30.6.2011

Ja näin se siis meni

...se synnytys nimittäin. Sitä ennen kerrottakoon kuitenkin, että neuvolantäti kävi ja kirjoitti vihkoon, että "Erittäin terhakka, virkeä poika. Hienot heijasteet. Paino noussut hienosti, imetys sujuu. Napatynkä irronnut, pohja siisti."

Pikkuipana syö ahkerasti, ja se näkyy: painoa oli 3,5 kiloa eli reilusti yli syntymäpainon (3386 g) jo kypsässä 11 päivän iässä. Muutenkin täti oli sitä mieltä, että vauva on erityisen jäntevä ja pirteä, ja minä tietysti nyökyttelin ylpeänä. Totta on, että tämä tyyppi on koko ajan ollut jotenkin valmiimpi kuin Igge - minkä uskon johtuvan siitä, että hän sai tulla maailmaan kun oli siihen valmis eikä häntä kiskaistu ulos täysin yllättäen lääkärien päättämänä ajankohtana.

Tälle kaverille maailmaan saapuminen siis tuskin tuli yllätyksenä, sen verran pitkään ja hartaasti hän sitä ulostuloaan teki. Käytännössä supistukset alkoivat tiistain ja keskiviikon välisenä yönä (14.-.15.6.) ja jatkuivat siitä enemmän ja vähemmän säännöllisinä seuraavat kolme vuorokautta. Ja nyt ne kuuluisat synnytyssupistukset kokeneena voin kertoa, että kipu oli aika lailla samanlaista torstaista asti. Mutta sitä vaihetta tuli valitettua tänne blogiinkin jo ihan riittämiin, joten hypätään torstai-iltaan, jolloin supistelin varmaan viiden kuuden tunnin ajan noin viiden minuutin välein niin, että en voinut puhua tai liikkua. Odoteltiin vielä pari tuntia kotona, mutta tiesin, että nukkumisesta ei tulisi mitään. Lähdettiin siinä puolen yön maissa sitten Naistenklinikalle lähinnä ajatuksena, että saisin ainakin jotain Panadolia vahvempaa yöksi.

Naikkarilla oltiin sitä mieltä, että mun kannattaa jäädä osastolle yöksi. Sain piikin Petadinia kankkuun, jotta saisin unta ennen suurta koitosta ja mies lähti vielä kotiin. No, nukuin kaikki 15 minuuttia, ennen kuin heräsin taas niihin supistuksiin. Yritin olla herättämättä muita huoneessa nukkumassa siinä puhistessa ja lopulta menin kysymään, että milloin tää aine oikein alkaa vaikuttaa. Kätilö totesi, että kyllä se olisi vaikuttanut jo ja että vahvempaa tavaraa heillä ei ole, seuraava kivunlievitys tulee sitten synnytyssalissa. Kärvistelin osaston suihkussa vielä reilun tunnin verran ja pari tuntia kiemurtelin oleskelutilan sohvalla, kunnes viiden aikaan pääsin sitten saliin.

Mieskin tuli sitten takaisin siinä aamutuimaan, ja jonnekin seitsemään asti kestin vielä pallon päällä ja lämpöpussin sekä kylmän kaulimen (!) avulla. Sitten sain vihdoin sen epiduraalin, ja taivas aukeni - ei enää kipua, aah. Tunsin koko ajan supistukset ja vessahädän, pystyin kävelemään, mutta mihinkään ei koskenut. Tässä vaiheessa ajattelin, että täähän vasta helppoa hommaa on, senkun odotellaan vaan.

No, kävi sitten niin, että muutamaan tuntiin ei tapahtunut sitten yhtään mitään. Kohdunsuu oli sen neljä senttiä auki, mutta homma ei edennyt. Kalvotkin puhkaistiin siinä joskus aamupäivällä ja supistuksiin laitettiin vauhtia oksitoniinilla. Vauvalla oli välillä sykkeenlaskuja, joita seurattiin, mutta onneksi ne katosivat heti, kun nousin sängystä. Ilmeisesti napanuora jäi jotenkin likistyksiin makuuasennossa. Sitten iltapäivällä vihdoin ja viimein annoin periksi väsymykselle ja nukahdin puoleksitoista tunniksi. Siitä herättyäni kohdunsuu oli avautunut 8 senttiin, fiilis oli korkealla ja kaikki näytti taas oikein hyvältä. Tässä vaiheessa päivävuoron kätilö, jonka kanssa tulin tosi hyvin toimeen, lähti kotiin.

