6.2.2013

Hoitohuolia

Viime päivinä olen jännittänyt esikoisen ensimmäistä laskettelukokemusta, kellunut ilmeisesti pääkaupunkiseudun kaikkien muiden lapsiperheiden kanssa Mäkelänrinteessä, laskenut mäkeä Kaivarissa ja syönyt sitten keskivertolapsen pään kokoisen laskiaispullan, metsästänyt graduaineistoa (ei meinaa irrota mistään, kele), surffannut etsimässä juhlamekkoa maaliskuisiin häihin ja päättänyt, että en vaan voi ostaa kolttua, jonka merkki on Suoli. Olen myös käynyt hotjoogassa, koulussa ja lounastamassa, todennut Runebergin olleen epäilemättä tissimiehiä ja nauranut esikoiselle, jonka kanssa kävin seuraavan keskustelun:

- Mihin pappa meni?
- No sinne juristia tapaamaan.
- Miksi?
- Pitää hoitaa taloyhtiön asioita.
- No eikä menny! Se meni tapaamaan Miaa!
- ????
- Joojoo, pappa sanoi minulle että se menee tapaamaan yhtä Miaa!
- Ai ketä Miaa?
- No sellasta Peppu-Miaa! (Ja sit kauhia röhönauru päälle.)

Miehen kotiin palatessa kävi ilmi, että miehen tapaaman juristin nimi todella oli Mia, minkä mies oli ipanalle maininnut. Titteli kuitenkin oli varatuomari, ei "Peppu".

Kaiken kivan häsläämisen häiriöksi ilmaantui nyt kuitenkin hoitajaongelma, joka vaatii pikaista ratkaisua. Byyh.

Meillä on siis ollut kotona sama lastenhoitaja nyt kaksi vuotta kolmena arkipäivänä viikossa muutamien kuukausien kesätaukoja lukuunottamatta. Alunperin palkkasimme hänet neljäksi kuukaudeksi, kun Igge oli 1,5-vuotias ja olin itse muutaman kuukauden opintovapaalla kuopusta odottaessa. Syksyllä, kun vauva oli jo vähän isompi, hoitaja palasi meille töihin ja vei Igen sekä naapurintytön ulkoilemaan tai esimerkiksi museoon tai nukketeatteriin noin kolmesti viikossa. Oli ylellistä päästä vauvan kanssa kaksin neuvolaan ja muille asioille, joskin tavallaan myös melkein välttämätöntä, sillä meillä ei ole täällä lähietäisyydellä sellaisia isovanhempia tai muita sukulaisia/tuttavia, jotka voisivat päiväsaikaan auttaa edes hätätapauksissa.

Kun pienempi lapsista oli vuoden ja kolme kuukautta, jäin taas opintovapaalle. Molemmat pojat aloittivat hoitouransa, joskin melkoisen kevyesti. Hoitotunteja taisi silloin syyskuussa kertyä parikymmentä, kun hoitopäivät olivat kolmetuntisia kaksi tai kolme kertaa viikossa. Lokakuussakin hoitopäiviä oli vähän, olimme ainakin viikon mummu-ukkilassa ja taisi siinä olla jotain sairasteluakin. Marraskuussa oltiinkin sitten Aasiassa ja joulukuussa sairaina sekä hoitaja lomalla niin, että hoitopäiviä oli yhteensä vissiin viisi. Reissusta palatessa kuulimme myös, että hoitajamme on jäämässä äitiyslomalle viimeistään toukokuussa.

Tammikuussa oli tarkoitus aloittaa arki ja säännölliset hoitopäivät, kolme kertaa viikossa. Ensimmäiset kaksi viikkoa menivät kuitenkin sairastaessa, sekä hoitaja että me olimme vatsataudissa ja flunssassa kaikki vuoronperään. Sitten oli vähän normaalimpaa ehkä kaksi viikkoa, kunnes alkoivat uudet ongelmat: lastenhoitajamme sai ennenaikaisia supistuksia ja lopputuloksena nyt näyttää siltä, että joudumme keksimään uuden hoitoratkaisun.

