12.6.2011

Lauseita, joita en halua kuulla

"Suomessa on niin harvoin näin lämmintä, että kyllä nyt pitää nauttia."

Valitan harvoin auringosta ja lämmöstä, mutta tällä kertaa katson oikeudekseni olla hihkumatta riemusta, kun mittari näyttää varjossa +30, sormet nakkiutuvat, jalat muistuttavat sämpylöitä ja naamakin alkaa näyttää samalta kuin amerikkalaisten synnytysohjelmien valtavilla, sairaalan käytävillä laahustavilla kaapuasuisilla odottajilla. Tai sitten sitten eräälläkin nimeltä mainitsemattomalla "glamourmallilla".

Ollaan pyöritty koko viikonloppu tässä lähihoodeilla, Hietsun torilla, Kaivarissa, Koffin puistossa ja periaatteessa kaikki on hienosti. Silti vähän väliä iskee joko hillitön vitutus tai lohduton itketys, kun koko muu maailma näyttää nauttivan olostaan ja oma pinna on kireämpi kuin viulun kieli. Ei vaan huvita mikään, jokainen päivä on samanlainen kuin edellinen ja kaikista kamalinta on herätä joka aamu siihen, että tilanne on ihan sama kuin edellisenäkin päivänä. Olen myös kamalan epäsosiaalinen, tai oikeastaan valikoiva. Mua huvittaa nähdä vain harvoja ihmisiä, ja välillä tuntuu, ettei huvita nähdä ketään. (Ja itseään peilistä kaikista vähiten.)

"Ei sinne kukaan oo vielä jäänyt."

Oh really? Itseasiassa luin joskus jonkun lääkärin sanoneen, että joskus muinoin niin itseasiassa saattoi käydäkin, jos ihan tarkkoja ollaan. Nykyään niin ei tietenkään käy, mutta a) sen kuuleminen ei lohduta tippaakaan ja b) uskokaa tai älkää, minä tiedän, että se tulee ulos sieltä tavalla tai toisella. Se ei vaan kamalasti lohduta, kun koko oleminen junnaa paikallaan tämän yhden asian ympärillä. Sitä paitsi olen nyt kuullut ko. lauseen noin kolmetuhatta kertaa, eikä lasketusta ajasta sentään ole kuin neljä päivää. Miten tätä kestää vielä mahdolliset pari viikkoa päälle?

"Vieläkö sä oot yhdessä osassa?"

Tämäkin on kulunut juttu, mutta luuleeko joku ystävä tai sukulainen ihan tosiaan, että emme ilmoittaisi, kun vauva on syntynyt? Että joo, kyllähän se tuli jo viikko sitten, mutta ei vaan olla vielä ehditty tai viitsitty kertoa. Ja lisäksi vähän ärsyttää tuo "vielä". Edelleenkin lasketusta ajasta, joka nyt on aika epätarkka käsite anyways, on vasta neljä PÄIVÄÄ, ei esim. neljää viikkoa.

Mikä siinäkin on, että jokainen haluaa väkisin tietää sen tarkan lasketun ajan, vaikka kuinka yrittää puhua epämääräisemmin ja fakkiintuu sitten ihan totaalisesti siihen? Joskus ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa: miehen sisko, jolla ei ihan ilmeisesti ole mitään käsitystä aihepiiristä, kysyi ihan tosissaan päivää ennen laskettua aikaa, että mitä huomenna sitten tehdään, jos vauva ei synny. Hänen oli jotenkin hyvin vaikea ymmärtää, että ei yhtään mitään - sitten vaan odotellaan lisää. Jotenkin kuvittelisi, että järkikin sanoo, ettei tällainen homma voi olla yhdestä päivämäärästä kiinni, mutta ilmeisesti olen väärässä.

"Voi sulla on varmaan ihan kamalaa ja kuinka sä jaksat ja nyyhnyyh ja lässynlässynlää."

Olen surkea ottamaan vastaan sääliä. Tiedän, että tämä olotila on vain väliaikainen ja että maailmassa on suurempiakin suruja. En kaipaa turhaa lässytystä enkä jaksuhaleja, koska suurimmaksi osaksi olen lähinnä v*ttuuntunut. Kanssakiroilu, sopiva kuittailu ja tiedänettätoionpaskaa-kommentit (siis sellaisilta, jotka tietävät) piristävät eniten. Ja se, että joku kysyy ihan normaalisti, että mitä teette huomenna eikä keskity vain siihen, että joko sä synnytät. Asia pyörii mielessä ihan tarpeeksi muutenkin, believe me!

