7.8.2011

Taas vaihteeksi pitkä ja sekava postaus

Mulla on blogilaiskotus. Olen kuitenkin päättänyt olla potematta siitä huonoa omaatuntoa, vaikka harvahko postaustahti aiheuttaa sen, että kirjoituksista tulee pitkiä ja poukkoilevia, kun yritän muistaa kirjata ylös kaikenlaista mielessä pyörinyttä. Joskus toivon, että voisipa ajatukset voisi siirtää jäsennellyiksi teksteiksi lykkäämällä vaikka piuhan korvaan ja toisen pää koneeseen, vaikka määrä korvaisikin siinä epäilemättä laadun. Mutta niinhän tässä tuppaa käymään välillä muutenkin.

Aluksi kasvukuulumisia. Käytiin viime viikolla siellä lääkärineuvolassa, ja Lillabuulla oli kaikki hyvin. Painoa oli tullut parissa viikossa yli puoli kiloa ja pituutta sentti, uudet mitat olivat 59 cm ja 5145 g. Aluksi vaaka näytti 45 g enemmän, mutta tyyppi pissasi melkein puoli desiä kesken punnituksen. Melkoinen lätäkkö pienestä miehestä.

Toistaiseksi Lillabuu on ainakin minun mittakaavallani ollut ihan käsittämättömän helppo vauva. Toki oma asennekin on erilainen: kaikki on paljon rennompaa. Eivätkä odotukset - jos niitä nyt niin paljon oli ensimmäisellä kerrallakaan - olleet sitäkään vähää mitä viimeksi: en todellakaan enää kuvitellut, että pikkuvauva nukkuisi kiltisti omassa sängyssään tai lekottelisi sitterissään, mistä sen voi nostaa syliin suunnilleen silloin kun itselle sopii tai kun sillä on nälkä. Olenkin ollut aivan äimänä, kun tämä vauva saattaa hyvinkin killitellä silmät selällään sitterissä tai viuhtoa jumppamatolla vaikka kuinka kauan. Lillabuu tykkää myös seurustella ja vastaa hymyyn hymyllä ja kujerruksilla.

Tämä vauva ei myöskään valvota, vaan saattaa vedellä kuusikin tuntia unta putkeen. Eikä se kakkaa eikä itke öisin. Ähisee ja maiskuttelee vaan, kun nälkä alkaa kaihertaa vatsassa. Mutta ei syytä kateuteen, univelkaa on kyllä kertynyt. Sekä viime että toissa yönä valvottamisesta vastasi herra Uhmakas, joka heräsi ukkoseen, eikä sitten tietenkään suostunut nukkumaan. Huusi vaan, että EI KUKU, EI UNI, EIEIEI. Yllättävän vähän silti edes kiristi pinnaa, vaikka mieskin on työmatkalla ja vietän kolme päivää yksin lasten kanssa. Vaikka kieltämättä pari kertaa kävi mielessä, että kirotun hannuhanhi, joka nukut siellä hotellihuoneessa keskeytyksettä. Turha ainakin tulla kotiin valittamaan, miten väsyttää, jos illat ovat venyneet. Siihen ei ole oikeutta, jos on ollut kuitenkin mahdollisuus nukkua. Nih.

Lueskelin tuossa lahjuksena tullutta Kaksplussaa, jossa esikoistaan odottavat äitiyslomalaiset kertoivat, miten viettivät aikaa ennen vauvan syntymää. Äidit laittoivat paikkoja kuntoon ja rakensivat pesää. Olin jo aivan unohtanut, että kyllähän minäkin silitin Iggeä odottaessa kaikki pikkuvaatteet ja jopa harsorätit. Ei käynyt tällä kertaa pienessä mielessäkään. Ihan outoa hommaa sekin kyllä, en ymmärrä mistä päähäni oli iskostunut ajatus siitä, että ne vaatteet pitää silittää. Enhän minä muutenkaan silitä mitään oikeastaan ikinä. Joskus harvoin pöytäliinan ja pakon edessä paitapuseron, jos ei muuta vaihtoehtoa ole.

