11.2.2013

Lastenhoitajan palkkaaminen kotiin

Stella kysyi kommenteissa, miten yksityisen hoitajan palkkaaminen Kelan tuella toimii käytännössä. Jonkun verran hommaa siinä on, ja varsinkin Kelan kanssa (varmasti kaikkia suuresti hämmästyttäen) on saanut hieman jumpata välillä, mutta kun perusasiat ovat kunnossa, "arki" pyörii melko pienellä vaivalla.

Ensinnäkin siis on palkattava hoitaja. Ensimmäisen hoitajamme löysimme ihan työvoimatoimiston sivujen kautta, sinne voi jättää ilmoituksen kuka vain. Netistä löytyy muitakin paikkoja, joista voi joko etsiä sopivaa hoitajaa tai jonne voi jättää oman ilmoituksensa, esimerkiksi Tendea, joka kuitenkin on työnantajalle (siis tässä tapauksessa hoitajaa etsivälle perheelle) maksullinen, jos haluaa olla yhteydessä sopiviin kandidaatteihin. Ilmoituksen jättäminen sinänsä ei maksa mitään, mutta eipä siitä kamalasti hyötyä ole, jos et saa yhteyttä hakijoihin.

Hoitajan kanssa on tehtävä työsopimus. Lisäksi työnantajaperheen tulee täyttää Kelan WH2-lomake (selvitys päivähoidon tuottajasta) omien tietojensa osalta. Hoitajan tulee varata tapaaminen alueen perhepäivähoidosta vastaavan henkilön kanssa, ja ottaa tapaamiseen mukaan kopio työsopimuksesta, rikosrekisteriote lasten kanssa työskentelyä varten sekä mainittu WH2-lomake täytettynä. Kaupungin edustaja länttää papereihin leimansa ja toimittaa ne eteenpäin Kelalle. (Näin toimitaan Helsingissä, olen ymmärtänyt, että käytännöt vaihtelevat kunnittain.)

Perheen on täytettävä myös hakemus yksityisen hoidon tuesta. Helpoimmin se onnistuu netissä, mutta toki on mahdollista toimittaa myös paperinen hakemuslomake Kelan toimistoon.

Yksityisen hoidon tukea maksetaan Helsingissä alle 3-vuotiaista vähintään 661,40 euroa/kk ja yli 3-vuotiaista vähintään 321,40 euroa/kk. Lisäksi on mahdollista saada tulosidonnaista lisää, kts. tarkemmin täältä. Summissa on mukana Helsingin kaupungin maksama Helsinki-lisä, joka on siis kuntakohtainen. Summa kannattaa tarkistaa työsopimusta tehtäessä - jos lastenhoitajan palkka koostuu vain yksityisen hoidon tuesta, tulee työsopimuksessa lukea, että palkka on (ainakin) kaikista hoitolapsista yhteensä maksettavan tuen suuruinen.

Täyden tuen saa, jos hoitoaika on vähintään 25 h viikossa. Meillä työsopimukseen on kirjattu juuri tuo 25 viikkotuntia, joka käytännössä jakautuu kolmelle päivälle. Viikottainen työaika ja sen jakautuminen on tietenkin työnantajaperheen/-perheiden ja hoitajan välinen asia, joten siitä voi sopia keskenään niin kuin parhaaksi näkee.

Kun Kela on saanut hakemuksen, kaupungin hyväksymän WH2-lomakkeen ja kopion työsopimuksesta, se tekee päätöksen yksityisen hoidon tuesta. Päätöksen saaminen on kestänyt vaihdellen yhdestä kolmeen viikkoon. Ainakin kahdesti on käynyt niin, että kun olimme palkanneet hoitajan yhdessä toisen perheen kanssa, meidän WH2-lomakkeemme oli kirjattu toisen perheen tietoihin. Kannattaa siis olla yhteydessä Kelaan, jos päätöstä ei ala parissa viikossa kuulua.

Kela maksaa tuen suoraan hoitajalle ja hoitaa myös verotuksen. Perheen vastuulle jää kuitenkin työnantajamaksuista huolehtiminen, vaikka hoitaja ei saisi muuta palkkaa kuin yksityisen hoidon tuen. Helpoiten se onnistuu Palkka.fi-palvelussa, jonne kotitaloustyönantaja voi kirjautua pankkitunnuksilla. Kannattaa käydä katsomassa ohjeet, joihin pääsee palvelun etusivulta: siellä opastetaan aika lailla kädestä pitäen, mitä tietoja palkanlaskentaan tarvitaan ja miten homma toimii.