Harmittaa ihan vietävästi. Hoitajamme kuuluu jo "kalustoon". Juomme usein aamulla yhdessä kahvit ennen kuin lähden yliopistolle. Lapset rakastavat häntä, ne eivät meinaa pysyä pöksyissään aamuisin kun ovikello soi. Hoitajamme on ystävällinen, kiva, luotettava ja tekee lasten kanssa vaikka mitä. Ei yhtään huvittaisi ryhtyä etsimään uutta ihmistä ja säätää hommaa uusiksi.

Mutta kun minkäs teet. Jos hoitajamme ei voi tehdä töitä kuin satunnaisesti, systeemi ei vastaa tarkoitustaan. Minulla on vain rajallisesti opintovapaata, joten sen riivatun gradun pitäisi edetä hyvää vauhtia. Mitä se ei luonnollisesti tee, jos olen kotona hoitamassa lapsia. Mieskin on työttömänä enää tämän viikon, joten siitä ei ole jatkossa tässä asiassa apua (ja tietysti hyvä niin, mutta just nyt olisi sopinut mainiosti, että uusi työ matkoineen olisi alkanut vasta maalikuussa).

Viimeksi laitoimme ilmoituksen työkkärin sivuille ja saimme parissa viikossa noin 60 hakemusta (!). Taso oli toki jokseenkin vaihteleva, enkä oikein jaksaisi sitä rumbaa nyt. Onko joku muuten käyttänyt esimerkiksi Hoitopaikka.netin tai Tendean välityspalstoja joko hoitajaa etsivän tai itse töitä hakevan roolissa? Vai mistä voisi löytää neljäksi kuukaudeksi kivan tyypin hoitamaan noita luonnollisesti suloisia ja kaikinpuolin ihania lapsia? Joku reipas abityttö tai loppuvaiheen lastenhoitaja-, LTO- tai vastaava opiskelija kävisi hyvin, mutta omaan tuttavapiiriin sellaisia ei juuri kuulu. Omat kaverit ovat jo kokopäivätöissä tai äitiyslomalla ja kavereiden ja sukulaisten lapset taas ovat joko vielä itsekin pieniä tai sitten jo samassa elämänvaiheessa kuin oma kaveripiirini.

No, toivomme, että homma suttaantuu jotenkin. Päiväkotipaikkaa ei tällä aikataululla saa, enkä oikeastaan haluaisikaan, kun kyse on näin lyhyestä ajasta. Riipii kyllä jo ihan lastenkin takia etsiä uusi hoitaja muutamaksi kuukaudeksi. Vaikka kai ne tottuvat. Itselläni kai tässä on eniten muutosvastarintaa. Olisin niin toivonut, että lapsilla olisi ollut se sama tuttu ihminen koko kevään, kun syksyllä anyway odottaa sitten dagishommat uusine ihmisineen. Se onkin sitten ihan oma muutosvastarinta-aiheensa, nimittäin mulle. Niin näen jo mun vauvat siellä kaikkien muiden lasten seassa urheina vilkuttamassa ja itseni nieleskelemässä huonosti piilotettuja kyyneleitä. Kuka niiden räkänenätkin sitten pyyhkii. Niisk.

19 kommenttia:

 1. Toivottavasti uusi hoituri löytyy pian!

  Meillä on myöskin sellainen tilanne, ettei ole ketään läheistä, joka voisi jeesata lapsenhoidossa satunnaisesti esim. hakemalla lapsen tarhasta, jos sekä minulla että miehellä on jotain menoa tai tulemalla avuksi silloin, jos jommalla kummalla on työmatkoja. Onkin ollut mielessä, että jossain vaiheessa pitäisi yrittää löytää joku maksullinen apu, johon toivottavasti voisi turvautua toistekin, jos ja kun tarve vaatii. Tuntuu vain hirveän vaikealta alkaa etsimään tällaista henkilöä. Olisi paljon helpompi, jos sellainen löytyisi jonkun tutun kautta eli olisi edes vähän haisua henkilön luotettavuudesta ja sopivuudesta. Mutta minkäs teet.