Noin tunnin päästä uusi kätilö tarkasti tilanteen, totesi, että homma jumittaa taas ja ilmoitti kutsuvansa paikalle lääkärin tekemään sektiopäätöksen. En tajunnut yhtään, että mitä tapahtui - miksi ihmeessä koko touhu sai yhtäkkiä tällaisen käänteen? Vauvalla oli kuitenkin koko ajan kaikki hyvin. Kätilö yritti myös jossain vaiheessa puoliväkisin katetroida minut, kun ei uskonut, että pystyn käymään itse vessassa, minkä todistin kyllä vääräksi. Sain sektiopuheista melkoisen itkuraivarin ja ilmoitin, että en suostu leikattavaksi, jollei vauvan vointi sitä ehdottomasti vaadi.

Jossain vaiheessa puudutuksen vaikutus katosi ja homma meni tosi sekavaksi. Mua sattui ihan saatanasti, olin muutaman supistuksen taas pallon päällä ja huusin. Sitten sain vielä puolikkaan annoksen puudutetta ja sain hetken levähtää. Koko ajan olisin halunnut olla pystyssä, mutta kätilö suhtautui ajatukseen nihkeästi ja mm. jossain vaiheessa käski minun vaan maata odottamassa lääkäriä, joka ei onneksi päässyt paikalle heti. Onneksi siksi, että siinä vaiheessa kun lääkäri tuli katsomaan tilannetta, kohdunsuu olikin yllättäen melkein auki, vain joku ihme lippa oli vielä jäljellä. Sekin hävisi siinä muutamalla supistuksella.

Lääkäri totesi, että mitään syytä leikkaukseen ei ole, vaan että vauva saadaan kyllä ulos alakautta. Kätilö selitteli jotain, että kato nyt, tää ei edistynyt ja lääkäri vaan totesi aika kylmästi, että joo uskon kyllä, mutta nyt tilanne on tämä. Itse en enää oikein tajunnut, että missä mennään, varsinkin kun puudutus katosi taas ja mua alkoi ponnistuttaa aika lailla.

Vauva oli kuitenkin vielä ylhäällä ja sillä oli pää vähän huonossa asennossa. Se tuli joka supistuksella alas vain luiskahtaakseen takaisin ylös supistuksen jälkeen. Lopulta sain luvan työntää itse vauvaa alaspäin, kun supistusten voima ei näyttänyt riittävän ja jollain (kätilön ja lääkärin mukaan tahdonvoimalla ja vatsalihaksilla) sain vauvan niin alas, että lääkäri voi auttaa hommaa imukupilla. Ponnistaminen sinänsä tuntui hyvältä, kun pääsin vihdoin tekemään jotain ja tunsin, miten vauva liikkui alaspäin.

Mulle se imukuppi oli vaan helpotus, Luojan kiitos että on olemassa tuollaisia vehkeitä, jos tilanne sitä vaatii. Lopussa en enää jaksanut edes huutaa, olin vaan ihan hiljaa ja käytin kaikki voimani siihen, mitä olin tekemässä. Välillä tuntui, että en jaksa enää yhtään, mutta jostain vaan löytyi vielä lisää energiaa, vaikka en ollut juurikaan nukkunut kolmeen vuorokauteen enkä syönyt yli vuorokauteen. Sain siis imukupista huolimatta tehdä töitä itsekin ihan olan takaa, kunnes yhtäkkiä lääkäri sanoi, että nyt vauva syntyy. Tunsin limaisen muljahduksen, toisen ja kolmannen enkä varmaan ikinä unohda sitä tunnetta. Heti perään kuului kiukkuinen kiljaisu ja niin perheemme neljäs jäsen oli maailmassa. Kätilö (joka kaikesta huolimatta oli lopulta tosi kannustava melkein tunnin kestäneessä ponnistusvaiheessa) totesi, että jos normaali synnytys on maraton, niin tämä vastasi kyllä tuplamaratonia.