Jotenkin itsekin meinaa välillä unohtua, että lasketun ajan ylittäminen ei edes vielä tarkoita yliaikaisuutta, koska raskauden normaali kesto on 37-42 viikkoa (tjsp). Eiväthän ihmisvartalot muutenkaan toimi kuin koneet ja kaikki samalla tavalla, mutta kukaan tuskin kiinnittää huomiota siihen, että miksi mun kuukautiskiertoni on viisi päivää lyhyempi kuin kaverin tai miksi mulla se flunssa kesti kolme päivää ja työkaverilla vain yhden. Eihän tässä nyt periaatteessa sen kummemmasta asiasta ole kyse. Ja mistä sekin johtuu, että on jotenkin hienompaa synnyttää vähän ennen laskettua aikaa kuin sen jälkeen?

No, tuleepahan koettua tämäkin riemu. Helpottavaa purkaa tätä jonnekin, miesparka on saanut kuulla ruikutustani kyllästymiseen asti. (Muille en kehtaa ruikuttaa. :) Ja sitä paitsi tätähän minä halusin, kun toivoin, ettei tarvittaisi suunniteltua sektiota. Sitä saa, mitä tilaa, joten epäilemättä saan nauttia tästä koko rahan edestä sinne juhannukseen asti!

26 kommenttia:

 1. "Ja mistä sekin johtuu, että on jotenkin hienompaa synnyttää vähän ennen laskettua aikaa kuin sen jälkeen?"

  joo, se on vähintään mielenkiintoista, että tällainen ajatus tosiaan on valloillaan. sitä on onnistuneempi lapsensaaja, jos ei

  a) liho raskausaikana, vaan on hoikka mahaa lukuunottamatta. niiden ihailevien kommenttien määrää! "se riikka oli siis niin hoikka raskaanakin, upee näky!" (tämä seikka ei suinkaan ole omavalintainen aina, eikä raskausaikainen pyöreys välttämättä ole läskiä - ja mitä sitten, vaikka olisikin? nimim. n.14kg nestettä raskaana ollessa kerännyt raskausmyrkytykseen lopulta sairastunut saatana).

  b) kaikki menee koko ajan putkeen, ei ole pahoinvointia tai muitakaan vaivoja. se on joku ylpeilynaihe se jatkuva hyvinvoivaisuus raskaana ollessa. (nimim. omassa raskaudessa ehkä 2,5 kivaa päivää.)

  c) synnyttää alateitse. (ikään kuin sekään olisi omavalintaista. meillä helvetillinen monen vuorokauden käynnistys päätyi - luojan kiitos - onnelliseen sektioon.)

  d) muistaa pullauttaa vauvan ajoissa pihalle. ikään kuin yliajalle mennyt raskaus olisi äidistä kiinni. sitten ikävään äänensävyyn puhutaan, kuinka "vauva oli niin iso, kun se meni yliajalle, voivoi".

  e) vauva kasvaa heti syntymästä kaikella lailla keskikäyrillä.

  f) ei ole verenpainetta tai sokeria (tai rasituskoetta, sehän todistaa sen, että on pakko olla LÄSKI. yhdelle hoikalle naamakirjakaverille kommattiin kummissaan, että miksi HÄN joutuu sokerirasitukseen, kun on NIIN HOIKKA? totuushan rasituksista on aika toinen kuitenkin, ja niitä tehdään herkästi kaikille odottajille kokoon katsomatta.)

  mut niinku oikeesti, mihin nää perustuu? kun suurin osa asioista raskaana ollessa ei kauheammin ole omassa kädessä. synnytyksestä puhumattakaan. yritä kestää siellä hups!

  VastaaPoista
 2. Tuo v*tutus ja varsinkin epäsosiaalisuus kuulostaa kovin tutulta. Muutama päivä ennen oman synnytykseni alkamista en suostunut puhumaan muille kuin omalle miehelle.

  VastaaPoista
 3. Nyt ei kykene tuottamaan mitään säkenöivämpää kommenttia, joten tyydyn vain tähän: NIIN samaa mieltä!

  VastaaPoista
 4. Niin. Koskaan aiemmin kirjoitetun historian aikana Suomessa ei ole ollut lämmintä, joten nautitaan nyt saatana vaikka hampaat irvessä.

  (Joo, en nauti.)