Työnantajan pitää ottaa myös työntekijän tapaturmavakuutus, jonka saat mistä tahansa vakuutusyhtiöstä. Meillä se on Pohjolasta, kun omat vakuutukseni ovat siellä muutenkin. Jos hoitaja saa kuuden kuukauden aikana palkkaa (ml. yksityisen hoidon tuki) yli 7962 euroa (vuoden 2013 raja), pitää työnantajan tehdä TyEL-sopimus jonkun työeläkeyhtiön kanssa. Yhtiöllä ei vissiin ole kovin suurta merkitystä, kunhan jossain on. Meillä on Veritaksessa ja palvelu on ainakin ollut tosi hyvää. Jos palkkasumma on pienempi, voi TyEL-yhtiön valita tilapäisenä työnantajana itse Palkka.fi:ssä kuukausi-ilmoitusta tehdessään.

Työnantajamaksut pitää hoitaa kerran kuukaudessa. Itse esimerkiksi teen ilmoituksen yleensä aina heti kuukauden vaihduttua. Palkka.fi laskee kaikki maksut ja ne voi maksaa verkkopankissa heti siitä suoraan kopipeistaamalla viivakoodin pankkiohjelaaan.

Periaatteessa homma on siis iisipiisi ja helppo makkara. Olen silti onnistunut sotkemaan välillä jotain, maksanut maksuja tuplasti ja joltain kuulta taas en ollenkaan. Onneksi noissa työeläkeyhtiöissä tuntuu olevan ihan ymmärtäväistä väkeä töissä, ja verottaja taas on siitä kiva, että kyllä se lähettää postia, jos jossain asiassa tulee hutiloitua. Kelan kanssa sotkuja on ollut eniten, mutta niistäkin on selvitty.

Toivottavasti tästä on jollekin apua! Saa kysyä ja täydentää, jos tulee mieleen jotain. Mun uniset aivot ei nyt kykene tämän parempaan, menen nukkumaan.

Edit vähän myöhemmin: Stella kyseli kustannuksista, minkä onnellisesti unohdin postausta kirjoittaessani. Esimerkiksi me maksetaan maksuja kaikkiaan kahdesta lapsesta, joista toinen on yli kolme ja toinen alle, yhteensä noin 250 euroa kuussa. Yhdestä alle kolmevuotiaasta kulut olivat jotain 180 euron luokkaa, jos en ihan väärin muista. Varsin kohtuullista siis, ainakin ymmärtääkseni päiväkotimaksut eivät ole ainakaan pienemmät (?). Tosin hintaan ei tietenkään kuulu ruokaa tms. kuten päiväkodissa, mutta toisaalta aikaa, hermoja ja ehkä rahaakin säästyy, kun hoitaja tulee kotiin eikä lapsia tarvitse kuskata mihinkään.

Suurin miinus on varajärjestelmän puute, jos hoitaja sairastaa. Riippuu varmasti paljon työn laadusta (esim. mahdollisuudet etätyöhön ja muihin joustoihin), sosiaalisesta verkostosta (onko lähistöllä esim. eläkkeellä olevia isovanhempia, jotka voivat jeesata tarvittaessa) ja vastaavista seikoista, kuinka iso ongelma se lopulta on. Meillä esimerkiksi hoito on voitu sairastapauksissa useimmiten järjestää kohtuullisin pienin järjestelyin, koska minä opiskelen ja aikatauluni ovat hyvin joustavat. Jos olisin töissä, tilanne olisi heti ihan erilainen.

15 kommenttia:

  1. Tämä oli tosi hyödyllistä, kiitoskiitoskiitos! Ehkä tulee mullekin joskus ajankohtaiseksi, joskus muutamme takaisin Suomeen.

    Jaoin jutun Vuoden mutsin Facebook-sivulla, toivottavasti ei haittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun tekis nyt mieli tarrata siihen, että mitä, millon te muutatte? :)

      Ja ei kestä, kiva jos tästä on hyötyä! Ainakin itse olisin kaivannut jotain tällaista silloin, kun eka kertaa ryhdyttiin hoitajaa palkkaamaan. Yksinkertaisetkin asiat voi saada kuulostamaan yllättävän monimutkaisilta kun oikein yrittää, huomasin kaupungin ja Kelan nettisivuja tulkatessani...

      Poista
  2. Tällaiselle kevytkenkäiselle jokainen ovi on aina vähän raollaan :D Jos Suomeen saisi pari vuorta ukkoa varten, niin miksei... Mutta toisaalta, me kyllä viihdytään nyt täällä Islannissa tosi hyvin. Mut never say never...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut tos Salmisaaressahan on kuulemma tosi hieno kiipeilyseinä. Ai ei oo sama asia vai? No lentokoneitahan menee melkein kuin raitiovaunuja, jos ei vaan mitkään tuhkapilvet sotke liikennettä. :) Siis kaikkihan on vaan järjestelykysymyksiä!