Vaikka olisihan minulla nyt kolmena aamupäivänä aikaa vaikka silittää, ainakin teoriassa. Sovin siis hoitajan kanssa, että Igge puistoilee kolmena aamupäivänä viikossa alkuperäisen neljän sijaan. Vastoin kaikkia odotuksiani tällä hetkellä tuntuu, että tarvetta enempään ei ole. Nuokin kerrat ovat melkein enemmän Igen kuin minun tahto, ipana kun ei meinaa malttaa vetää edes kenkiä jalkaan kuullessaan, että naapurintyttö ja hoitaja ovat tulossa hakemaan häntä ulos.. Yleensä Igge noudetaan puoli kymmenen maissa ja kun Lillabuu vetelee sikeitä kymmeneenkin asti, aamuista on tullut minun ja Igen yhteistä aikaa. Poika palautetaan yleensä kotiin päiväunille viimeistään yhden aikaan.

Hassu juttu muuten, että kun Igge syntyi, olin lähemmän neljä kuukautta jotenkin ihan omissa maailmoissani. Kotikuplasta ei edes tehnyt mieli pois. Nyt kiinnostus ulkomaailmaan palasi huomattavasti nopeammin, ja olen mm. ehtinyt suunnitella opintoja. Osittain syynä lienee se, että Lillabuu on ollut niin kiitollisen helppo hoidettava, mutta varmaan kaikista tärkein ero on siinä, että elämänmuutos ei ollut tällä kertaa läheskään niin suuri. Ei ole ollut syytä identiteettikriisiin, kun olin jo valmiiksi äiti.

Päivät ovat kyllä täynnä, enkä panisi vastaan, jos Igge innostuisi taas pottahommista. En vaan viitsi pakottaa. Kesällä poika innostui puskapissaamisesta, ja sen kaupunkiversiona hän on muutaman kerran tahtonut pissalle suihkun lattialle. Tämä vaan tuskin on kovin näppärä keino pidemmän päälle... Aika hankalaa, jos herralle pitää aina löytää lattiakaivo, mihin tähdätä, kun luonto kutsuu. Sitä isompaa asiaa hän ei suostu potalle tekemään. Ostin myös sen supistajan, mutta sille herra ei suostu istumaan millään. Kannustimiksi tarjotaan tarroja ja sen sellaista, mutta se edellyttäisi, että sinne pottaan joskus tulisi jotain. Tai että tyyppi suostuisi edes istumaan potalle.

Ehkä ainakin osasyy pottahaluttomuuteen on kilpailijan syntymässä. Muitakin regression merkkejä on näkyvissä: Igge viihtyy aiempaa enemmän sylissä eikä meinaa suostua syömään itse. Siksi myös unitutista vieroitus odottaa vielä. Huvittava tilanne tämä kyllä, kun pienempää oikein opetan tutin syömiseen ja toista taas yritän saada tottumaan ajatukseen tutin hylkäämisestä kokonaan. Tämän kakkosen kanssa oli muuten ihan selvää, että kunhan imuote on kunnossa ja syömishomma sujuu, tutti esitellään vauvalle viipymättä. Minä kieltäydyn toimimasta tuttina ja valitsen mieluummin hyvät yöunet, mahdollisuuden rauhoittaa itkevä vauva myös silloin, kun syliin ottaminen ei ole mahdollista (autossa, bussissa, ratikassa ja kahden lapsen kanssa välillä myös ihan kotona) ja sitten aikanaan tutista vieroittamisen. Siitäkin jo puhuimme miehen kanssa, ja mietimme, että ehkä se olisi helpompaa kun Lillabuu on alle vuoden ikäinen. Mutta sen näkee sitten, Igen kanssa kun kävi niin, että täydet yöunet ja mukavuudenhalu voittivat kunnianhimoiset suunnitelmat aikaisista jäähyväisestä tutille. Sivumennen sanoen en ymmärrä ymmärrä, miksi ihmeessä tutista on tullut Suomessa jotenkin epäilyttävä kapistus. En nyt ehkä lähtisi ihan eteläeurooppalaiseen tyyliin, jossa viisivuotiaat vielä lutkuttavat kuminänniä, mutta sallikaa nyt hyvät ihmiset vauvoille tuttinsa. Vaikka samapa tuo minulle - tässä iässä ja toisella kierroksella minua ihan rehellisesti kiinnostaa aika vähän, mitä joku muu ajattelee. Jos sinä olet onnellisempi, kun vauvasi ei syö tuttia, niin hieno homma ja onnea sinulle. Siitä vaan hyvä äiti -palkintoa odottelemaan, lupaan taputtaa katsomosta!