  VastaaPoista
 5. Mulle äiti soitti lasketun ajan lähestyessä melkein joka jumalan päivä ja kysyi kautta rantain: "Mitä kuuluu...?" tai "Onko tuntemuksia?" tai "Miten menee?"

  Minä tein toiveikkaana lumitöitä lasketun ajan lähestyessä, mutta eipä sekään auttanut. Tuli vaan järkyttävän huono olo.

  Noista vaivoista (LaraFlynnille). Ei mulla kyllä tullu eriteltyä kovin tarkasti tympeää närästystä, sormien nakkiturvotusta tms. raskausvaivoja. Eli vastailin että olo on ihan ok, kun ei oikeasti ollut mitään suurempaa hätää. Että ei se välttämättä ole vaivojen puutetta, vaan haluttomuutta levitellä likaisia yksityiskohtia ;)

  VastaaPoista
 6. Kavereiden yliajalle menneet raskaudet on aiheuttaneet juuri noita "no, joko se on syntynyt"-puheluita ja tekstareita. Mikä on kyllä aika mölliä, kyllähän ihmiset ilmoittaa lapsen syntymästä! Ja jos ei ilmota, niillä on siihen varmaan melko painava syy, eikä esim unohdus. Ja sit kans sellanen "pistä nyt jo siihen vaimoos vauhtia"-läppä beebin isälle on jotenkin, no, ärsyttävää, kun eiköhän se ole se äiti joka eniten tilanteessa kärvistelee eikä mummot ja kummit. Etenkin kun kaikki tietää, ettei lapsen syntymäajankohtaan voi vaikuttaa ainakaan hoputtamalla Facebookissa.

  Lipsi syntyi huomaavaisesti kaksi päivää ennen laskettua aikaa, mutta mäkin ehdin saada osani NO JOKOS SE SYNTYY -tiedusteluista ja kaikki mun Facebook-statukset, oli ne sitten "lähdössä äänenkäytön kurssille" tai "katselen tässä videoita kotisohvalla" -sisältöisiä, oli jotenkin oudosti tulkittaviksi eufemismeiksi käynnissä olevalle synnytykselle. Sitten kun synnytys alkoi, piti perua yksi tapaaminen kaverin kanssa ja vannotin sitä moneen kertaan, ettei sitten mölise kellekään mitä olen parhaillaan tekemässä, koska en todellakaan olisi kaivannut miljoonaa "onko vauva jo maailmassa" -puhelua tai tekstaria.

  Mäkään en tykkää säälistä, vaikka se olisi kuinka hyväntahtoista ja myötätuntoista. En nimittäin pidä siitä, että kukaan muu määrittelee, mitä mun pitäisi tuntea. Siinä, kun jakaa jonkun akuutin vitutuksen ja saa vastineeksi sellaista "mä ymmärrän hirveän hyvin että sulla on nyt raskasta ja tosi paha mieli, pitäiskö sun nyt vaan itkeä niin toi sykkyrä sun sisältä aukeaisi" ei ainakaan vitutus vähenny vaan päätä alkaa kiristää entistä pahemmin.

  VastaaPoista
 7. LaraFlynn, kiitos ja aivan! Oon miettinyt noita aivan samoja juttuja. Ja tietenkään ei ole suotavaa saada raskausarpia ja mieluiten synnytyksen on mentävä sutjakkaasti ja huumeitta. Mieluiten äiti on jo metrin auki laitokselle mennessään ja eipä siinä mitään puudutuksia tarvita, kun kertaponnistuksella ulos livahtaa kymmenen pisteen vauva, joka tietenkin edustaa sitä sukupuolta, jota perheessä ei vielä ennestään ollut (jos siis kyseessä ei ole esikoinen). Puhumattakaan siitä, että äiti imettää ja ne harvat raskauskilotkin katoavat muutamassa viikossa ja sitten ihastellaan, että ei siitäkään kyllä yhtään huomaa, että on vasta neljä viikkoa sitten synnyttänyt.

  Sokerirasituksesta vielä se, että kuulemma ainakin Hgissä rasitukseen laitetaan automaattisesti kaikki muut paitsi alle 25-vuotiaat, normaalipainoiset ensisynnyttäjät, joilla ei ole diabetesta lähisuvussa sekä sellaiset normaalipainoiset uudelleensynnyttäjät, joilla ei todettu mitään häikkää sokeriarvoissa ensimmäisessä raskaudessa. Eli siis käytännössä lähes kaikki testataan ainakin kerran.