Isä sai leikata napanuoran ja sain vauvan syliin. Tällä kertaa näin, kun uusi ihminen avasi tummat silmänsä ensimmäistä kertaa. Sektion jälkeenhän Igge tuotiin kapaloituna ihan hetkeksi poskeani vasten, mutta ei siinä ehtinyt ajatella mitään, kun vauvaa jo vietiin. Olen kuunnellut kateellisena miehen selostusta siitä, miten vauva availi silmiään ensimmäistä kertaa tähän maailmaan, ja en tiedä, joku hormonihuuru tästä lyhyehköstäkin sylittelystä kai purkautui, koska seuraavat tapahtumat eivät huolettaneet mua lainkaan, vaan lähinnä vaan hymyilin itsekseni. (Ja varmaan osansa oli myös fyysisen ponnistuksen jälkeisillä endorfiinihöyryillä.)

Kävi nimittäin niin, että kätilön aloittama tikkaus purkautui ja siinä hässäkässä vuosin sitten melkein pari litraa verta. Mua alkoi vähän heikottaa (ihme!) ja yhtäkkiä huoneeseen pölähti enemmän ja vähemmän ihmisiä, jotka lähtivät juosten roudaamaan minua leikkaussaliin. Kätilö (tai joku) huusi vaan, että isä ottaa vauvan ja kuulin miehen kysyvän multa, että olenko tajuissani. Näytin sille peukkua ja sitten naista vietiin. Mies jäi yksin vauva sylissä keskelle veristä taistelutannerta ja oli arvattavasti pikkuisen hämmentynyt.

Leikkaussalissa sain verenpainetta nostavaa lääkettä (paineet tippui kuulemma jonnekin viiteenkymppiin) ja ties mitä sokeriliemiä. Lisäksi sain epiduraalin tikkausta varten. Tärisin aika lailla, ja sain lämmitettyjä froteepeittoja, samanlaisia joilla asiakkaat peitellään kauneushoitoloissa. Jostain syystä henkilökuntaa nauratti aika lailla, kun totesin, että ei tässä kuitenkaan taida mitään jalkahoitoa olla luvassa.

Tunnin kestäneen tikkauksen (sain siis kolmannen asteen repeämät, mutta onneksi ei sentään mennyt sulkijalihas poikki tms.) jälkeen vietin vielä jonkun aikaa veritankkauksessa heräämössä, mihin mieskin tuli mua tervehtimään. Kuulin muun muassa, miten henkilökunta löi vetoa hemoglobiinistani. Muuten siellä oleminen oli turhauttavaa, kun olisin luonnollisesti halunnut takaisin vauvan luo jatkamaan tutustumista. Puolenyön paikkeilla pääsin sitten osastolle ja sain mytyn syliin ja rinnalle. Se oli leikkurikeikasta huolimatta paljon helpompaa ja tapahtui nopeammin kuin sektion jälkeen, kun olin niin kipeä, että kyljelleen kääntyminen ei meinannut onnistua. Olin paljon toimintakykyisempi, vaikka olin kyllä tosi kipeä.

Osastolla sain tosi loistavat kätilöt, jotka ehtivät puhua synnytyksestä ja muusta kiireestä huolimatta. Siitä ajasta jäi hyvä mieli. Myös synnytyksen hoitanut kätilö (jonka kanssa emme siis tulleet kovin hyvin juttuun) kävi tervehtimässä ja pahoittelemassa "luovuttamistaan" alatiesynnytyksen suhteen sekä kehumassa motivaatiotani ja jaksamistani. Lisäksi huoneeseen tuli sattumalta vielä kotiinlähtöpäivänä se kätilö, joka minulla oli salissa päivällä. Hän muisti minut, ja sanoi, että synnytyksestäni oli puhuttu seuraavana päivänä, kun hän oli ihmetellyt papereitani katsottua, että mitä hittoa siellä oikein lopulta tapahtui. Hän oli sitä mieltä, että iltakätilöni olisi pitänyt kuunnella minua paremmin ja hän sanoi myös harmitelleensa illalla, ettei ehtinyt jatkaa kanssamme loppuun asti. Ilmeisesti hän oli myös ottanut vähän yhteen tämän iltakätilön kanssa, joka oli myöntänyt suoraan olleensa pettynyt, kun hänen arvionsa tilanteesta olikin väärä ja synnytys edistyi sittenkin. Päiväkätilö - kuten myös moni lapsivuodeosaston hoitaja - lohdutti myös, että naisten alakerta on suunniteltu kestämään kaikenlaisia synnytysvaurioita ja siksi ne myös yleensä paranevat hyvin ja verrattain nopeasti.