Oho, siitähän tuli pieni avautuminenkin! Ehkäpä vielä pääsen vauhtiin ja lakkaan olemasta niin raivostuttavan seesteinen, haa.

Lillabuu täyttää huomenna kahdeksan viikkoa. Sitä vastasyntynyttä myttyrääpälettä ei enää ole, niisk. Olemista värittää hormonien voimistama haikeus: jotenkin nyt olen ihan eri tavalla tiedostanut, miltä tuntuu ja tuoksuu sylissä köllöttävä lämmin ja pehmoinen pikkuvauva. Se mukautuu minun kehooni totaalisen luottavaisesti: sillä ei vielä ole minkäänlaista henkilökohtaista reviiriä. Esikoinen käytännössä asui sylissä ensimmäiset kuukaudet, mikä tuntui välillä todella ahdistavalta. Nyt, kun jaan aikaani kahdelle (ja yritänpä vielä saada varastettua joitain hetkiä myös itselleni ja miehelle), rauhallinen syliaika tuntuu melkein ylellisyydeltä. Ja väistämättä iskee haikeus, kun ajattelen, että voi hyvin olla, että nuuhkin tässä viimeistä vauvaani.

Ensi viikolla luvassa on mm. tapaaminen papin kanssa, isyyden tunnustus sekä maman omaa aikaa: aion sekä mennä yksille että käydä kampaajalla. Heihei juurikasvu, ei tule ikävä. Pitäisi käydä myös tsekkaamassa hääjuhlapaikka ja miettiä, miten selvitä helpoimmalla ristiäisvalmisteluista. Pötkö saa nimen syyskuun kolmas, joten vielä ei ole paniikki, mutta epäilemättä pian on. Jos jollain on kuningasideoita tarjottavista, niin kertokaa ihmeessä!

9 kommenttia:

 1. Sä kirjoitat niin kovin itselle tuttuja asioita niistä esikoisen äitiyden alkuajoista. Ja voisin kuvitella, että juuri tuollaista oma suhtautuminen olisi toiseen lapseen - sellaista mukavan rentoa, eikä niinkään sitä ahdistusta siitä jatkuvasta riippuvuudesta, mitä väkisinkin äidiksituloprosessissa itsekin hyvin (liian) usein tunsin. Meille ei vain kakkosta ole tulossa, eikä ole mahdollistakaan, joten mietin pitäisikö jopa jättää tällaisten kuten sinun blogisi lukeminen vähemmälle - tätäkin lukiessa kun väkisin meinaa tulla kaihoisa tunne ja ikävä sitä pikkuvauvavaihetta! Noh, senkin riskillä päätän jatkaa kuitenkin seuraamista ;)

  VastaaPoista
 2. Voi niisk, meidänkin Typy (eli ent. Nyytti ;)) on maanantaina 8-viikkoinen! Jotenkin tässä parin viikon aikana tuo Typy on alkanut tuntua jo isolta vauvalta. Asiaan vaikuttaa varmasti myös se, että hän on vihdoin alkanut viihtyä pieniä hetkiä poissa sylistä ja tällä viikolla aloin pohtia jumppamaton esiin kaivamista jopa. Ohhoh! :D

  Ja jotain muutakin kommentoitavaa mulla oli, mutta kappas kun ehdin jo unohtaa sen. Tällasta tää nykyään on eli muisti on olematon... Kiva kuitenkin lukea teidän kuulumisia! :)

  Ainiin, ehdinkin muistaa, eli ristiäistarjottavista. Meillä aita oli matalin niin, että tilasin kahta eri paakkelsia lähileipomosta, itse paistettiin sulhaspiiraita ja suolaisia pasteijoita - molemmat kaupan pakastealtaasta. Sitten vaan erilaisia keksejä pöytään, kahvinkeitto, ja munavoin väkerrys. Kieltäydyin ottamasta mitään stressiä tarjoiluista enkä onneksi muutenkaan ole mitään kodinhengetär, joten ei multa taidettu omin pikkukätösin väkerreltyä odottaakaan. ;) Vieraiksi kutsuttiin vain oman vanhemmat ja sisarukset, joten pappi ja itsemme mukaan lukien meitä oli alle 15 henkeä. Vallan sopivan kokoiset kekkerit, eikä juhlakalukaan pelännyt tai jännittänyt, kun ympärillä oli vain tuttuja naamoja. :)

  VastaaPoista
 3. Jottapa on kiva lukea, kuinka mallikkaasti vauvailu ja äitiys kakkosen kanssa sujuu tuosta rentous-näkökulmasta. On kyse sitten oikeasti helposta vauvasta tai siitä, että itse osaat ottaa rennommin. Toisaalta, jos kakkosella olisi koliikki, se varmaan vähän karistaisi sitä rentoutta hartioilta..