  Neppe, eikös eläimetkin vetäydy jonnekin syrjään synnyttämään? Ehkä mulla on vielä toivoa! Tosin pelkän vitutuksen perusteella mulla on ollut tässä viimeisten 9 kuukauden aikana synnytys lähellä melko usein... ;)

  Äni, juu, epäilemättä aika ajankohtaiset fiilikset siellä myös! :)

  VastaaPoista
 8. Oho, tänne olikin tipahtanut lisää kommentteja sillä aikaa, kun vastailin kolmeen ensimmäiseen!

  No niin siis, Fanny, juurikin näin. Pikkuisen riipii tämä kollektiivinen pakko nauttia lämmöstä ihan riippumatta siitä, tuntuuko se henkilökohtaisesti nautinnolliselta vai ei. Koska kyllä nyt vaan KUULUU nauttia ja sillä siisti.

  Onna, mua kans vähän kypsyttää myös eritellä mahdollisia ennakoivia merkkejä jokaiselle vastaantulijalle. Melkein mikä tahansa kun voi jonkun teorian mukaan viitata synnytykseen tai sitten ei. Sitä paitsi tässä vaiheessa synnytyksen käynnistyminen on kuitenkin joka päivä todennäköisempää, joten tavallaan ei oo kovin ihmeellistä, vaikka sellaisia merkkejä ilmassa oliskin. Mikään tai kukaan (paitsi ehkä lapsiveden meno) kun ei kuitenkaan voi varmasti ja tarkkaan ennustaa, milloin synnytys alkaa.

  Mua ei muuten huvita vastata puhelimeen tai lukea tekstiviestejä, kun pelkään sisällön olevan "vieläkö sä oot yhdessä osassa" -jankutusta. Ja jos et heti vastaa, niin tietysti oot synnyttämässä, koska muutenhan ihmiset istuu sormi näppäimillä alituisessaa vastausvalmiudessa...

  Lupiini, mäkin säästyin tältä viimeks, kun Igge savustettiin ulos muutamaa päivää ennen la:ta. Vaikka kyllä silloinkin jo ehdin saada jokotteluista osani. Toi on muuten kans aika jännä juttu, että tässä vaiheessa mikä tahansa FB-päivitys liitetään jotenkin synnytykseen tai raskauteen. Oon puolitarkoituksella yrittänyt välttää nimenomaan tätä aihetta koskevia statuksia (riittää, että jankkaa tätä täällä :), mutta aina ne kommentit vaan tuppaa jotenkin luisumaan samaan teemaan. Jotenkin vähän nyt kypsyttää koko Naamiskin taas, mut taas jos ei siellä tapahdu mitään, niin kohta on joku kyselemässä, että joko sä synnytät.

  Mä en pysty itkemään liian empaattisessa ilmapiirissä, mun itku lähtee yleensä enemmän kiukusta ja itsesäälistä ja ei ihan kenen tahansa seurassa. Paitsi siis liikutusitkut on tietysti erikseen. Yliempaattisuus ja sääli tuntuvat vain kiusallisilta, ja reagoin herkästi purevilla kommenteilla, mistä toinen osapuoli ymmärrettävästi ottaa helposti herneen nenään, mikä taas ahdistaa mua lisää ja sitten kasassa onkin jo oikein sievä konflikti. Oon miettinyt tätä sitä synnytystäkin ajatellen, että luulen, että mulle on enemmän apua vähän ronskimmasta asenteesta kuin päänsilittelystä, mut mistäs sitä koskaan tietää!

  VastaaPoista
 9. Äh, mä niin muistan postanneeni samasta aiheesta viime elokuun helteillä. Ja silti mä heitin synnytysjuttuja facessa...anna anteeks, se oli tyhmää (ja oikeastaan tiesin sen jo sillon, mut miks se oli olevinaan hauskaa, kun ei ollut?).

  Ero sun ja mun vuodatuksissa on se, että se keksit edes sen kanssavitutuksen lohduttavan, mä en keksinyt sillon yhtään mitään. Valikoiduin tosi tarkkaan seuraan, äksyilin ja hermoilin, oli kuuma, hiki ja tukala, kamala olo eikä se saakelin helle ollut mistään suunnasta katsottuna kivaa. Kaikki ihmiset ja asiat vaan oli ihan perseestä.

  Ei sääliä, mut sympatiaa. Ei jaksamisia, mut ihan vitullista raivoa loppupäiviin.