      Poista
  3. Hei, minkä suuruista palkkaa hoitajalle maksetaan? Siitähän saa sitten nuo vähennykset, mutta mitä pitäisi laittaa palkan kohdalle, jos pistää hoitajan hakuun vaikka työvoimatoimiston sivuille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan sun ja hoitajan välinen asia, mitä sovitte. Mä en ehkä laittaisi mitään tarkkaa sinne ilmoitukseen, koska kaikki riippuu kaikesta, esim. pätevyydestä jne.

      Tällä tavalla lukee hoitopaikka.net-sivuille (siellä on paljon tietoa hoitajan palkkaamisesta muutenkin): Työehtosopimuksen puuttuessa määräyksiä palkasta ei ole. Työntekijälle on maksettava tekemästään työstä tavanomainen ja kohtuullinen palkka. Sunnuntai/pyhätyöstä maksettava kaksinkertainen palkka (kotitaloustyöntekijän laki), eikä niitä voida sisällyttää kuukausipalkkaan. Palkka maksettava sovitusti vähintään kerran kuukaudessa ja sen on oltava nostettavissa palkanmaksupäivänä.

      Esimerkiksi meillä ei ole maksettu noiden tukien lisäksi mitään ekstraa, koska kun lapsia oli hoitajalla neljä (2 yli 3-v. ja 2 alle 3-v.), niin hänen palkkansa oli yli 1900 euroa kuussa. Se on suunnilleen sama kuin kaupungillakin lastenhoitajan palkka on (siis esim. päiväkodissa), tosin sillä erotuksella, että meillä työaika oli vain se 25 h/vko.

      Poista
  4. Oon unohtanut laittaa tänne suurkiitoksen tästä selvityksestä, nyt se tulee: KIITOS!!! Ja vielä <3 päälle!! Tää systeemi oli paljon iisimpi kuin mä pelkäsin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei kiitos itsellesi palautteesta! Sydän! Hyvä jos oli apua. Olisin kyllä itsekin aikanaan toivonut jonkinlaista yhteenvetoa asiasta, kun tuntui, että tieto piti etsiä sadasta eri lähteestä.

      Poista
  5. Kiitos tästä. Mä jaoin tän kans monikkoperheiden fb-sivuilla. Siellä moni (itseni mukaan lukien) pohtii lastenhoitajan palkkaamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä, kiva juttu jos tästä on hyötyä!

      Poista
  6. Ihmettelen noita Helsingin yksityisen hoidon tukia. Turussa tukea maksetaan n. 170€ alle kolmevuotiaasta, joka on reilusti vähemmin mitä kirjoitit. Luulisi kaikilla olevan sama summa yksityisen kodin hoidon tukeen. Onko mainitsemasi tuki oikea vai onko siihen lisätty jotain muuta.


    "Yksityisen hoidon tukea maksetaan Helsingissä alle 3-vuotiaista vähintään 661,40 euroa/kk ja yli 3-vuotiaista vähintään 321,40 euroa/kk. Lisäksi on mahdollista saada tulosidonnaista lisää, kts. tarkemmin täältä. Summissa on mukana Helsingin kaupungin maksama Helsinki-lisä, joka on siis kuntakohtainen. Summa kannattaa tarkistaa työsopimusta tehtäessä - jos lastenhoitajan palkka koostuu vain yksityisen hoidon tuesta, tulee työsopimuksessa lukea, että palkka on (ainakin) kaikista hoitolapsista yhteensä maksettavan tuen suuruinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helsingin kaupunki maksaa Helsinki-lisää, minkä vuoksi summa täällä on noin suuri. Ajantasaiset summat löytyvät täältä. http://www.hel.fi/hki/Vaka/fi/Yksityinen+p_iv_hoito/Yksityisen+hoidon+tuki
      Kaikki kunnat maksavat tuota perusosaa eli hoitorahaa, ja lisäksi jotkut kunnat maksavat kuntakohtaista lisää. Summa ei siis ole sama kaikissa kunnissa. Myös esim. kotihoidontuki vaihtelee kunnittain samalla periaatteella.

      Poista
    2. Ja vielä lisäyksenä edelliseen: Turun kaupungin nettisivujen mukaan yksityisen hoidon tuki on työsopimussuhteiselle hoitajalle 390,-/kk/alle 3-vuotias ja 320 e/kk/yli 3-vuotias lapsi. Kts. http://www.turku.fi/Public/Default.aspx?contentid=29333

      Poista
    3. Nuo summat ovat siis Turun maksamia kuntalisiä, joiden lisäksi saa myös Kelan maksamaa hoitorahaa sen n. 171 euroa/kk/lapsi. Yhteensä summa on siis jopa suurempi kuin Helsingissä.

      Poista
  7. Voiko kela maksaa 14-vuotiaalle yhdeksäsluokkalaiselle tytölle palkkaa jos hän hoitaa lapsia noin 6h/viikko?

    VastaaPoista