  Minä varaudun edelleen syömättömään, allergiseen ja koliikkiseen sylikissaan, joten kaikki siitä helpommaksi on sitten osastoa rento.

  VastaaPoista
 4. Luna, kiva että sä luet edelleen - ja että et lopettanut tähänkään... :) Musta tuntuu, että sitä turhautumista ja tuskaa aiheuttaa tällä hetkellä enemmän mr. Uhmakas, joskin sekin vaihtelee. Ehkä nyt on vaan jotenkin suotuisat hormonit, kun ei ketuta ihan jatkuvasti.
  Ja hei, olen pahoillani siitä, että kakkosta ei ole tulossa, jos siis olisitte ehkä toisen lapsen halunneet. Lupaan raportoida myös sitten kun elo on vähemmän auvoisaa, koska niitä päiviä ja hetkiä tulee ihan varmasti myös!

  Äni, se oli mullekin silloin Igen kanssa yllätys, miten äkkiä pikkuvauvavaihe menee ohi. Toisaalta ihanaa, kun pikkuinen oppii uutta ja alkaa kiinnostua ympäröivästä maailmasta ja toisaalta taas niin kamalan haikeaa! Mä oon tilannut riisipiirakat mun mummilta, mutta pitäis varmaan tarjota jotain muutakin... Täytynee valjastaa myös mun äiti hommiin, se on innokas leipomaan ja huomattavasti mua taitavampi! :)

  Mama M, sitä mä oon tässä sanonut, että vaikka osaksi vauvan kanssa on varmaan helpompaa siksi, että itse on varmempi, niin kyllä vaan vauvatkin ovat erilaisia. En voi ottaa kunniaa kokonaan itselleni. ;) Mä olin jälleen kerran varautunut pahimpaan ajatellen, että pessimisti ei pety, mutta nyt kävi hyvä arpa. Täytyy nauttia niin kauan kuin tätä kestää! Toivottavasti teillekin syntyy tällä kertaa sellainen pikkutyyppi, joka on ahkera syömään ja ottaa elämän rennosti. Ja hui, sehän voi siis syntyä milloin vaan! Jännää, raportoithan heti!

  VastaaPoista
 5. Ei mulla muuta asiaa ollut, mutta piti tulla sanomaan, että on todella mukavaa lukea näitä sinun pitkiä postauksia - ihan kuin kaverin kuulumisia lukisi :) (Vaikka emme siis olekaan koskaan tavanneet)

  Kivaa kun jaksat päivitellä blogia, vaikka voin arvella, että kiirettä riittää :D

  VastaaPoista
 6. Kiitos ihana tästä kommentista, mä vallan liikutuin! Kyllä mulla tuntuu löytyvän aikaa lukea blogeja ja Facebookia ja uutisia, mut aika usein luen niitä kännykällä, ja sillä ei jaksa postailla tai kommentoidakaan juuri...
  Niin ja jos joskus hengaatte täällä täkäläisessä pääkaupungissa ja teillä on ylimääräistä aikaa, niin hoidetaan toi tapaamisasiakin kuntoon. :)

  VastaaPoista
 7. Olen samaa mieltä kuin Salamatkustaja, eli tällaisia pitkiä postauksia on aina hauska lukea! :)

  VastaaPoista
 8. Joo, ilman muuta näin tehdään, mainio ehdotus :)

  VastaaPoista
 9. Tuo toka vika on ihan kuin omasta päästäni; sylittelyn ihanauus nyt, ajoittainen ahdistus samasta puuhasta esikoisen kohdalla ja haikeus siitä että tää on ehkä nyt sit tässä. Onneksi tuo pötkylä on edelleen niin vauvamainen hampaista ja jatkuvasta eteenpäin pyrkimisestä huolimatta - toivottavasti pysyy vielä pitkään sellaisena!

  VastaaPoista