  VastaaPoista
 10. Hahaa, mun piti itseasiassa lisätä tonne johonkin, että pieni (vertais)kuittailu on jostain syystä ihan hauskaa. Mua nauratti se sun kommenttis, ei siis mitään anteeksipyydettävää! Oon kuitenkin välillä ihan kohtuullisella tuulella, ainakin muutamia minuutteja, kunnes taas alkaa ahistaa... Mut hei, huomiseks luvattiin +16 ja vesisadetta, hurraa!

  VastaaPoista
 11. Mahtavaa, et sä sit ihan superherkkis vielä ainakaan ole! :D Tai sit siinä on vaan eronsa, et kuittaileeko joku, joka tietää, miten rasittavaa se on vai joku, joka tekis mieli lähettää raketilla kuuhun, ettei sille tekis pahempaa väkivaltaa idioottimaisten kommenttiensa takia. Mut mä sovin kyllä ihan molempiin kategorioihin :D

  VastaaPoista
 12. Riippuu tosiaan vähän tyypistä, että keltä kestää mitäkin... Sun kieroutunut huumori ei ärsyttänyt yhtään, varmaan just siks, että tiedän, että tiedät, että ei varmaan oo kertaakaan käyny mielessä toi synnyttäminen. :) Mies kysyy muuten melkein joka päivä, että mitä sä haluaisit tehdä tänään ja mä vastaan aina, että synnyttää. Toistaiseks on naurattanut, mut saa nähdä kuinka kauan!

  VastaaPoista
 13. "ei sinne vielä oo kukaan jääny"
  mä oon miettinyt molemmissa raskauksissa ja erityisesti niiden jälkeen, että mites entisaikaan kun on näitä mun tapauksia? Kun molemmat on käynnistetty 42 eikä silloinkaan oo tulleet ulos helpolla, niin mitenhän ois mennyt 100-200 tai mikä lie aika sitten - oliskohan vaan sittenkin jääneet sisään? Ja nyt kun sanoit tuosta lukemastasi niin koin melkein voitonriemua (en tajuu, ihan hullu olo) siitä että niin siinä varmaan olis just käynyt, hah.

  Erakoituminen ja armoton ketutus la:n jälkeen kuului mullakin kuvioon. Saatat jonkun valituksen muistaakin... ;)

  Mut kyllä ne päivät sullakin tässä nyt vääjämättä vähenee. Elän hengessä mukana :)

  VastaaPoista
 14. Tiedän tunteen kolmen viikon ja puolentoista vuoden takaa ;) Silloin ei tosin onneks ollut noita helteitä. Mulla v-tutus on alkanut molemmista 41+0. Tästä toisesta alkoi ensin lievempänä kun yritin tsempata itseäni rauhallisilla illoilla (joita ei muuten enää ole). Mutta tästä toisesta se v-tutus kiihtyikin sitten 41+2 nollasta sataan sekunnissa ja meillä oli NIIN kireä fiilis kotona :(

  Sit piti kommentoida vielä tota sokerirasitusjuttua. Mulla oli ekassa raskaudessa sokerirasitustulokset ok. Toisessa eivät olisi laittaneet rasitukseen tuon tuloksen ja esikoisen hieman alle keskikäyrän syntymäpainon vuoksi lainkaan, mutta luonne kun on tämä, että haluan tietää jos olisi jotain riskiä myöhemmin tai jotain hätää raskaudessa, niin puhuin itseni rasituskokeeseen, jossa sitten yksi arvo olikin kymmenyksen yli rajan. No, hirveestä järkytyksestä selvineenä (reaktiolle pystyn jo vähän naurahtamaan) mittailin sokereita kotona ja olivat aina hyvät. Synnytyksen jälkeen lapsivuodeosastolla vauvan sokereita mitattiin monta kertaa (johon en ollut yhtään valmistautunut, ei neuvolassakaan mitään tästä koskaan puhuttu). Vauvan sokerit olivat jokaisella kerralla hyviä. Lapsi syntyi 41+5 painaen 3380. Nyt joku varmaan älähtää kun uskallan kirjoittaa tän, mutta mietin siellä osastolla, että montakohan vauvaa täällä on, joiden sokerit ei oo sitä mitä pitäis, mutta niiltä ei vaan mitata kun ei oo ollut rasituksessa. No, eiköhän noikin tunteet mee vähän hormonihuurujen piikkiin. Mut kyllä se tälleen liikunta-alan ammattilaisena vähän huvitti saada pontevia elämäntapamuutosohjeita eräältä hoitajalta, joka kaikesta päätellen eli itse täysin antamiaan ohjeitaan vasten ;)

  Sori, tästä tulikin pidempi vuodatus kun oli tarkoitus, sokerijutuista piti alunperin vuodattaa sinne sun sokerirasitustekstiin, mutta tämä tuli nyt tänne tuon ekan kommentin innoittamana.