Toipuminen siis otti tulehduksen takia jussina vähän takapakkia, mutta tänään, 13 vuorokautta synnytyksestä, olo on jo varsin hyvä. En enää tarvitse jatkuvaa särkylääkitystä ja voin käydä myös vessassa ilman suurempia tuskia. Valehtelisin, jos väittäisin näiden parin viikon olleen helppoja - etenkin se tulehdus oli aivan järjettömän kivulias - mutta onneksi olo on jo parempi. Yksi iso asia on se, että olen voinut ottaa Igen syliin, mitä sektion jälkeen en saisi tehdä vielä moneen viikkoon. Mamma ei nimittäin ole ihan hirveän korkeassa kurssissa juuri nyt, kun vauva vie niin paljon aikaani, joten kaikki läheisyyden hetket ovat sitäkin arvokkaampia.

Synnytys oli siis aika pitkä ja lopussa hieman dramaattinenkin, mutta jostain syystä voin ihan rehellisesti sanoa, että ei mulle siitä mitään traumaa jäänyt. Olen tosi ylpeä jaksamisestani ja siitä, että en antanut liian helposti periksi asiassa, joka oli mulle tärkeä. Jos synnytys olisi päätynyt sektioon, olisin fyysisen toipumisen lisäksi joutunut vielä käsittelemään sen pettymyksen, joka siitä olisi seurannut. (Ja siis korostan vielä, että en tosiaan olisi vastustanut leikkausta, jos vauvan vointi olisi sitä vaatinut!) Ei sillä, että sektiossa sinänsä olisi mitään vikaa - minusta Igen synnytys oli omalla tavallaan ihan yhtä mieleenpainuva juttu kuin tämäkin. En vaan näe itse sektiota minään oikotienä onneen, siis minusta sektio ei kuitenkaan ole asia, joka "saadaan" vaan se on toimenpide, johon joskus päädytään vauvan ja äidin hyvinvoinnin takia.

Oikeastaan ainoa asia, joka koko hommassa jäi harmittamaan, oli juurikin se repeäminen. Se johtui varmaan (tai näin minulle ainakin sanottiin) osittain imukupista ja osittain minun fysiikastani. Kätilö kyseli jossain vaiheessa, että harrastan ilmeisesti paljon liikuntaa, kun kudokset siellä synnytysalueella olivat (ja siis nimenomaan imperfektissä...) niin kireät. Itse uskon myös, että jos se iltakätilö olisi kuunnellut minua enemmän ja tukenut haluani olla pystyssä, vauva olisi laskeutunut helpommin ja ehtinyt myös paremmin venyttämään kudoksia.

Jos (ja tämä on TODELLA suuri jos) joskus hamassa tulevaisuudessa vielä olen raskaana, niin toivon kaikesta huolimatta, että voin ja saan synnyttää alateitse. Suhtauduin tähän synnytykseen vähän sellaisella otetaan vastaan mitä tulee -meiningillä, ja varmaan siksikin fiilikset ovat edelleen ihan hyvät. Joo, ei mennyt niin kuin oppikirjoissa, mutta sellaista sattuu, enkä todellakaan ole maailman ainoa nainen, joka on kursittu kasaan synnytyksen jälkeen. Ja jos lapsilukumme on tässä, niin tulipahan ainakin synnytettyä koko rahan edestä!

P.S. Eräs plussa sektioon nähden tuli vielä mieleen: vatsa pieneni valonnopeudella edelliskertaan verrattuna. Turhamainen minä on salaa (tai no, en edes kovin salaa) tosi tyytyväinen, että en kotiin palatessa näyttänyt enää ainakaan ihan viimeisillään raskaana olevalta. Hei, mulla oli normaali-ihmisten housut jalassa! Okei, kuminauhavyötäröiset mutta kuitenkin. Ei olis onnistunut kaksi vuotta sitten.

P.P.S. Jaa niin, pakko vielä jakaa kanssanne, että olin kyllä varautunut siihen, että synnytyksessä tulee usein lapsen lisäksi ulos myös se iso hätä, mutta kukaan ei kertonut, että tässä iässä sitä saattaa myös pissata lääkärin käsille. Lapsi teki saman luovutustarkastuksessa, mutta siltä sitä nyt saattoi odottaakin.