  Niin ja lykkyä graduprojektille! En kadehdi. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneks mulla on se parin vuoden takainen kandi pohjana, ei tarvi ihan nollasta aloittaa. Mut motivaatio on kyllä pikkuisen kadoksissa, jotenkin tuntuu niin turhalta koko homman tekeminen, kun ei sillä oikeesti oo muuta merkitystä kuin se, että saisin sen hiton tutkinnon joskus. No, nythän sit kärvistelen kun en oo aiemminkaan sitä aikaiseksi saanut... Ei voi syyttää kuin itseään!

   Olen miettinyt ihan samaa, että mitäs sit tehdään, jos esim. toinen on työmatkalla ja toisella on vaikka duunissa tilanne päällä ja jonkun pitäisi hakea lapset hoidosta. Tai muutenkin kun tulee tilanteita, että tarvittaisiin aikuisen ihmisen apua. Toiveissani jostain ilmaantuu joku naapurintyttö tai -täti tai vastaava (huomaattehan sukupuolistereotypiani :), joka on halukas korvausta vastaan jeesaamaan pikaisellakin aikataululla. Toivon sitä siis tästä eteenpäin meille molemmille!

   Poista
 2. Meillä vähän sama tilanne tulossa, onneksi tosin vasta kesän jälkeen. En kyllä tiedä miten raaskin jättää lapset hoitoon vieraalle ihmiselle!? Ihan vatsanpohjasta ottaa kun ajattelen :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vaan ihmeesti mietityttää, kun lapset jää eka kertoja uuden ihmisen kanssa... Tän nykyisen hoitajan kans on ollut sekin niin kivaa, että lapset jää ihan riemuissaan sen kans, vilkuttavat mulle vaan että mene jo. Tulee sellainen tunne, että niillä on hyvä olla ko. ihmisen kanssa. Uuden hoitajan kanssa kaikki alkaa taas alusta, pitää rakentaa luottamus ja luoda kaikki pelisäännöt.

   Päiväkodissa taas mietityttää eri asiat, että miten lapset sopeutuu sinne ja saahan ne varmasti kavereita ja millaista se arkirumba oikeesti sitten on, kun on kaksi pientä lasta ja kaksi työssäkäyvää vanhempaa. Mut näyttäähän noi muutkin siitä ihan hyvin selviävän! :)

   Poista
 3. Hoitohuolet on jotenkin niin rasittavia, meilläkin aihe on ollut pinnalla viime aikoina ja nyt vihdoin saatiin sitten ratkaisu - ei sellainen jota toivottiin mutta ratkaisu kuitenkin. Teillä on siitä tietysti hyvä tilanne, että kun pojat menevät samaan paikkaan niin heistä on lohtua ja seuraa toisilleen. Toivottavasti löydätte hyvän ratkaisun kesäksi ja syksyksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ratkaisua toivomme täälläkin! Syksyllä odottaa tosiaan sit päiväkoti, toivottavasti tästä läheltä (olettaen, että asumme tässä vielä). Mut tää kevät on se isoin murheenkryyni. Ei auta kuin alkaa heittää hoitajaverkkoja vesille!

   Poista
 4. Me ollaan välillä käytetty Hoivanettiä. Meillä käynyt 2 tyttöä ja molemmat ovat olleet ihania. Miinuksena kallis hinta kun tarvitsette nimenomaan jatkuvaa apua :( Meillä käyttö on sen verran satunnaista, ettei hinta vaikuta. Halvempi mahdollisuus on, jos onnistutte saamaan palveluseteleitä sillä perusteella että tukiverkko on olematon? Siitä jää maksettavaksi olikohan se n. 8€. Kannattaa soittaa sinne ja kysyä asiasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä unohdin vastata tähän aiemmin, sori! meidän pitää saada työsuhteinen hoitaja et saadaan se yksityisen hoidon tuki kelalta. toi hoiva.net on varmaan kyllä ihan hyvä ratkaisu tilapäisiin tarpeisiin, täytyy pitää mielessä!