  Mutta nyt puhaltaa sit taas uudet tuulet, ja kiitän luojaa tästä viileästä säästä, alkoi jo hieman ahdistaa taaperon ja vastasyntyneen kanssa noi helteet :/

  -Maria-

  VastaaPoista
 15. Mä kun olin synnyttämässä niin vanhemmat tiesivät sen, kun ne oli pitänyt hälyyttää hakemaan koira hoitoon. Kun sitä siinä käynnisteltiin, niin laitoin puhelimen äänettömälle enkä lukenut paria viestiä + lopulta sammutin koko laitteen 1,5 vuorokaudeksi. Sitten kun avasin sen joskus kuuden tunnin päästä synnytyksestä, niin hiukan ärsytti ne tulleet viestit tyyliä "laita nyt jotain viestiä ettei tarvitse huolestua". Ööh, mä en todellakaan jaa synnytystä kenenkään muun kuin mieheni kanssa enkä lähettele mitään väliaikatietoja. Odottakoot vaikka neljä vuorokautta jos niikseen tulee. Jos jossain kohtaa elän todellakin omia tuntemuksiani kuunnellen ja muista välittämättä, niin synnyttäessä!

  Itsellä kun meni sen 10 päivää ylitse lasketun ajan, niin näytän säännöllisesti hämmästyvän, jos joku synnyttää ennnen laskettua aikaa tai siinä lasketun ajan lähellä... että mä en kyllä utele keltään mitään tuntemuksia... ;)

  VastaaPoista
 16. Petuli, vitsi kun muistaisin, mistä sen luin, niin laittaisin linkin! Onneks sentään se kuumuus loppui, on taas vähän helpompi hengittää. Mä en vaan jotenkin osaa kuvitella, että se synnytys tästä lähtis itsekseen käyntiin, mutta toivoisin, ettei tarvis ainakaan kovin rajusti käynnistellä, kun mulla on alla se sektio... Mut vielähän tässä on aikaa - joka tosin kuluu samaan aikaan piinaavaan hitaasti ja pelottavan nopeasti!

  Maria, mä oon kans vaan lukenut netistä tosta vauvan sokereiden mittaamisesta. Neuvolassa ei oo asiasta sanottu halaistua sanaa. Mullakaan ei niissä arvoissa oo sen rasituskokeen jälkeen ollut mitään (suurimmaks osaksi paastoarvo on ollut alle viiden), mutta silti vaan se rd-diagnoosi kummittelee jossain mukana. On kyllä aika omituista, että neuvolassa oikeesti suositellaan esim. sokerin korvaamista makeutusaineilla, vaikka niitä tuskin voi pitää kovin terveellisinä... Mulle tuli vähän sellainen olo, että kun jostain piti keksiä sanomista, niin se oli sitten siitä, että menin tunnustamaan käyttäväni leivän päällä tuorejuustoa enkä margariinia. Joojoo, pehmeitä rasvoja ja niin pois päin, mutta oikeesti en oikein usko, että mun ruokavalio kaatuu pariin ruokalusikalliseen tuorejuustoa.

  Pilami, ihmiset on kyllä uskomattoman ajattelemattomia, vaikka kuinka olis hyvä tarkoitus. Mulla meni viimeks vähän hermot siihen, että oltiin just tultu kotiin ja kaikki oli vielä aika kaoottista, niin jotkut ei selvästikään oikein ymmärtäneet, että puhelimeen/tekstiviesteihin vastaaminen ei ollut ihan ensimmäisenä mielessä, etenkin kun niitä viestejä ja puheluita tuli aikamoisella tahdilla. Mua ärsytti suunnattomasti se, että kaikki eivät ymmärtäneet, että ihan varmasti soitan/tekstaan/otan muuten yhteyttä kun ehdin ja jaksan, mutta mulla oli tosiaan vähän muutakin mielessä. Eikä edes huvittanut heti nähdä kaikkia ihan läheisimpiäkään, saati sitten sellaisia, joita en muutenkaan nää kovin usein... Liittyiskö se jotenkin tähän ainaisen tavoitettavuuden aikaan, että ihmiset ei osaa olla ilman jatkuvaa infovirtaa edes silloin, kun joku synnyttää? Pitäis varmaan laitokseltakin päivittää FB-statusta tai twiitata että montako senttiä paikat on auki ja mikä tilanne, huhhuh...