P.P.P.S. Jos jaksoit lukea koko kilometrivuodatuksen tänne asti, niin kiitos ja onnea sinulle. Taisi tulla varsin pitkä postaus...

17 kommenttia:

 1. Vau! Ihan mahtava lukea sun kertomus, tuntui melkeen kun oisin myötäeläny mukana! Meilläkin poikanen syntyi siis sektiolla, piti olla suunniteltu mutta muuttuikin kiireelliseksi kun poikanen päätti tulla muutamaa päivää aikaisemmin. Joten kerkesin kokea myös niitä oikeita supistuksia... Herrasiunaa että ne teki häijyä! Ennen sitä mä olin enemmän pelänny sektioo, mutta supistusten myötä alko tulla fiilis että eihän siitä alatiesynnytyksestä voi selviytyä hengissä. =D Mutta jospa sitä sitten seuraavalla kerralla, meilläkin on nyt sitten vihdoin annettu toisellekin lupa tulla. Sopivasti lämpöisiä kesäpäiviä sinne ja onnittelut vielä hyvin alkaneesta imetyksestä!

  VastaaPoista
 2. Huh huh! Hurjalta kuulostaa näin synnyttämättömän naisen kantilta katsottuna.
  Näinköhän sitä ikinä itse moiseen uskaltaa alkaakaan! :(

  VastaaPoista
 3. Kiitos! :) Kyllä siitä näköjään selviää, mutta mun täytyy sanoa, että luomusynnytys kuulostaa turhan hooceeltä mulle. Luultavasti mulla olis lähtenyt taju.
  Ja hei, hieno homma, että ootte päässeet jo noin pitkälle kakkosen kanssa! Uutisia odotellessa siis... :)

  VastaaPoista
 4. FatCat, tää ei siis ilmeisesti tosiaan ollut mikään normisynnytys, joten ei paniikkia. Ei siis tosiaan ollut tarkoitus pelotella! Sitä paitsi mä luotin ainakin koko ajan siihen, että oon kuitenkin hyvissä käsissä - jos mun voimat tai kantti loppuisivat, niin en jäisi yksin.

  VastaaPoista
 5. Uskomatonta, miten nämä synnytyskertomukset aina pistävän itkettämään. Ennen lasten syntymää en itkenytherkästi. Häitä katsellessa ja jos sattui oikein kovaa - fyysisesti tai henkisesti.

  Sittemmin, kahden lapsen jälkeen, jokainen synnytyskertomus on saanut itkemään. Sinun kertomuksesi tapahtumien rujoudesta huolimatta sai minut myös nauramaan ääneen.

  Mulla esikoinen otettiin imukupilla avustettuna, epiduraalihuuruissa (Thänk G) reilu puolentunnin ponnistuksella synnytyksen kesto n.11 h. Kuopus syntyi luomuna - koska en ehtinyt saada kivunlievitystä - ilman avustusta, ponnistusaika oli muistaakseni 4 minuuttia koko synnytyksen kesto noin. 6 tuntia.

  Niin joo ja mulla molemmat synnytykset käynnistettiin.

  Tsemppiä toipumiseen ja kahden lapsen arkeen totuttelemiseen ;o)

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä synnytyskertomuksesta, ja onnea uudesta perheenjäsenestä! Itseäni helpotti suuresti sun tarinassa tieto siitä, että sektion jälkeen voi onnistua alakautta synnyttäminen, vaikka prosessi ei helppo olisikaan. Oma synnytys silloin lähes kaksi vuotta sitten oli aika traumaattinen (vuorokausi puskettiin, lopulta leikattiin kun supistukset loppuivatkin vaikka paikat oli täysin auki, ja mun voimat loppuivat myös). Sen jälkeen ei ole tehnyt mieli vielä toista lasta suunnitellakaan.

  Mutta ehkä hommassa on tosiaan suuri merkitys äidin motivaatiolla ja tahtotilalla, ja ehkä synnytyksessä kaikki ei olekaan niin sattumanvaraista arpapeliä (paitsi kätilöiden ja lääkäreiden työvuorolistat...).

  VastaaPoista
 7. Ihana tarina ja tosi mahtava kuulla, että olet hyvällä mielellä. ITsellänikin eka synnytys kesti sillon 2 vuorokautta enemmän ja vähemmän kipeästi ja pitkään oli semmonen olo et "ei ikinä".

  Elin ihan kertomuksessasi mukana! Vielä kerran paljon onnea koko perheelle ja oikein ihania ensiviikkoja!

