maistuu tosi hyvältä!
    mitenköhän korianteri ja feta keskustelee, en oo koskaan syönyt heitä samaan aikaan? vaiks voihan se korianterin jättää poiskin, mä oon vaan henk.koht. niin kamalan ihastunut siihen.

    VastaaPoista
  7. En tiiä, oonko ennen ees kommentoinu, mutta oon kyllä lukenu jo pitkään!

    Olipa törkeen hyvä ohje. Laitoin lisäksi valkosipulia ja söin paistetun lohen kanssa. Reilu 1,5 vuotias ipanakin veti tätä ihan onnessaan. Kiitos!

    Varmaan toimis, jos kirsikkatomskujen tilalla tai lisänä ois aurinkokuivattuja tomskuja. Pitää testata ens kerralla.

    VastaaPoista
  8. Mun imetysgeeni surkastuu sitä mukaa, kun vauva on tajunnut pullosta syömisen salat. Kohta olen niin emansipoitunut, että oksat pois. Se vapaus, se vapaus.

    VastaaPoista
  9. Viggolino, kiitos itsellesi! Aurinkokuivattuja tomaatteja mäkin olen muuten miettinyt, olisin jo kokeillut mut mies unohti tuoda niitä kaupasta. :D

    Oi Liisa, Liisa, ruokahalu kasvaa syödessä. Just eilen ystävän kans pohdittiin, että miksi on niin väärin sanoa, että tekee joitain asioita ihan vaan siksi, että itse haluaa. Miksi äidillä ei saisi olla tarpeita ja haluja ja mielitekoja niin kuin muillakin aikuisilla ihmisillä, tai ainakin niistä pitäisi uhrautuvasti kieltäytyä? Vapaana on helpompi hengittää ja ehkä, ehkä, jopa uhmaräyhääjän kasvattaminen on helpompaa, kun pinnassa on vähän joustovaraa.

    VastaaPoista
  10. Testattu ja varioitu:
    fetalla, toimii paremmin ilman korianteria
    kikherneillä, oliivien tilalla
    broilerin suikaleilla, vaatii tietty paistamisen, mutta on hyvää
    seuraavaksi testaan halloumilla...

    VastaaPoista
  11. MamaM: ihan samaa mieltä, ruoka ilman juustoa on teeskentelyä!

    VastaaPoista