  Mä muuten jotenkin aina hämmästyn kun jonkun vauva syntyy, oli se sitten ennen tai jälkeen la:n. Siis vaikka periaatteessa tiedän, että sellanen sieltä on tulossa, niin jotenkin se vaan aina ihmetyttää, että mitä, nytkö se sit syntyi. :D

  VastaaPoista
 17. Itse päätin tokaista kaikkiin typeriin, osanottaviin ja muuten vain rasittaviin kommentteihin, että LA meni jo ja vauva on nyt peruttu tältä erää. Ei syntynyt ajallaan ei tule ollenkaan. Vaikka tuli se 42+1 ja silloinkin varmaan vain koska olin niin kiukkuinen. Håller tummarna!

  VastaaPoista
 18. Oi osanottoni vaan ja kaikin puolin säälittömäksi tarkoitettu kannustuskin tulevii päiviin fraasien ja ihan itse tilanteenkin vuoksi.

  Mua ihan piristi jo näillä viikoilla puolitutun kommentti viime viikolla sattumalta törmättyämme.

  Tuttava: "Sulla on sitten vatsasta päätellen laskettu aika ihan käsillä?"

  Minä: "No kyllä tässä vielä kaksi ja puoli kuukautta on jäljellä."

  Tuloksena vaivaantunut hiljaisuus ja oma äänekäs päänsisäinen kiroiluni. Odotan innolla tulevien helteiden ja todellisen lasketun ajan lähestymisen kirvoittavia kommentteja, erityisesti ulkonäöstäni. Joka tuntuu olevan yleinen sallittu puheenaihe raskaana olevasta.

  VastaaPoista
 19. Edellisen kommentin lähetti siis sormipuoli Iskunvaimennin..

  VastaaPoista
 20. Turistiaasi, mä sanoin itse asiassa ihan samaa eilen useampaankin otteeseen, siis että joo, koko homma on peruttu, ollaan päätetty pakata vauvakamat takas kellariin ja katsellaan sitten syssymmällä uudestaan. :)

  Sormipuolelle sinne terveisiä, että voi kakka mikä tilanne... Mut oletetaan, että ko. henkilö sanoi sen vaan jotain sanoakseen eikä hänellä varsinaisesti ole käsitystä siitä, miltä viimeisillään raskaana oleva nainen näyttää. Jotenkin oon muuten saanut noita mahan koko -kommentteja tässä raskaudessa vähemmän kuin viimeks, minkä oletan ainakin osittain johtuvan siitä, että en oo ollut töissä. Mun aikuiskontaktit on suurimmaks osaks samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, jotka joko ei jaksa olla niin kiinnostuneita muiden mahoista tai sitten tietävät, ettei jatkuva koon arviointi oo kovin mukavaa. Nyt mua kyllä huvittaa ihmisten ilmeet kun ne sanoo, että "sulla ei varmaan oo enää kauan jäljellä" ja mä vastaan, että toivottavasti, kun la oli viikko sitten... :)

  VastaaPoista
 21. Ymmärrän että samojen kommenttien kuunteleminen on rasittavaa, mutta kai sekin olisi outoa jos kukaan ei mitenkään noteeraisi raskauttasi, kun se nyt kuitenkin on ihan ilmeisesti ajankohtainen asia. Asiattomat ja epäkohteliaat kommentit ovat tietenkin eri asia kuin kömpelöt small talk -yritykset.

  VastaaPoista
 22. Juuri sen takia avaudunkin kommenttien rasittavuudesta tänne enkä niille ihmisille, joiden tiedän tarkoittavan vain hyvää. :)

  VastaaPoista
 23. Vitsit, minähän synnytin Joonaksen kans 41+5 ja oli melkoset helteet. En kyllä muista kärsineeni sillonkaan (mut olen oikea hellefanaatikko). Nyt on kyllä sormet turvonneet aika paljon, mutta silti pidän helteestä...:D

  Muuten ymmärrän kyllä ärtymyksen ja yleisen vitutuksen muuten!