  VastaaPoista
 8. Mahtava tarina! Ja hurja kun mikä, päällimmäisenä jäi mieleen että olet kyllä oikea huumorintajulla varustettu sissi:D

  Toipumisia!

  VastaaPoista
 9. Mahtiasenne! Silmät pyöreinä täällä ahmin faktoja. Tuo sun perustelu tämän vaihtoehdon puolesta on ehdottoman hyviä, toipuminen on varmasti kaikin puolin helpompaa ja sektio ei ole mikään helpotus. Omat kommenttini sektion puolesta liittyivät oikeastaan siihen, että omissa ystävissäni on itseasiassa useita tapauksia, joissa toinen on syntynyt sektiolla ja toinen rankan synnytyksen kautta. Heistä useampi liputtaa sen sektion puolesta. Mutta kuten jo moni todennut, nämä ovat asennoitumis- ja motivaatiokysymyksiä. Samoin samantyyppisistä kokemuksista voi toipua niin eri tyyliin.

  Oli miten oli, sun asenne auttaa taatusti toipumaan, ole torttu missä kunnossa tahansa.

  Ja hei, mä en todellakaan mahtunut normihousuihin tavallisen synnytyksen jälkeen sairaalasta lähdettäessä vaan vetäisin tutut mammapökät jalkaan. Joten onnittelut siitäkin!

  VastaaPoista
 10. Yritin kommentoida sulle Naistenklinikalta käsin L:n tabletista, mutta se oli niin hidas että ilmeisesti kommentti liihotti jonnekin avaruuteen... muistaakseni kommentin sisältö oli suunnilleen, että sun synnytyksen oheishaverit kuulosti hyvin paljolti samalta kuin mitä mä sain Lipsin kanssa ja tosiaan ihmeen hyvin paranin. Vaikka just kohtasin sellaista hassua vähättelyä, että mulle sanottiin ettei haava voi aueta millään. Ja mulla se aukesi ja sitä piti sitten vähän lääkitä, mutta ei aukeaminenkaan sit viime kädessä mitään erityistä takapakkia tuonut.

  Mulle tehtiin tässäkin synnytyksessä episiotomia edellisen päälle, mutta hyvin pieni ja pinnallinen tällä kertaa. Eikä paikat ole juurikaan arat, että näemmä nuo tosiaan paranevat hyvin.

  Hii, kauhea hinku päästä höpöttämään synnytyksestä, milloinkohan ehdin koostaa Lupiiniin tai muualle jonkinlaisen yhteenvedon... meillekin paikaksi valikoitui just Naistenklinikka kun alussa oli hätätilanne joka sitten laukesi ihan normi alatiesynnytykseksi, joka oli itsessään hyvin voimaannuttava (kolme tuntia!) kun tällä kertaa ponnistamisen tarve ei kadonnut, kuten edellisessä epiduraalissa.

  Hih, viikko unettomuutta ja vauvanihastelua plus lasi skumppaa=kauheat ylikierrokset :D

  VastaaPoista
 11. Jaksoin lukea. Itkin ja nauroin :)

  Piti jo edelliseen postaukseen kommentoida, että samanlaista isovelimeininkiä meilläkin on ollut ("tissschi piiloon" ja iskä on kovassa huudossa).

  VastaaPoista
 12. -S-, kiitos! Kyllä tohon maratoniin koomisiakin hetkiä mahtui, joten nauraa saa ja pitääkin. Mäkin jotenkin kuvittelen, että jos joskus vielä tähän ralliin ryhdyn, niin se menis sit helpommin - ikuinen optimisti vissiin... Arki sujuu ihan hyvin nyt, kun mies on kotona, mutta elokuu kyllä vähän jännittää!

  Paehkinae, ei kestä ja kiva kuulla susta pitkästä aikaa. :) Varmaan olis hyvä, jos saisit puhua vielä jonkun lääkärinkin kanssa siitä, miks edellinen synnytys meni niin kuin meni, jos et siis oo jo sitä tehnyt. Mutta siis mä en usko että kaikki on ihan sattumankauppaa, joskin tietysti on paljon sellaistakin, mihin ei voi itse vaikuttaa. Varmaan toisella kerralla uskaltaa luottaa omiin fiiliksiinsä ja ehkä myös kommunikoida ajatuksensa paremmin kätilölle?