   Poista
 5. Me laitettiin Tendeaan ilmoitus, kun etsittiin lapsille joulukuuksi hoitajaa. Se oli ilmaista, versus noihin "Etsimme teille hoitajan, jos maksat meille 400€" palveluihin. Vastauksia tuli lähihoitajilta, jotka eivät saaneet kirjoitetuksi montaakaan ymmärrettä virkettä hakemukseensa, mutta sitten tuli yksi ihan täydellinen lto-opiskelija, joka palkattiin. Ainakaan Tendeassa ei mitään menetä, kun ei mitään maksakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei thanks, kiva kuulla! Täytyy kokeilla sitä kautta. Viimeks tuli kyllä kans hakemuksia laidasta laitaan, myös ilmeisesti siltä joka tässä hiljattain sai kaupungin hommista kenkää pornoblogin takia. Ainakin nimi kuulosti epäilyttävän tutulta.

   Mitähän se teidän lto-opiskelija tekee, haluiskohan se meille töihin? ;)

   Poista
  2. No se olisi kyllä ollut hyvä tyyppi teille! Mutta se opiskelee ja on harjoittelussa, joten päivätyöt ei onnistu. :(

   Pornoblogi!! :O Mä lähden nyt googlettelemaan.

   Poista
  3. Damn! Se ois varmasti ollut tosi hyvä!

   Miten toi Tendea siis oikein toimii, mä ymmärsin että pitää kuitenkin maksaa että näkee hakeneiden yhteystiedot/hakemukset? Maksoitteko te sen kuukausimaksun vai miten toimitte?

   Poista
  4. No mä olinkin unohtanut sen maksun! Mutta eikö se ollut vaan pari kymppiä se pienin maksu. Otettiin halvin paketti, kun ei ollut tarkoituksena etsiä pitkään hoitajaa. Oli se tendea kuitenkin helppo tapa tavoittaa hoitajia, joten kyllä tunsin saavani rahoille vastinetta, kun löytyi tosi hyvä tyyppi parissa päivässä.

   Poista
  5. Joo se oli 35 euroa se kuukauden maksu, kyllä mäkin sen sitten pulitin. Muuten ihan ok, se vaan vähän ärsytti että siinä pitää tehdä aina sellanen jatkuva sopimus, eli nyt pitää muistaa perua tilaus, ettei tarvi maksaa sitä 35 euroa joka kuukausi.

   Siellä on ollut muutama ihan hyvä hakija ja sitten kyllä niitä toisenkinlaisia. Esimerkiksi jos ilmoitan, että tarvitsemme hoitajaa maaliskuusta kesäkuuhun, niin miksi mulle tulee hakemuksia, joissa lukee että voin tehdä töitä heinä-elokuussa? Mä odotan vielä sitä jackpotia, yks tulee huomenna käymään, jännittää vähän.

   Poista
  6. Vittuuuuu!!! Tajusin juuri, etten ehkä ole muistanut irtisanoutua. Mutta ei kyllä ole laskujakaan tullut. Ellei ne ole suoraveloituksia. Vittu. Kiitos muistutuksesta!!!

   Ja onnea metsästykseen!

   Poista
  7. Ou fak! Se menee ymmärtääkseni suoraan luottokortilta, kannattaa siis tsekata tilanne! Mä oon just sellanen joka tilaa jotain lehteäkin vuositolkulla kun ei vaan muista/saa aikaiseksi perua kestotilausta joten se riski on olemassa että musta tulee myös tendean kestotilaaja. Siks vähän epäröin sen maksun kanssakin.

   Poista