  Ite muistan LA:n jälkeen lopettaneeni odotuksen. En tiedä mikä juttu siinä oli mut sit vaan menin silleen et "ei toi synny enää". Kaikki stressi hävis johonkin (tosin purkautui kyllä sitten kun ne lapsvedet meni)... sitä vaan touhus päivät pitkät (ajoin esim. rivariyhtiömme nurmikot, kyykin kukkapenkeissä ja otin aurinkoa (eihän sitä sovi synnyttämään mennä kalkkilaivan värisenä:D)).

  Niin ja synnytin siis 3200 grammaisen vauvan, itse painoin lähes 100 kiloa. Ja nyt en joudu sokerirasitukseen, vaikka paino ei ole edes pudonnut edelliselle tasolle. Miten erilaiset menettelytavat on kunnissa (meillä rasituksen "alaikärajakin" ilman muita syitä on vissiin vasta 37 v).

  Sitä minä en ymmärrä et kun nykyään yhä enemmän ja enemmän vauvat syntyy LA:n jälkeen, että eikö sitä laskutapaa voisi jotenkin muuttaa? Vai eletäänkö me siltä osin keskiajalla, että ne syntyy sitten kun ne syntyy?? Joku syyhän siihen on, että enenevässä määrin muksut pysyy masussa pidempään...

  Toisaalta naisen biologia on tietysti sitä itseään, mutta meillä esim. nlassa jo rv 38 täti sanoi et pää on kiinnittynyt (syntyy pian) ja synnytyksessä todettiin ettei oo alhaalla et eka pitää ponnistaa alas ja sit vasta ulos... et ihan arpapeliä minusta. 2010-luvulla??? Jos nlassa täti ei käsituntumalla osaa koplata oikein, niin miksei ne sitten esim. ultraa? Onhan sillä iso merkitys syntyykö laps nyt vai kuukauden päästä...

  Siitä kyllä oon iloinen, että sain olla itse ihan rauhassa loppuraskauden. Töistäkään ei ketään kysellyt, eikä oikeestaan sukulaiset eikä tututkaan. Saa nähdä kuinka nyt käy:)

  VastaaPoista
 24. Itse asiassa nykyään kaiketi ei enää ihan niin innolla pitäisi suosia täsmällistä laskettua päivää, vaan viiden viikon mittaista ns. synnytysikkunaa. Sikiöhän on täysiaikainen rv 37+0 ja yliaikaiseksi raskaus menee vasta 42+0. Toisaalta raskausviikot lasketaan standardoidun kierron mukaan, jolloin ovis on pd14 ja kierron pituus 28. Jos kierto heittää tai ovis on ihan jossain muualla, ei LA välttämättä laisinkaan pidä paikkaansa.

  Toisaalta tiedossa on myös, että esim. somalinaisilla on länsimaista naista pidempi "kantoaika", jolloin lapset lähes järjestään menevät yliaikaisen puolelle. Tiedä sitten mistä sekin johtuu.

  VastaaPoista
 25. Iiris, jännä tosiaan miten noi käytännöt vaihtelee kunnittain. Mä oon ymmärtänyt, että myös sen raskausdiabetesdiagnoosin perusteet vaihtelevat, siis jossain pitää olla koholla kaksi arvoa kolmesta, kun esim. täällä riittää yksi ja raja-arvotkaan eivät ole kaikkialla samat.

  Joo ihan totta, jos siitä hellejaksosta nyt pitää jotain positiivista etsiä, niin ainakaan en oo ihan kalpeista kalpein synnyttäjä. :D

  Mä oon samaa mieltä siitä, että lasketun ajan käsite on aika turha. Kuten Fanny kirjoitti, oikeastaan pitäis puhua viiden viikon "ikkunasta", mutta jotenkin vaan ihmiset on fiksoituneet siihen. Erityisesti ulkopuoliset... Mä oon nyt vaan jättänyt tyynesti vastaamatta fb-viesteihin ja joihinkin puheluihin, kun en jaksa selittää samoja asioita sataan kertaan...

  VastaaPoista
 26. Joo, minäkin olen sitä sorttia että luonnostaan menee yliaikaiseksi. Kyllä se tuli koettua viime kerralla, jos en olis sitä tippaa saanut niin olis supparit taas loppuneet ja käynnistys 42+jotain....

  Uskon että naisten biologia siltä osin vaihtelee...

  Tuommosesta viiden viikon ikkunasta en ole koskaan kuullut, en edes neuvolassa.

  VastaaPoista