  Kiitos Iiris! Vissiin aika kultaa muistot tässäkin asiassa. :) Toivottavasti pääset seuraavalla kerralla vähän helpommalla!

  Noora, kiitos! En tiedä, johtuiko lääkityksestä mut omasta mielestäni mulla oli muutenkin tosi hyviä juttuja, esim. siellä heräämössä, kun jouduttiin odottelemaan mun mielestä liian kauan yhtä veripussia, sanoin niille, että jos tää olis ravintola niin olisin kyllä jo lähtenyt kotiin. Sattu vähän tosikko hoitaja, jota ei naurattanut yhtään niin paljon kuin mua... :D

  Mama M, just näin - on varmaan tosi yksilöllistä, miten minkäkin asian kokee. En jotenkin siinä itse tilanteessa osannut pelätä tai panikoida, ja olin vähän yllättynyt ja jopa kiusaantunut, kun jaksamistani ja koko synnytystä ihmeteltiin moneen kertaan sekä salissa että osastolla. Jotenkin tuntui, että kun enhän mä nyt kuitenkaan kuolemaa oo tehnyt ja lapsella ei ollut mitään hätää koko aikana, niin ei tehdä tästä nyt mitään numeroa... :)

  Lupiini, vähän mä odotin sieltä osoitteesta lisäuutisia!!! Ihan huimaa, että näille pötköille tuli sit vaan viikon ikäero. Ja ihanaa, että kaikki voivat hyvin, vaikka mr. Juhannus 2011 ottikin varaslähdön. Mua lohduttaa ihan tosi paljon kuulla, että sä paranit hyvin ja että tää toinen kerta meni vähin vaurioin (paitsi että oon tietysti hieman kateellinen kyllä :), koska jos menee ja lukee nettipalstoja, niin meinaa itku päästä pelkästä kauhusta... Luotan mieluummin suhun kuin niihin.

  Aimo, kiitti :) Mulla on välillä ikävä Iggeä, kun ei oo päästy tekemään juuri mitään kaksistaan viime viikkoina. Mut kai se tasaantuu ajan kanssa, toivon...

  VastaaPoista
 13. Onneksi olkoon, vaikka olikin rankka koettelemus, voit olla ylpeä kun olet tsempannut noin hienosti loppuun asti!

  VastaaPoista
 14. kiitos tästä postauksesta! niin kuin muutkin ovat kommentoineet edellä, ihailen asennettasi ja hienoa, että et antanut periksi itsellesi tärkeässä asiassa. synnytin suunnitellulla sektiolla helmikuussa pojan, ja olen paljon pohtinut alatie- kautta sektiosynnytysjuttuja. varsinkin jos meille joskus suodaan toinen lapsi. onnea pikkuisen johdosta ja kaikkea hyvää jatkoon. ja kiitos vielä tästä blogista!

  VastaaPoista
 15. :D Melkoinen nainen oot kyllä ja hienosti Tsemppasit! Onnittelut perheenlisäyksestä ja ihanaa kesää!

  VastaaPoista
 16. Liisi ja Liina, kiitos itsellenne ilahduttavista kommenteista ja ihanaa kesää! Liisille vielä, ymmärrän täysin pohdintasi, vatvoin itsekin asiaa ekan synnytyksen jälkeen. Nyt voin sanoa, että molemmat olivat omalla tavallaan ainutlaatuisia kokemuksia, enkä kadu kumpaakaan. Ja miten voisinkaan, kun eiväthän esim. esikoisen perätila tai tämän synnytyksen hidas eteneminen ole millään tavalla minun valintojani. Onneksi on meillä on kehittynyt lääketiede, jonka ansiosta minulla on kaksi tervettä lasta ja olen itsekin hengissä - niinä joiden haikailemina "vanhoina hyvinä aikoina" oltaisiin varmaan kuoltu lapsen kanssa molemmat jo ensimmäisessä synnytyksessä, kun jalka edellä ulos yrittänyt vauva olisi juuttunut synnytyskanavaan...

  VastaaPoista
 17. Hurjasti onnitteluja Hups! Siis sekä vauvan syntymästä että miten hienosti jaksoit synnytyksen :) Uskomaton tarina kaiken kaikkiaan.

  Toivottavasti viiden kuukauden kuluttua minulla on yhtä paljon sinniä ;)

  VastaaPoista